Η σκοτεινή πλευρά του Facebook: Πώς το δίκτυο απαγορεύει το γυμνό, αλλά όχι τα γκρουπ παιδεραστών

Ρεπορτάζ του BBC φέρνει στο φως την επιλεκτική ευαισθησία ή για την ακρίβεια την τυπολατρεία που διέπει τους κανόνες ασφαλείας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 08/03/2017 - 02:00
Μάλλον επιλεκτική φαίνεται πως είναι η ευαισθησία του Facebook σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς εικόνων εικόνων παιδικής πορνογραφίας που «φιλοξενούνται» στην πλατφόρμα του, ύστερα από τον σάλο που έχει δημιουργηθεί μετά από σχετικό ρεπορτάζ του BBC. Όπως έγινε γνωστό, πριν από περίπου έναν χρόνο και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2016, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο είχε αποστείλει στο Facebook δεκάδες εικόνες παιδικής πορνογραφίας που είχε ανακαλύψει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγο καιρό μετά, οι δημοσιογράφοι με έκπληξη θα διαπίστωναν ότι μόλις το 20% αυτών των εικόνων είχαν αφαιρεθεί.

 

Όπως αναφέρεται τόσο σε δημοσίευμα του ιστότοτου του τηλεοπτικού δικτύου, αλλά και σε σχετικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα -με όλο το υλικό της έρευνας των τελευταίων μηνών- οι εικόνες αυτές περιλαμβάνονται σε ομάδες αντρών με βασική "συζήτηση" τους την ανταλλαγή φωτογραφιών που διέθεταν περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας. Όταν το BBC απέστειλε παραδείγματα εικόνων στο Facebook, η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε στην αναφορά των δημοσιογράφων που εμπλέκονταν στις αστυνομικές αρχές, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι «είναι ενάντια στη νομοθεσία οποιαδήποτε διανομή εικόνων εκμετάλλευσης παιδιών»!

 

Στους όρους χρήσης που βρίσκονται στην αρχική σελίδα του Facebook υπάρχει ο κανόνας ότι διαγράφεται οποιοδήποτε άσεμνο υλικό, ενώ υπάρχει ειδικό εικονικό κουμπί αναφοράς. «Γυμνό ή άλλου είδους σεξουαλικά προκλητικό περιεχόμενο» δεν επιτρέπεται στην πλατφόρμα του. Επιπλέον, ενθαρρύνει τους χρήστες να αναφέρουν οποιοδήποτε τέτοιου είδους περιεχόμενο περιέλθει στην αντίληψή τους. Όπως υποστηρίζει η αμερικανική εταιρεία, έχει βελτιώσει το εν λόγω σύστημά του, μετά από καταγγελίες που είχαν έρθει στο φως το περασμένο έτος. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, παιδεραστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν «μυστικές» ομάδες για συναντήσεις ή για την ανταλλαγή εικόνων.

 

Προκειμένου να ελέγξει τα όσα υποστηρίζει το Facebook, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο χρησιμοποίησε το ειδικό εικονικό κουμπί αναφοράς με σκοπό να προειδοποιήσει την εταιρεία για την ύπαρξη τουλάχιστον 100 εικόνων που φαίνεται ότι είναι ενάντια στην πολιτική της. Από αυτές μόλις οι 18 αφαιρέθηκαν. Σύμφωνα με τις αυτοματοποιημένες απαντήσεις του Facebook, οι λοιπές 82 δεν παραβίαζαν τα «πρότυπα της κοινότητας».

 

Επιπλέον, οι κανόνες της ιστοσελίδας απαγορεύουν τη χρήση της πλατφόρμας σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα. Ωστόσο το BBC βρήκε τουλάχιστον 5 ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για παιδεραστία να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Facebook και τους οποίους ανέφερε στην ιστοσελίδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κανένας από αυτούς τους λογαριασμούς δεν έχει καταργηθεί.

 

«Εξετάσαμε προσεκτικά το περιεχόμενο που αναφέρθηκε σε εμάς και πλέον έχουν αφαιρεθεί όλα τα στοιχεία τα οποία είτε ήταν παράνομα είτε ενάντια στα πρότυπά μας. Το περιεχόμενο αυτό δεν υπάρχει πλέον στην πλατφόρμα μας. Έχουμε πάρει το θέμα πολύ σοβαρά και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το σύστημα αναφοράς. Είναι ενάντια στο νόμο για οποιονδήποτε να διανέμει εικόνες εκμετάλλευσης παιδιών», ήταν η απάντηση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης στο ζήτημα που έχει ανακύψει.

Πηγή: www.lifo.gr

Facebook failed to remove sexualised images of children - BBC News