Χίος, Σάββατο 15 Αυγούστου

1.446 Τούρκοι στη Χίο για τις Απόκριες

Μειωμένες σε σχέση με πέρσι οι αφίξεις. Η ισοτιμία λίρας - ευρώ η κυριότερη αιτία της πτώσης εκτιμά ο Δ. Καράλης
Τετ, 01/03/2017 - 15:21

1.446 Τούρκους προσέλκυσαν στη Χίο τα έθιμα της αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας, αριθμός επισκεπτών ικανός για να ανασάνει μερικώς η αγορά, πλην όμως μειωμένος σε σχέση με πέρσι,  που κυμάνθηκε στους 1.800 με 1.900, στο τριήμερο το οποίο συνέπεσε χρονικά στο διάστημα 12 – 14 Μαρτίου.

Τα στοιχεία του Τμήματος Τουρισμού, που παρουσίασε στο Ράδιο «Α» ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Καράλης (μέχρι χθες αντιδήμαρχος Τουρισμού, που διατηρεί όμως και στο νέο δημοτικό σχήμα την αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο αντικείμενο), για τους δύο πρώτους μήνες του 2017 δείχνουν ότι το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς το νησί μας παραμένει ικανοποιητικό, όπως είπε, όμως σε σχέση με πέρσι ο Γενάρης παρουσιάζει μείωση, ενώ αντίθετα ο Φλεβάρης αύξηση, με την παράμετρο όμως του τριήμερου της αποκριάς.

Επίσης οι δύο πρώτοι μήνες του ’17 καταγράφουν περισσότερους Τούρκους τουρίστες από τους αντίστοιχους μήνες του ’15.

Αναλυτικά το Γενάρη του ’17 ήρθαν 1.852, τον ίδιο μήνα του ’16 2.183 και τον Γενάρη του ’15 1.774. Επίσης τον Φεβρουάριο του ’17 ήρθαν 2.768, του ’16 2.097 και του ’15 2.636 Τούρκοι τουρίστες.

Ο κ. Καράλης θεωρεί ότι η κάμψη που παρατηρείται οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους, αφού οι αλλαγές στην ισοτιμία λίρας – ευρώ μας έχουν μετατρέψει σε ακριβότερο προορισμό, αλλά εκτιμά ότι η Ελλάδα – σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες επέλεγαν οι Τούρκοι για διακοπές – εξακολουθεί να είναι ο πιο προσιτός γι’αυτούς  προορισμός.

Όσο για τις πολιτικές εξελίξεις – προκλήσεις, αυτές θεωρεί ότι δεν επηρεάζουν σημαντικά εκείνους που επιλέγουν τα νησιά μας για διακοπές.

«Αν κάτι επηρεάσει σημαντικά, θα είναι το δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή του Πάσχα στην Τουρκία, στο οποίο η συμμετοχή είναι υποχρεωτική», κατέληξε ο κ. Καράλης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ
Παρ, 14/08/2020 - 14:42

«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να επιβιώσουν τον φετινό χειμώνα, ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου  Κώστας Λίνας, εκτιμώντας ότι το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Χίου βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο «λουκέτου» τον χειμώνα που έρχεται.

Ο κ. Λίνας υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο, στην καρδιά του καλοκαιριού, έχει δουλειά μόνο το 30% των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο ενώ η επιδοτούμενη ανεργία στους υπόλοιπους εργαζόμενους έχει λήξει.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν «παρασυρθεί» από την πανδημία του κορωνοϊού, συμπληρώνοντας ότι τα ποσοστά ανεργίας την επόμενη περίοδο θα διπλασιαστούν.