394 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου περιμένουν να συμπορευτούμε

Τη φιλοσοφία του νέου προγράμματος παρουσίασε στο Ράδιο "Α" ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γ. Πλακωτάρης
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 29/09/2022 - 15:22

394 εκατομμύρια ευρώ του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου περιμένουν να αξιοποιηθούν μέχρι το 2027 στα νησιά μας, με βασική αρχή το συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα είναι αποτέλεσμα συμπράξεων διαφόρων φορέων, ανάμεσά τους οι αυτοδιοικητικοί φορείς, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Οργανισμοί κ.α.

Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε σήμερα να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα και τη φιλοσοφία του σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Αλήθρια", ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργος Πλακωτάρης, που από χθες βρίσκεται στο νησί μας, στα πλαίσια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, με σκοπό να αναπτύξει τη στόχευση του προγράμματος και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην υλοποίησή του η τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Σήμερα ακολούθησε εξειδικευμένη ενημέρωση για το τμήμα του προγράμματος που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι τοπικές κοινότητες για την ανάπτυξη της υπαίθρου, ενώ αύριο θα γίνει διαβούλευση για τα προγράμματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που πρέπει να καταρτίσουν οι δήμοι για τις πόλεις.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως εξήγησε, τόσο για τη Χίο όσο και για τη Μυτιλήνη, οι δήμοι έχουν ήδη παρουσιάσει τα πλάνα τους σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, στην πόλη της Χίου, εντάσσονται οι παρεμβάσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει και αφορούν την ανάπλαση του κήπου, τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, ή οι δράσεις που προγραμματίζονται αναφορικά με την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού με τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων κ.α.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε τι θέλουμε για τον τόπο μας, να ωριμάσουμε έργα μέσω μελετών, να συνεργαστούμε με άλλους φορείς και να καταθέσουμε το συνολικό όραμα», ανέφερε ο κος Πλακωτάρης εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του Γενάρη του 2023 οι φορείς θα πρέπει να έχουν καταλήξει στο μοντέλο ανάπτυξης και στα έργα – δράσεις που το πλαισιώνουν, ώστε πριν το καλοκαίρι να αρχίσουν να βγαίνουν οι πρώτες προκηρύξεις.

Μάλιστα οι Δήμοι θα κληθούν να διαχειριστούν απευθείας το 1/3 του προγράμματος, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη της υλοποίησής του .

Το κλειδί για την πορεία των τοπικών προγραμμάτων θα είναι η ωριμότητα των έργων και η δυνατότητα που θα έχουν οι φορείς υλοποίησης να τα ολοκληρώνουν, που σημαίνει καλά στελεχωμένες τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες. 

Ο κος Πλακωτάρης ξεκαθάρισε ότι στο νέο πρόγραμμα η χρηματοδότηση μελετών θα είναι συγκεκριμένη και περιορισμένη και κυρίως θα αφορά έργα βιολογικού καθαρισμού, που σημαίνει ότι οι φορείς θα πρέπει να αναζητήσουν από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία πόρους για τις μελέτες.

Στους στόχους του νέου προγράμματος περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση των έργων που ήδη εκτελούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ.

«Δεν θα αφήσουμε ημιτελή έργα», τόνισε ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, εκτιμώντας ότι αυτό από μόνο του ως υποχρέωση θα δεσμεύσει 10 με 15% του προϋπολογισμού του νέου προγράμματος.

Στο κομμάτι των ιδιωτικών επενδύσεων το νέο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι από τα 50 εκατομμύρια ευρώ που δεσμεύονται γι αυτό το σκοπό η κατανομή θα γίνει ανά περιοχή, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες που πάλι η τοπική κοινωνία μέσα από διαβούλευση θα υποδείξει, όσον αφορά το επιχειρείν.

Έτσι έχοντας κάθε Νομός το δικό του προϋπολογισμό, θα αποφευχθούν  προβλήματα όπως αυτά που πρόσφατα αναδείχθηκαν με τη διαχείριση του προγράμματος «Νέων Αγροτών» που οι περισσότεροι υποψήφιοι από τη Χίο δεν εντάχθηκαν, έναντι των πολύ καλών ποσοστών ένταξης που είχαν οι υποψήφιοι από τη Λέσβο.

Οι προτεραιότητες του προγράμματος είναι:

• Προτεραιότητα 1 «Μετασχηματισμός της οικονομίας της Περιφέρειας, με αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, κυρίως μέσω και της έξυπνης εξειδίκευσης»

• Προτεραιότητα 2 «Προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων της Περιφέρειας – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή – Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων»

• Προτεραιότητα 3 «Ενίσχυση της προσβασιμότητας των νησιών της Περιφέρειας” 

• Προτεραιότητα 4 «Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής- Ανάπτυξη Κοινωνικών Υποδομών»

• Προτεραιότητα 5 «Κοινωνική Ένταξη και Αντιμετώπιση της Φτώχειας»

• Προτεραιότητα 6 «Ενίσχυση της Χωρικής Συνοχής των νησιών της Περιφέρειας μέσω ολοκληρωμένων και βιώσιμων στρατηγικών και με την συμμετοχή των πολιτών»

 

394_ek._eyro_perimenoyn_tin_axiopoiisi_toys_gia_to_voreio_aigaio

Σχετικά Άρθρα