Χίος, Παρασκευή 26 Απριλίου

80 χρόνια... ιστορίας με άρωμα μαστίχας

Εγκαίνια έκθεσης στο Μουσείο Μαστίχας Χίου Σάββατο στις 7.00 μ.μ.
Τετ, 12/09/2018 - 15:06

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) εγκαινιάζουν το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου  στις 7.00 μ.μ. την περιοδική έκθεση με τίτλο «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας», στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ. Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία γίνεται με τη στήριξη της Mediterra Α.Ε., πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης που διοργανώνει η ΕΜΧ στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Την έκθεση, που άνοιξε για το κοινό αρχές Αυγούστου, έχουν δει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 18.000 επισκέπτες.

Τεκμήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την παραγωγή και το εμπόριο της μαστίχας, παρουσιάζονται στην έκθεση «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας». Πρωταγωνιστής είναι το αρχειακό υλικό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τη συντήρηση, ταξινόμηση και διαφύλαξη του οποίου ανέλαβε από το 2017 το ΠΙΟΠ με χρησιδάνειο διάρκειας 29 ετών. Τα αρχειακά τεκμήρια, είτε ως εκθέματα είτε ως υλικό, αναδεικνύονται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό αλλά και πρωτότυπα αντικείμενα, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ιστορία της Ένωσης, πυλώνα της παραγωγικής και οικονομικής ζωής της Χίου.

Ο νόμος που οδήγησε στη σύσταση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και την ίδρυση της Ένωσης ψηφίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 1938. Η έκθεση αυτή ρίχνει, για πρώτη φορά, φως στα χρόνια πριν από το 1938, που υπήρξαν καθοριστικά για την ίδρυση της Ένωσης.

Στα χρόνια που πέρασαν, η Ένωση στήριξε τους παραγωγούς, αναβάθμισε τις παραγωγικές διαδικασίες, ενδυνάμωσε την τοπική οικονομία και κοινωνία, προσαρμόστηκε στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών. Κυρίως, όμως, πέτυχε να συστηματοποιήσει την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και τυποποίηση της μαστίχας, και να την καθιερώσει ως προϊόν με παγκόσμια φήμη και αναγνώριση.

H επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση βασίστηκε σε δεδομένα του Ερευνητικού Προγράμματος για τη δημιουργία του Μουσείου Μαστίχας Χίου. Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε παραχωρήθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τη Mediterra Α.Ε., τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Χίου, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χίου, τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», τα Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη, το Αρχείο Άρη Παπατζήκα, και από τους φωτογράφους Μαντώ Βασίλη, Δημήτρη Κοιλαλού, Θανάση Κοττά, Ισίδωρο Λοΐζο.

 

Διάρκεια έκθεσης: έως 20 Ιανουαρίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10) και

10:00-17:00 (από 16/10)

Είσοδος ελεύθερη

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 26/04/2019 - 12:47

Ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την πώληση ή μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου ξεκινά στις 10 Μαΐου η ΕΤΑΔ. Στην ομάδα των ακινήτων που θα διατεθούν περιλαμβάνονται τρία Ξενία (Χίου, Κομοτηνής και Εδεσσας), δύο τουριστικά περίπτερα στους Δελφούς, διαμερίσματα στο Κολωνάκι, στο Μαρούσι και στο κέντρο της Αθήνας, πολυώροφο κτίριο στην Καλλιθέα καθώς και εμπορικά ακίνητα. Οπως ανακοίνωσε χθες η ΕΤΑΔ, οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων. Στην ομάδα ακινήτων που θα διατεθούν με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ξεχωρίζουν:

• Το Ξενία Χίου. Κατασκευάστηκε το 1958 και έχει δυναμικότητα 50 κλινών. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της πόλης της Χίου, κοντά στην παραλία Μπέλα Βίστα. Ενδείκνυται για τη μετατροπή σε boutique hotel λόγω της εξαιρετικής θέσης του.

• Το Ξενία Εδεσσας. Κατασκευάστηκε το 1963 (προσθήκες το 1998) και έχει δυναμικότητα 74 κλινών. Βρίσκεται στην περιοχή «Παράδεισος» της Εδεσσας, κοντά σε μεγάλο αριθμό αξιοθέατων. Διαθέτει υπόλοιπο δόμησης (βρίσκεται σε οικόπεδο 7,9 στρεμ.).

• Το Ξενία Κομοτηνής. Κατασκευάστηκε το 1965 και βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αποτελείται από δύο πτέρυγες και έχει δυναμικότητα 46 κλινών. Βρίσκεται σε οικόπεδο 18 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικό υπόλοιπο δόμησης. Στην πόλη υπάρχει έλλειψη ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών.

 

Αναδημοσίευση από http://www.kathimerini.gr