8,32 εκατ. ευρώ o τζίρος των καταλυμάτων της Χίου την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου

Τετ, 23/11/2022 - 16:06

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία  της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημοσιεύει η ιστοσελίδα tonisi της Λέσβου (ρεπορτάζ Ν. Μανάβης) αναφορικά με τους τζίρους που είχαν ξενοδοχειακά και άλλα καταλύματα την φετινή τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα μ'αυτά, στη Χίο ο τζίρος το εξάμηνο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθε σε 8,3 εκατομμύρια ευρώ, στη Λέσβο σε 17 εκατομμύρια ευρώ, στη Σάμο  33,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί το αναλυτικό δημοσίευμα:

"Στα 13,05 εκατ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος των ξενοδοχείων και των άλλων καταλυμάτων της Λέσβου το τρίμηνο του 2022, δηλαδή την περίοδο Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος του 2022. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου ανήλθε στα 3,95 εκατ. ευρώ.  Αθροιστικά το εξάμηνο Απρίλιος - Σεπτέμβριος 2022 ο τζίρος των καταλυμάτων της Λέσβου ανήλθε στα 17 εκατ. ευρώ. Όταν στο σύνολο του 2021 ο τζίρος ήταν 11,92 εκατ. ευρώ.
 
Ο τζίρος των καταλυμάτων της Λήμνου την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου ήταν 4,48 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου της Ικαρίας ήταν 2,1 εκατ. ευρώ, της Χίου 8,32 εκατ. ευρώ. Τα τουριστικά καταλύματα της Σάμου μόνο το τρίτο τρίμηνο του έτους εμφάνισαν τζίρο 33,4 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία του τζίρου των καταλυμάτων του δευτέρου τριμήνου του έτους δεν είναι διαθέσιμα.
 
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως η Σάμος είναι το πιο τουριστικά αναπτυγμένο νησί του βορείου Αιγαίου. Ο τζίρος των τουριστών επιχειρήσεων της Λέσβου είναι πολύ μικρότερος από εκείνων της Σάμου και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φθάσει η δυναμική των ξενοδοχειακών μονάδων της Λέσβου να φθάσει εκείνων της Σάμου.
 
Το αισιόδοξο στοιχείο που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι η αξιόλογη ανάκαμψη του τζίρου των καταλυμάτων της Λέσβου σε σχέση με το 2021. Παρ’ όλα αυτά ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου παραμένει πολύ μικρός όταν συγκριθεί με τον τζίρο που καταγράφουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα ο τζίρος των καταλυμάτων της Ρόδου το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν 632,9 εκατ. ευρώ."

Σχετικά Άρθρα