
Τα "φώτα" τους για την πορεία των ναυτιλιακών αγορών τους επόμενους μήνες έδωσαν πριν από λίγο τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει αυτές τις ημέρες η Capital Link.
Οι Γιάννης Κούστας, CEO της Danaos Corporation (containerships), Πέτρος Παππάς, CEO της Star Bulk Carriers (ξηρό φορτίο), Νικόλας Τσάκος, CEO της Tsakos Energy Navigation (tankers) και Paul Wogan, CEO της GasLog, συμφερόντων του Πήτερ Λιβανού (LNG) κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις ναυλαγορές και παράλληλα αποκάλυψαν τις στρατηγικές τους για την επέκταση των εταιρειών τους.
"Κράτει" από την Danaos
Η ναυλαγορά των containerships βιώνει μία "χρυσή" περίοδο και ο Γιάννης Κούστας είναι "bullish" για τις προοπτικές του κλάδου, δίνοντας έμφαση στα θεμελιώδη, τα οποία, όπως είπε, προμηνύουν συνέχιση της ανοδικής πορείας.
Όπως τόνισε, οι αξίες στην αγορά είναι υψηλές, ενώ εξήγησε ότι η διαφορά με το ανάλογο "boom" του 2008, είναι το γεγονός ότι και οι πελάτες των πλοιοκτητών (οι ναυτιλιακές τακτικών γραμμών) καταγράφουν αρκετά υψηλότερα κέρδη από αυτά που κατέγραφαν τότε.
Ερωτηθείς αν εξετάζει μεγέθυνση του στόλου βραχυπρόθεσμα, απάντησε αρνητικά. "Σήμερα είμαστε στη φάση συγκέντρωσης ρευστότητας. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη μείωση του χρέους" σημείωσε, εστιάζοντας, επίσης, στις υψηλές τιμές των πλοίων.
"Η επέκταση θα έρθει όταν διευκρινιστούν οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί. Τα containerships καταναλώνουν πάνω από τη μισή ποσότητα των ναυτιλιακών καυσίμων, επομένως θα είναι στο προσκήνιο των μέτρων εξοικονόμησης που έρχονται. Προτεραιότητά μας είναι να συμμορφωθούμε με τους νέους κανονισμούς" συμπλήρωσε.
"Ψάχνεται" για επέκταση η Star Bulk
"Η αγορά που βιώνουμε σήμερα δεν είναι καν χρυσή, είναι πλατινένια". Με αυτήν τη φράση σχολίασε ο Πέτρος Παππάς την πορεία της ναυλαγοράς μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Ο ίδιος είναι αισιόδοξος λόγω του ευνοϊκού ισοζυγίου προσφοράς - ζήτησης. Ειδικότερα, ανέφερε ως βραχυπρόθεσμους παράγοντες τη συμφόρηση στα λιμάνια (μείωση προσφερόμενου τονάζ) και το χαμηλό βιβλίο παραγγελιών και ως μακροπρόθεσμο τους επερχόμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
Παράλληλα, ο κ. Παππάς αποκάλυψε ότι η εταιρεία δε θα έλεγε "όχι" σε μία συναλλαγή επέκτασης. "Σίγουρα μας ενδιαφέρει και κοιτάζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση" τόνισε χαρακτηριστικά. "Είμαστε μία εταιρεία που μπορεί να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές, είμαστε fair players και ευέλικτοι" πρόσθεσε, σκιαγραφώντας το προφίλ της εταιρείας.
Στρατηγικές κινήσεις από την Tsakos
"Θύμα" της επιτυχίας των πρώτων μηνών του lockdown και του "υπερεφοδιασμού" της αγοράς, λόγω κρίσης και πανικού, υπήρξαν τα tankers, σύμφωνα με το Νικόλα Τσάκο.
Ωστόσο, με το βλέμμα στο μέλλον, εμφανίζεται αισιόδοξος. "Ευτυχώς είμαστε στον πάτο. Πλέον τα αποθέματα χρησιμοποιούνται και ο προσεχής χειμώνας θα είναι μία καλή απόδειξη ανάκαμψης" σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά πιθανές κινήσεις επέκτασης, ο κ. Τσάκος εστίασε στο διαφοροποιημένο στόλο της εταιρείας του, τονίζοντας τη χρησιμότητα του LNG. "Θέλουμε να ακολουθήσουμε το LNG, το οποίο εκτιμώ ότι θα είναι σημαντικό στοιχείο της εφοδιαστικής αλυσίδας στο μέλλον" είπε.
"Κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά, σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της τεχνολογίας" συμπλήρωσε. Τέλος, υπογράμμισε ότι η εταιρεία του εξετάζει κινήσεις επέκτασης και στα shuttle tankers, πλοία στα οποία υλοποιεί και ναυπηγικό πρόγραμμα.
Σε ανοδική ρότα το LNG για την GasLog
Μία εξαιρετική αγορά μεταφοράς LNG "βλέπει" τα επόμενα χρόνια ο Paul Wogan, στηριζόμενος στις πολυετείς ναυλώσεις που κλείνονται σήμερα, την υψηλή ζήτηση από την Κίνα και τον μικρό αριθμό διαθέσιμων προς ναύλωση πλοίων. Μάλιστα, τόνισε ότι το "boost" στις κινεζικές εισαγωγές θα καταστήσει τον ασιατικό "γίγαντα" κορυφαίο εισαγωγέα, πάνω από την Ιαπωνία.
Όπως είπε, τα αποθέματα στην Ευρώπη είναι χαμηλα, περίπου 15% κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων ετών και όλοι αναρωτιούνται αν θα υπάρχει επάρκεια σε αέριο, στο ενδεχόμενο ενός πολύ κρύου χειμώνα.
Τέλος, ο κ. Wogan σημείωσε πως παρότι αναμένεται να παραδοθούν πολλά υπό ναυπήγηση πλοία το επόμενο διάστημα, τα περισσότερα από αυτά είναι ήδη ναυλωμένα, κάτι που δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά.
Γιώργος Γεωργίου
Πηγή: capital.gr