Αυξήσεις στην μεταβίβαση ακινήτων, εκτός πόλης, φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Παρ, 11/06/2021 - 14:39

Μισή… έμεινε η χαρά των ιδιοκτητών ακινήτων από την μείωση των αντικειμενικών αξιών στην Χίο, καθώς μια δεύτερη ανάγνωση δείχνει ότι η μείωση στην Πόλη της Χίου, που υπήρχε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, είναι της τάξεως του 10 με 15%, ενώ αντίθετα σε όλες τις άλλες περιοχές υπάρχει αύξηση που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%.

Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο Αλήθεια» η συμβολαιογράφος Στέλλα Κανάριου, τονίζοντας ότι σε περιοχές που δεν υπήρχε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, τα νέα  δεδομένα φέρνουν αυξήσεις.

«Μέχρι σήμερα, είχαμε αντικειμενικές αξίες στην ζώνη της πόλης, από τον Παρθένη μέχρι τον Αρμένη, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές χρησιμοποιούσαμε ένα μεικτό σύστημα με συγκριτικά στοιχεία, που σε συνδυασμό με δείκτες παλαιότητας καθόριζαν τις τιμές των ακινήτων», ανέφερε η κ. Κανάριου, υπογραμμίζοντας ότι υιοθετώντας τις αντικειμενικές αξίες της πόλης σε όλη την Χίο αυξάνονται οι τιμές κυρίως σε παλιές οικίες των χωριών, δημιουργώντας οικονομική επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την κ.Κανάριου, παλαιό ακίνητο 25 τ.μ  ιδιοκτησίας της στην Καλαμωτή, που το προηγούμενο σύστημα καθόριζε την αξία του σε 5.000 ευρώ ενώ με την αντικειμενική αξία  που θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2022 η αξία του θα εκτιναχτεί στα 10.000!

Ένα ακόμη στοιχείο που χρήζει διευκρινήσεων, σύμφωνα με όσα η ίδια ανέφερε, είναι η ενιαία αντικειμενική αξία για τους παραθαλάσσιους οικισμούς, όπως για παράδειγμα η Κώμη, καθώς υπολογίζεται το ίδιο η αξία ενός ακίνητου δίπλα στην θάλασσα με ένα άλλο που βρίσκεται δεκάδες μέτρα μακρύτερα.

«Πρέπει να επανεκτιμηθεί όλο αυτό το σύστημα καθορισμού των αντικειμενικών αξιών καθώς στην πράξη φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα και ανισότητες», ανέφερε η κ.Κανάριου συμπληρώνοντας ότι για την περιοχή του Βροντάδου και του Κάμπου δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Σχετικά Άρθρα