ΔΕΥΑΧ: Αναζητεί νομοθετική θωράκιση για τη ρύθμιση του χρέους

Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΧ. Την Τετάρτη η δίκη για τον "μπλοκαρισμένο" λογαριασμό της επιχείρησης
Δευ, 06/10/2014 - 16:13

Η νομοθετική «θωράκιση» για τη ρύθμιση του δανείου της ΔΕΥΑΧ αναζητήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που είχαν στο ΥΠΕΣ και το Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, την περασμένη Παρασκευή.

Καλή πρόθεση για την αντιμετώπιση του ζητήματος διαπίστωσε ο Απόστολος Τζιώτης από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, ενώ ο ιδιαίτερος του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, δε δήλωσε καμία πρόθεση, ζήτησε  όμως πρόσθετα στοιχεία, που να στηρίζουν το αίτημα, με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ να επισημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει οριστική ρύθμιση για το θέμα που χρονίζει και που είχε σαν αποτέλεσμα τον περασμένο Ιούνη να δεσμευτεί τραπεζικός λογαριασμός της επιχείρησης (την Τετάρτη 8/10 θα εκδικαστούν μάλιστα και τα οριστικά ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει κατά της συγκεκριμένης απόφασης η δημοτική επιχείρηση)

Από τη Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Τζιώτη, τίθεται υπό αμφισβήτηση το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να απαλειφθούν προσαυξήσεις και τόκοι ώστε να ανέλθει το τελικό ποσό στα 4,050 εκ. ευρώ, το οποίο όμως ζητά να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου, κάτι που θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα προσκομίσει η ΔΕΥΑΧ, ώστε να μην υπάρξει θέμα βιωσιμότητάς της και αιτείται παράλληλα χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους.

 Παράλληλα αποκλείστηκε κάθε ενδεχόμενο διαγραφής του συνόλου του χρέους, παρόλο που στο μεγαλύτερο μέρος του προέκυψε τη δεκαετία του ’90 για εκτέλεση έργων υποδομής του Βιολογικού – δικτύων αποχέτευσης, έργα για τα οποία στη συνέχεια άλλες ΔΕΥΑ χρηματοδοτήθηκαν κατά 100%.

«Αυτό δεν έγινε την εποχή των παχιών αγελάδων», είπε με νόημα ο κ. Τζιώτης, «θα γίνει τώρα;»

Πάντως οι εξελίξεις στην υπόθεση του δανείου, που ιεραρχικά είναι το πρώτο που απασχολεί τη νέα διοίκηση, θα κρίνουν και ζητήματα όπως η ακολουθούμενη για το 2015 τιμολογιακή πολιτική.

Ο κ. Τζιώτης δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφού τέτοια δεν υπάρχει ακόμη, σημείωσε όμως ότι τα περιθώρια για περεταίρω μείωση των τιμολογίων στενεύουν.

Στους οικονομικούς «πονοκεφάλους» για τη ΔΕΥΑΧ και οι επιδοτήσεις για τις μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες φέτος μειώθηκαν στο μισό  και προβλέπεται περεταίρω μείωση και τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει πανελλαδικά να αυξηθεί το ποσό για τις αφαλατώσεις, το οποίο μένει σταθερό, όμως αυξάνονται οι μονάδες που αιτούνται χρηματοδότησης, γι’ αυτό και η μείωση, σχολίασε, λέγοντας ότι για τις αφαλατώσεις δίνονται πανελλαδικά 4 εκ. ευρώ (700.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΧ το 2014), ενώ για μεταφορά νερού σε νησιά δαπανώντας 10 εκ. ευρώ!

Σχετικά Άρθρα