
Νέο άλμα σχεδιάζει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία εκτός από τις έρευνες για τις ιδιότητες της μαστίχας, που συνεχίζονται αδιάκοπα αναμένοντας το αμέσως επόμενο διάστημα θετικές ανακοινώσεις, έχει ήδη μελετήσει την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής όπου θα γίνεται ο καθαρισμός του μαστιχιού, απαλλάσσοντας τον παραγωγό από το χρόνο και τον κόπο που έχει η συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο Γενικός Δ/ντής της ΕΜΧ και υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης, Ηλίας Σμυρνιούδης, μιλώντας στο Ράδιο «Αλήθεια» στον απόηχο των δημοσιευμάτων για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες Τούρκων στον Τσεσμέ να αποδείξουν ότι παράγουν «απομίμηση της μαστίχας», τόνισε ότι το θέμα δεν είναι τι κάνουν οι άλλοι αλλά το τι κάνεις εσύ. Σ’αυτό το πλαίσιο η Ένωση παρακολουθεί τις όποιες αναφορές, που μπορεί να είναι και ενοχλητικές, αλλά παράλληλα συνεχίζει την πορεία για την θωράκιση του μοναδικού παγκοσμίως προϊόντος της μαστίχας Χίου, γνωρίζοντας ότι κανένας από τους σοβαρούς πελάτες της δεν θα στραφεί στις... απομιμήσεις.
Σήμερα εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η μαστίχα είναι κατοχυρωμένο προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, υπάρχει ανάλογη προστασία του προϊόντος και σε τρίτες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κορέα, Καναδάς, Ινδία, Κίνα και Σιγκαπούρη!
Πάμε όμως στις ειδήσεις που έδωσε η συνέντευξη του Ηλία Σμυρνιούδη.
Όπως προαναφέρθηκε έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη και αναμένεται χρηματοδότηση από πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατασκευή μονάδας, η οποία θα έχει μέσα μία ή δύο γραμμές παραγωγής όπου η μαστίχα από το χωράφι, οδηγούμενη εκεί, θα βγαίνει καθαρή.
Για το διαχωρισμό της θα χρησιμοποιείται αέρας και καθόλου νερό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη Χίο γιατί είναι μεγάλες οι ποσότητες του νερού για το πλύσιμο της μαστίχας
«Το καθάρισμα του προϊόντος είναι το κομμάτι που πολλοί σκέφτονται αν θα κεντήσουν ή όχι και ιδιαίτερα τώρα που μεγάλης ηλικίας άτομα πλέον δεν μπορούν», ανέφερε ο κος Σμυρνιούδης που προσδοκά ότι ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια και όχι σε μεγαλύτερο διάστημα από εκείνο της 5ετίας.
Στο ερευνητικό πεδίο αναμένονται θετικές ανακοινώσεις για τη χρήση της μαστίας στην αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Όπως είπε, έχουν βγει κάποια αποτελέσματα για το πως επιδρά στους μικροοργανισμούς του στομάχου η μαστίχα προς όφελος του οργανισμού και για τη μείωση της φλεγμονής στο συκώτι, όμως ακόμη δεν μπορούν να γίνουν ανακοινώσεις, έως ότου δημοσιευθούν οι μελέτες που τεκμηριώνουν τα παραπάνω. Στις αξιοσημείωτες έρευνες είναι και εκείνη που αφορά τη χρήση της μαστίχας από αθλητές.
Στο φάσμα των ερευνών εντάσσονται και εκείνες που αφορούν την καλλιέργεια του προϊόντος, ενώ ξεκίνησαν και σταμάτησαν λόγω covid- 19, προς το παρόν, δύο κλινικές μελέτες.
Αν μη τι άλλο η ΕΜΧ παραμένοντας σταθερή στην συγκεκριμένη τροχιά ανάπτυξης δεν έχει παρά να περιμένει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τη μαστίχα Χίου, η οποία – παρά την κρίση στην παγκόσμια αγορά- εξακολουθεί να έχει αυξημένη ζήτηση, τόση που υπερβαίνει το παραγόμενο προϊόν, όπως τόνισε ο Γενικός Δ/ντής του Συνεταιρισμού.






































