Χίος, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου

Φωτιά στους ναύλους από κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές ναυτιλιακές

Κυρ, 29/09/2019 - 21:46

Οι τελευταίες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε έξι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων δύο θυγατρικών του κινεζικού κρατικού ναυτιλιακού γίγαντα Cosco, φέρνουν αναταραχή στις αγορές δεξαμενόπλοιων, καθώς οι traders πετρελαίου ακυρώνουν τις κρατήσεις και αναζητούν νέα φορτία στη spot αγορά, με αποτέλεσμα οι ναύλοι στα VLCCs να σημειώσουν άλμα 25% την Παρασκευή.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε σχέση με το Ιράν σε βάρος πέντε Κινέζων ιδιωτών και έξι εταιρειών, μεταξύ των οποίων δύο θυγατρικές της Cosco Shipping.

Οι κυρώσεις στοχοποιούν τις Cosco Shipping Tanker Dalian και  Cosco Shipping Tanker Dalian Seaman and Ship Management, αλλά δεν αφορούν τη μητρική εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Θέτουν επίσης στο στόχαστρο τις China Concord Petroleum, Kunlun Shipping Company, Kunlun Holding Company και Pegasus 88 Limited.

Η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της στις κυρώσεις, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «εκφοβισμό». «Η Κίνα αντιτάσσεται σθεναρά στις κυρώσεις κατά των εταιρειών και των πολιτών της και έχει διαφωνήσει με την αμερικανική εφαρμογή μονομερών κυρώσεων. Οι ΗΠΑ παραβλέπουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των μερών και ασκούν αυθαίρετα την επιβολή κυρώσεων.

Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων, δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας και κάλεσε τις ΗΠΑ να αναιρέσουν την απόφασή τους.

Ωστόσο οι αποφάσεις των Αμερικανών είχαν σαν αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών συμβάσεων ναύλωσης δεξαμενοπλοίων που ανήκουν στην Cosco Shipping Tanker Dalian σύμφωνα με το Splash 247, ενώ και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με ορισμένες πιθανές χρονοναυλώσεις να έχουν επίσης ανασταλεί.

Αναστολή για τη μετοχή της CSET

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ανεστάλη προσωρινά και η διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης της μετοχής της Cosco Shipping Energy Transportation (CSET), που είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών δεξαμενόπλοιων στον κόσμο, με ένα στόλο 120 δεξαμενοπλοίων και μητρική της Cosco Shipping Tanker Dalian. Οι κυρώσεις πρόσθεσαν αμφιβολίες στους ναυλωτές αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν τα φορτία που έχουν ήδη τα δεξαμενόπλοια των εταιρειών στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, μεταξύ των οποίων η Kunlun Holdings, μια εταιρεία δεξαμενοπλοίων που επεκτάθηκε ταχύτατα τα τελευταία δύο χρόνια με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταφορά Ιρανικού αργού πετρελαίου στην Κίνα.

Σύμφωνα με ένα report της Alphatanker, οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο φέτος αυτή την εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις για κυρώσεις από τις ΗΠΑ στις κινεζικές εταιρείες.

Παρά το γεγονός ότι πρώτα δηλώθηκε από το US Office of Foreign Assets Control (OFAC) ότι οι κυρώσεις δεν ισχύουν για τη μητρική εταιρεία Cosco Shipping Corporation, οι ναυλωτές αποφάσισαν να αποφύγουν τα πλοία που συνδέονται με τον κινεζικό ναυτιλιακό γίγαντα και να εξασφαλίσουν άλλα δεξαμενόπλοια, με αποτέλεσμα οι ναύλοι να αυξηθούν στη διαδρομή TD3C από το WS 60 στις 25 Σεπτεμβρίου έως το WS76 το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου, αναφέρει η Alphatanker.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarkson η ναυτιλιακή Cosco Shipping Dalian ελέγχει 26 δεξαμενόπλοια με συνολική μεταφορική ικανότητα 52 εκατ. Βαρέλια πετρελαίου.

Ο αναλυτής Ράζες Βέρμα, του Drewry, θεωρεί ότι οι αμερικανικές κυρώσεις για την Cosco είναι θετικές για την αγορά δεξαμενόπλοιων, καθώς θα βγάλουν εκτός αγοράς τα πλοία των θυγατρικών της Cosco, ενισχύοντας τους ναύλους, ενώ η απόφαση της Unipec να αντικαταστήσει τα πλοία Cosco αμέσως μετά τις κυρώσεις υποδηλώνει ότι οι έμποροι και εισαγωγείς πετρελαίου είναι απίθανο να ναυλώνουν τα δεξαμενόπλοια της Cosco λόγω των κυρώσεων.

Πάντως οι κυρώσεις ίσως κλιμακώσουν τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών και να επηρεάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα βλάψει το εμπόριο πετρελαίου και τη ζήτηση δεξαμενόπλοιων μεσοπρόθεσμα, εκτίμησε ο Βέρμα.

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 28/02/2020 - 21:24

Για την INTERAMERICAN, η υγεία δεν αποτελεί απλά αντικείμενο ασφαλιστικής κάλυψης κατά προτεραιότητα, αλλά και ζήτημα που συνδέεται με τον τρόπο και την ποιότητα ζωής. Η εταιρεία, στη γραμμή της αποστολής της «να βοηθά τους ανθρώπους να ζουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα», αναλαμβάνει πρωτοβουλίες παροχών για τη φροντίδα της υγείας σε επίπεδο πρόληψης, εστιάζοντας και στην άθληση. Στο πλαίσιο αυτό, η INTERAMERICAN συνεργάζεται σταθερά κατά τα τελευταία χρόνια με τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αθηνών (ΣΔΥΑ), παρέχοντας υποστήριξη στους αγώνες δρόμου που το σωματείο οργανώνει.

 

Κατά τον πρόσφατο, 43ο Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου με τόπο εκκίνησης και τερματισμού το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό και διαδρομή 21 χιλιομέτρων προς και από Βουλιαγμένη, η εταιρεία ήταν και πάλι κοντά στους δρομείς, που ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα. Η INTERAMERICAN προσέφερε χορηγικά την ασφάλιση αστικής ευθύνης των οργανωτών έναντι των δρομέων που συμμετείχαν, ενώ υποστήριξε την εκδήλωση με τη διάθεση ασθενοφόρου και πληρώματος των ιδιόκτητων υποδομών Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας, για κάθε ενδεχόμενο. Ανάλογη ασφαλιστική και υποστηρικτική παρουσία είχε και κατά τον 37ο Αγώνα Δρόμου 10 χιλιομέτρων, κατά τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Ο θεσμός των δύο Αγώνων Δρόμου, που οργανώνονται από τον ΣΔΥΑ κατά παράδοση τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο, δίνει εναλλακτικά στον αγώνα της μεγάλης απόστασης τη δυνατότητα συμμετοχής ενηλίκων σε σκυταλοδρομία 2Χ10,5 χιλιομέτρων, ενώ παιδικό αγώνα 2 χιλιομέτρων περιλαμβάνουν και οι δύο εκδηλώσεις (Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου). Ειδικότερα, ο πρόσφατος αγώνας έδωσε τη δυνατότητα να αναδειχθεί η κοινή πορεία επί δεκαετίες του ΣΔΥΑ και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, με τη συντονιστική συνεργασία της εταιρείας «All About Running». Ο 43ος Αγώνας Δρόμου, στον οποίο η χορηγός INTERAMERICAN είχε και αγωνιστική εκπροσώπηση, υποστηρίχθηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος παρευρέθηκε και σήμανε την εκκίνηση, από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ για πρώτη φορά φέτος τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και των τεσσάρων όμορων δήμων: Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

 

Η σταθερή αρωγή της INTERAMERICAN στον ΣΔΥΑ συνδέεται με τον 3ο Στόχο από τους 17 Sustainable Development Goals του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για «καλή υγεία και ευημερία», που αφορά στη διασφάλιση υγιούς ζωής για όλους, σε κάθε ηλικία. Η εταιρεία, άλλωστε, ευθυγραμμίζει σχετικά τις κοινωνικές πρωτοβουλίες υπευθυνότητας με τις επιχειρησιακές δραστηριότητές της και με τις δυνατότητες δημιουργίας προστιθέμενης κοινωνικής αξίας, μέσω της χρήσης των ιδιόκτητων υποδομών και της τεχνογνωσίας που διαθέτει. «Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθηνών, με κεντρική ιδέα τον ομαδικό αθλητισμό και το τρέξιμο ως επένδυση για καλύτερη υγεία, εκφράζει για την εταιρεία έναν ιδανικό συνεργάτη σχετικών καλών πρακτικών, υπογραμμίζοντας επιπλέον και την προσέγγιση εκ μέρους της εταιρείας του 17ο παγκόσμιου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης για Συνεργασίες» τονίζει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών υποθέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN.