Γ. Τούμπος: Καλύτερες τιμές στον μαστιχοπαραγωγό παρά τη μείωση του τζίρου το 2024

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 16/06/2025 - 12:21

Μπορεί ο τζίρος της ΕΜΧ το 2024 να μειώθηκε στα 22,953 εκατομμύρια έναντι των 24,192 εκατομμυρίων ευρώ του 2023 όμως η απολαβές του μαστιχοπαραγωγού αυξήθηκαν με τη μέση τιμή (συμπεριλαμβανομένου του πλεονάσματος) να φτάνει στα 95,04 ευρώ/ ανά κιλό έναντι 92,18 ευρώ / ανά κιλό το 2023.

Το παραπάνω επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος σε δηλώσεις του στην «Α» μετά τις αποφάσεις που ελήφθηκαν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης καθορίζοντας το ύψος του πλεονάσματος στα 15,90 ευρώ (πέρσι ήταν 18,97 ευρώ).

«Πρέπει να πούμε ότι στοχευμένα η Ένωση κράτησε - μετά τη ζημιά του Σεπτέμβρη του ‘24 – στοκ περίπου 30 τόνους, μόνο και μόνο για να το πουλήσουμε φέτος, μιας και η φέτος οι παραλαβές είναι 44 τόνους κάτω.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος μας το 2024, περίπου 1.200.000€ και είχαμε και μία μείωση κερδών κατά 850.000 ευρώ .

Αποτέλεσμα πάλι αυτού του γεγονότος - ότι δηλαδή δεν πουλήσαμε όλο το διαθέσιμο προϊόν που είχαμε το ‘24 λόγω των καταστροφών- ήταν το πλεόνασμα ανα κιλό μαστίχας να διαμορφωθεί στα 15,90€ το κιλό.

Παρόλα αυτά πρέπει να σας πω ότι η τιμή το πλεόνασμα μαζί με την τιμή που παίρνει ο παραγωγός είναι η μεγαλύτερη και συγκεκριμένα είναι 95,04 ευρώ  έναντι 92,18 ευρώ, που ήταν το ‘23 μιας και η τιμή του τιμολογίου ήταν 6€ πάνω από ότι ήταν την προηγούμενη χρονιά», ανέφερε ο Γιώργος Τούμπος.

«Εάν δεν είχαμε κρατήσει τους 30 τόνους αυτή τη στιγμή θα μιλάγαμε ότι είχαμε τον υψηλότερο τζίρο και τα υψηλότερα κέρδη που είχαμε ποτέ στην Ένωση. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα να έχεις μεγάλους τζίρους, αυτό που μας αφορά είναι να μπορεί να υπάρχει μια συνέχεια και μία ισορροπία που να εξασφαλίζει την πορεία του οργανισμού. Θεωρώ ότι με βάση τον προϋπολογισμό, το ‘25 θα είναι πολύ καλό,  με την έννοια ότι θα υπάρχει μία ισορροπία και αν θέλετε και την προσωπική μου πρόβλεψη το πλεόνασμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο από ότι ήταν το ’24», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ ο οποίος ρωτήθηκε και για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η ένωση βρίσκεται σε μια κατάσταση διαχείρισης κρίσεως σημειώνοντας:

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και θα ήταν ψέμα να πούμε ότι  δεν ανησυχούμε. Όπου υπάρχει πόλεμος υπάρχει δυστυχία. Οι αγορές της Μέσης Ανατολής είναι πολύ σημαντικές για  μας και ιδίως της Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και του Ισραήλ. Αυτό όμως που εμείς υποχρεούμαστε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε με τα δεδομένα, να περιμένουμε και ανάλογα να δρούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

2024_kalyteres_times_ston_mastihoparagogo_para_ti_meiosi_toy_tziroy

Σχετικά Άρθρα