H τουριστική... ανάπτυξη της Χίου: Σεζόν 90 ημερών, 3.000 Σλοβένοι και Πολωνοί και Τούρκοι των 1,5 - 2,5 διανυκτερεύσεων

Με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα η τουριστική πραγματικότητα από τους Γιάννη Συράκη, Γ.Γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου και Δ. Κιτριλάκη, Πρόεδρο Συλ. Ενοικιαζομένων Δωματίων
Παρ, 04/05/2018 - 15:12

Για όσους μπερδεύτηκαν από τις αναφορές του Πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου για το ρεκόρ αφίξεων τουριστών που είχε η Χίος το 2017 και στις ανάλογες υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν για το 2018, ήρθε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων, Γιάννης Συράκης να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα.

Η τουριστική περίοδος των 5 μηνών έχει πλέον περιοριστεί στις 90 ημέρες, οι Ευρωπαίοι τουρίστες περιορίστηκαν στους 1.500 που περιμένουμε φέτος από τη Σλοβενία με την προσθήκη άλλων 1.800 (της τελευταίας στιγμής από την Πολωνία, με ενδιάμεση στάση του αεροπλάνου, λόγω αεροδρομίου Χίου, που ανεβάζει το κόστος του πακέτου), ενώ οι προερχόμενοι από την Τουρκία όντως έχουν αυξηθεί αλλά ο μ.ο. διανυκτερεύσεών τους είναι 1,5 ημέρα για τα ξενοδοχεία της πόλης και 2,5 ημέρες για τα ξενοδοχεία της περιφέρειας, χωρίς να ξέρουμε πόσοι από αυτούς που έρχονται δεν κάνουν ούτε μια διανυκτέρευση.

Στα παραπάνω συνοψίζεται η τουριστική Χίος  σήμερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Α» ο Γ. Συράκης, χαρακτηρίζοντας αναληθή  και διαστρεβλωμένα, εν μέρει, αυτά που ειπώθηκαν στο αναπτυξιακό συνέδριο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έτοιμα ξενοδοχεία, αλλά χωρίς τουρίστες», σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι παρόλο που υπάρχει ενδιαφέρον για το νησί, δεν υπάρχουν υποδομές και η στήριξη από την πολιτεία, η οποία π.χ θα μπορούσε να καλύψει ένα μέρος του κόστους διαφήμισης που απαιτείται για την προβολή του νησιού. Ή Ένωση Ξενοδόχων – όπως είπε- με το υπόμνημα που κατέθεσε στο αναπτυξιακό συνέδριο, ζητά - μεταξύ άλλων-  συνδιαφήμιση με τους δύο τουριστικούς πράκτορες για τις μόνες πια πτήσεις τσάρτερ που έμειναν στο νησί από χώρες του εξωτερικού, αλλά και για τις πτήσεις που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια. Θύμισε ότι από τις 15.000 αφίξεις Ευρωπαίων τουριστών πέρσι κατρακυλίσαμε στους 767 τουρίστες. Έχει χαθεί η Ολλανδία και η Νορβηγία, που ήταν οι παραδοσιακές αγορές, οι οποίες μας στήριζαν χρόνια, καθώς και το Βέλγιο και η Αυστρία.

Επικαλούμενος ο κ. Συράκης στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και του ΣΕΤΕ (δεδομένα 31 Μαρτίου), σημείωσε ότι η Χίος είναι ο προορισμός (ανά αεροδρόμιο) με το μικρότερο αριθμό προγραμματισμένων διεθνών θέσεων θερινής περιόδου 2018.  Είχε 1.080 αναμένοντες επιβάτες, έναντι 89.685 που προβλέπονταν για την Μυτιλήνη και 207.007 για τη Σάμο, προορισμοί στους οποίους όντως παρατηρείται αύξηση.

«Πιο κάτω και από τα Κύθηρα είναι η Χίος, που στο τέλος του Μάρτη είχαν 6.166 κρατήσεις, η Λήμνος 13.518,  ενώ εμείς σήμερα και με τους Πολωνούς υπολογίζεται να φτάσουμε στους 3.000 Ευρωπαίους τουρίστες...

...Δυστυχώς αυτά τα στοιχεία δεν αναφέρθηκαν στην ομιλία του Πρωθυπουργού και δυστυχώς αυτά τα στοιχεία είναι που δείχνουν την πραγματική εικόνα της τουριστικής ανάπτυξης στο νησί μας.», σχολίασε ο κ. Συράκης.

 

Δ. Κιτριλάκης : Ψευδή και αναληθή αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός

 

«Τι να πω; Μπορεί ο Πρωθυπουργός να εννοεί την αύξηση των προσφύγων και μεταναστών. Όλα αυτά είναι ψευδή και αναληθή», ανέφερε ειρωνικά από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων, ο Πρόεδρός του Δημήτρης Κιτριλάκης, σε συνέντευξή του επίσης στο Ράδιο «Α», όταν ρωτήθηκε για την τουριστική ανάπτυξη που έχουν τα νησιά μας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού από την Μυτιλήνη.

«Ναι, είχαμε πέρσι ρεκόρ στις αφίξεις Τούρκων, φτάνοντας στους 82.000 αλλά έχουμε πιάσει πάτο στον ημεδαπό τουρισμό και στον ευρωπαϊκό τουρισμό», ανέφερε ο ίδιος λέγοντας ότι ο ίδιος μαζί με τον Γ.Γ. της ΟΕΒΕ, επέλεξαν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των φορέων που έγινε στην Μυτιλήνη, αντί του συνεδρίου.

 

Το υπόμνημα της Ένωσης Ξενοδόχων

Από την πλευρά της Ένωση Ξενοδόχων, όπως προαναφέραμε, επέλεξε να στείλει με υπόμνημά της τις θέσεις της στο αναπτυξιακό συνέδριο και όπως είπε ο Γ.Γ. της Ένωσης το έδωσαν χθες στην υπουργό τουρισμού και μετά βίας, όπως είπε ο κ. Συράκης,  κατάφεραν να το παραδώσουν στον Πρωθυπουργό, αναμένοντας την απάντησή τους.

Αναλυτικά το υπόμνημα της Ένωσης αναφέρει:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κρίσιμη τουριστική κατάσταση στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και να εστιάσουμε στην δυσμενή θέση στην οποία έχει επέλθει το νησί μας καθώς τα τελευταία δέκα συναπτά έτη, παρουσιάζει συνεχόμενη μείωση των πτήσεων charter από το εξωτερικό φτάνοντας την περσινή χρονιά να έχει μόνο 767 εισερχόμενους επιβάτες από την μία και μοναδική πτήση.

 

Κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται στο περιορισμένο μήκος του διαδρόμου προσαπογείωσης, μόλις 1510 μέτρα, του αεροδρομίου της Χίου, το οποίο μπορούσε οριακά να εξυπηρετεί συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών από το εξωτερικό με απευθείας σύνδεση ή με ενδιάμεσο σταθμό σε γειτονικό αεροδρόμιο. Πλέον ο στόλος των αεροπορικών εταιριών και των Tour operator έχει αλλάξει, αποσκοπώντας σε οικονομίες κλίμακας, όπως επίσης οι κανονισμοί ασφαλείας πτήσεων έχουν διαφοροποιηθεί, θέτοντας το αεροδρόμιο της Χίου «εκτός αγοράς».

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά που στήριζε το νησί μας ήταν η εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα οικογένειες με παιδιά, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά επειδή το κόστος μεταφοράς προς/από το νησί μας είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες νησιωτικές περιοχές, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς.

 

Το ζήτημα του αεροδρομίου δείχνει ότι έχει δρομολογηθεί με πολύ χρονοβόρες διαδικασίες και για την ολοκλήρωση των εργασιών και των πιστοποιήσεων της επέκτασης θα χρειαστεί να περάσουν ακόμα πέντε ίσως και περισσότερα χρόνια.

 

Η αγορά της Τουρκίας είναι τα τελευταία πέντε χρόνια η μεγαλύτερη αγορά που έχει βρει πρόσφορο έδαφος λόγο της εγγύτητας αλλά και των προσπαθειών από όλους τους τοπικούς φορείς. Όμως και πάλι λόγω των «ειδικών σχέσεων» και των θεμάτων ισοτιμίας παραμένει ασταθής και δεν ικανή να στηρίξει από μόνη της τους επαγγελματίες και την συνολική οικονομική ευρωστία του νησιού μας.

 

Σε όλα το προαναφερθέντα πρέπει να τονίσουμε την αρνητικότατη εικόνα που εξέπεμψε το νησί μας λόγω της έλευση των προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο και λόγω των κενών στις δράσεις για την αποκατάσταση της εικόνας των πληγέντων νησιών - και ειδικά της Χίου, από τον κρατικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα τις άμεσες ακυρώσεις πτήσεων charter, γκρουπ ειδικού ενδιαφέροντος και μεμονωμένων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Τα γειτονικά μας νησιά, η Λέσβος και η Σάμος κατάφεραν έως ένα αρκετά μεγάλο βαθμό να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα λόγω της αποτελεσματικότερης θετικής προβολής έναντι του προσφυγικού αλλά και μη αντιμετωπίζοντας καθόλου σαν εμπόδιο το μέγεθος του αεροδρομίου.

 

Για όλους τους ανωτέρω λόγους σας παρακαλούμε όπως άμεσα συζητήσετε και αναγγείλετε μέτρα που θα τονώσουν την φετινή τουριστική κίνηση με ειδική μέριμνα για την Χίο μας, δίνοντας την δυνατότητα με μικρές παρεμβάσεις, να σωθεί η φετινή τουριστική σαιζόν και να πάρει ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας η οικονομία του νησιού μας.

 

 

 

 

 

Γι’ αυτό το σκοπό η Ένωση Ξενοδόχων Χίου προτείνει τα κάτωθι μέτρα μείζονος σημασίας :

 • Διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που δικαίως είχαν νομοθετηθεί στο παρελθόν.

 • Άμεση εξαγγελία των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ με δεκαήμερη όπως και πέρσι δυνατότητα παραμονής στα νησιά του Β.Α Αιγαίου και με επιπλέον επιδότηση του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου και εν μέρη της διατροφής. Στους δικαιούχους επιταγής κοινωνικού τουρισμού να συμπεριληφθούν και οι συνταξιούχοι που μέχρι και φέτος είχαν εξαιρεθεί.

 • Άμεση εξαγγελία των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ με θεσμοθέτηση για δεκαήμερη παραμονή σε όλα τα νησιά της ΠΒΑ και δίνοντας τις παροχές όπως προαναφέραμε και στους δικαιούμενους κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ.

 • Έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης Visa μέχρι και τις αρχές του 2019 για την τόνωση της αγοράς από την γείτονα χώρα και μείωση του χρόνου και κόστους χορήγησης της.

 • Επιδότηση μέσω προγραμμάτων συνδιαφήμισης των δύο και μοναδικών tour operator που τόλμησαν φέτος να δρομολογήσουν πτήση για το νησί μας. Η πτήση για το 2018 πραγματοποιείται με ενδιάμεσο σταθμό σε άλλο αεροδρόμιο μετά από την αναχώρηση από την Χίο, μόνο και μόνο για να φορτωθούν καύσιμα αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος του τελικού πακέτου διακοπών σε σχέση τους υπόλοιπους προορισμούς και με άμεση πιθανότητα την διακοπή τους για το 2019.

 • Διεύρυνση της επιδότησης συνδιαφήμησης και σε λοιπούς tour operator που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την σαιζόν του 2019 αλλά και σε αυτούς που «χάθηκαν» τα τελευταία χρόνια.

 • Στήριξη των μεμονωμένων επισκεπτών από την ελληνική αγορά μέσω χορήγησης προνομίων ή ειδικών κινήτρων ακόμα και φοροελαφρύνσεων, όταν επισκέπτονται ένα νησί της ΠΒΑ σε συνδυασμό με την παροχή ειδικών εκπτώσεων από την ΕΞΧ.

 • Στοχευμένη προβολή της Χίου σε αγορές που μπορούν και έχουν την δυναμική να αντέξουν το αυξημένο αεροπορικό κόστος, έχοντας σαν ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Βρετανία, Κύπρος).

 • Κατάργηση του φόρου διαμονής στην Χίο μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο αεροδρόμιο.

 • Χρηματοδότηση και στήριξη 2-3 φεστιβάλ με την ανάλογη προβολή σε Media για την ανάδειξη την Μαστίχας, του Ομήρου και της τοπικής γαστρονομίας δίνοντας της δυνατότητα παράλληλης στήριξης και των τοπικών παραγωγών και του πρωτογενή τομέα.

 • Ελάφρυνση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και Κτηματικής Υπηρεσίας για χρήση της παραλίας όπως επίσης και για τα συγγενικά δικαιώματα.»

 

 

 

Σχετικά Άρθρα