Χίος, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου

Χίος: τώρα και προορισμός «χρυσής βίζας»;

Κυρ, 08/09/2019 - 18:59

Μπορεί να έχουμε μείνει πίσω τουριστικά και να μην αποτελούμε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που βουλιάζει από κόσμο 6 μήνες το χρόνο, αλλά μπορούμε απ’ ό,τι φαίνεται να αποτελέσουμε, έστω και πλαγίως, προορισμό ευκατάστατων πολιτών τρίτων χωρών που θέλουν να αποκτήσουν τη λεγόμενη «χρυσή βίζα».

Η «χρυσή βίζα» είναι η δυνατότητα απόκτησης μόνιμης άδειας παραμονής, αλλά και ιθαγένειας, στην Ελλάδα από κάποιον που πραγματοποιεί αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουλίου 2019 έχει επεκταθεί και σε επενδυτικά προϊόντα, όπως ομόλογα και μετοχές. Μάλιστα οι κάτοχοι των αδειών παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ζώνης Schengen. Μπορούν να ταξιδεύουν κατευθείαν από τις χώρες που κατοικούν, χωρίς προηγουμένως να περάσουν από την Ελλάδα.

Βασικοί «πελάτες» του προγράμματος στη χώρα μας είναι οι Κινέζοι, ακολουθούν οι Ρώσοι, οι Τούρκοι και οι Λιβανέζοι.

Η διαδικασία εξασφάλισης άδειας διαμονής πραγματοποιείται στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Αρχικά γινόταν στην αντίστοιχη διεύθυνση όπου βρισκόταν το ακίνητο που αγοραζόταν. Γρήγορα όμως, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, το σύστημα «φράκαρε» και η διαδικασία έφτανε να διαρκεί ακόμη και ένα χρόνο. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα από τον περασμένο Απρίλιο να μπορούν να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία -που απαιτεί βεβαίως μία σειρά χαρτιά αλλά και προσωπικό ραντεβού με τον επενδυτή και τον δικηγόρο του- όλες οι σχετικές Διευθύνσεις της χώρας.

Έτσι αρκετοί έρχονται και στο νησί μας και καταθέτουν τα χαρτιά τους και πραγματοποιούν τα απαραίτητα ραντεβού στο τοπικό γραφείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όπως μας είπε η Προϊσταμένη του, Ευαγγελία Αρσενοπούλου, στη Χίο η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα και είναι αρκετοί αυτοί που μας προτιμούν.

Εννοείται ότι παραμένουν και μία εβδομάδα τουλάχιστον στο νησί με ό,τι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία, διαλέγοντας μάλιστα ακριβά καταλύματα. Να λοιπόν που μπορούμε να γίνουμε και προορισμός «χρυσής βίζας».

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 12/12/2019 - 16:11

Σε    δημόσια    συνεδρίαση   της    Δημοτικής    Επιτροπής Διαβούλευσης, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. θα συζητηθεί η γνωμοδότηση επί  του  σχεδίου  του  προϋπολογισμού  Δ. Χίου έτους 2020».

Σε  περίπτωση  έλλειψης  απαρτίας,  η  συνεδρίαση  θα  επαναληφθεί  την  Δευτέρα  23 Δεκεμβρίου στις12 μ.