Αυστηρή προειδοποίηση στην Αστική Αρχή Χίου, κύριος εταίρος της οποίας είναι ο Δήμος Χίου, να επιταχύνει τους ρυθμούς ωρίμανσης των έργων και απορρόφησης κονδυλίων, αλλά ταυτόχρονα και βοήθεια για τη μελέτη και την παρακολούθηση της πορείας έργων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ,το οποίο χρηματοδοτεί η περιφέρεια Β. Αιγαίου, με το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, απηύθυνε ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Β. Αιγαίου, Γιώργος Πλακωτάρης.
Στον απόηχο της σύσκεψης που έγινε χθες στο δημαρχείο Χίου, όπως είπε σε συνέντευξή του στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ, μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η Διαχειριστική Αρχή να εξασφαλίσει ένα ποσό (ενδεχομένως της τάξεως των 500.000 ευρώ) που θα καθοριστεί σε συνεργασία με το Δήμο για την εξασφάλιση τεχνικής βοήθειας – είτε από φυσικά πρόσωπα, είτε από τεχνική εταιρεία- για την παρακολούθηση της πορείας των έργων.
Παράλληλα η Διαχειριστική Αρχή θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την ανάπλαση της λαχαναγοράς με στόχο το έργο να γίνει στο τρέχον πρόγραμμα και παράλληλα τη μελέτη για μικρά πάρκα μέσα στην πόλη.
Βέβαια εκτός από τη βοήθεια υπήρξαν και "κανονιές" όπως είπε χαρακτηριστικά, αφού κατέστησε σαφές ότι αν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 δεν υπάρξει πρόοδος σε έργα που καταρχάς φαίνονται ενταγμένα στο πρόγραμμα δεν είναι απίθανο να δουν την πόρτα της εξόδου, στην επικείμενη αναθεώρηση, η ακόμη και να μειωθεί ο προϋπολογισμός των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενδεικτική ήταν η αναφορά του στο ερώτημα που τέθηκε για το τελευταίο τμήμα της τάφρου του Κάστρου της Χίου (Σούδα) δεδομένης της διάστασης απόψεων που υπάρχει μεταξύ δήμου και εφορείας αρχαιοτήτων για το εάν θα διέρχονται ή όχι από εκεί αυτοκίνητα.
«Πρέπει να τα βρουν. Όποιο έργο κοιμάται δεν θα προχωράει και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε ο κος Πλακωτάρης λέγοντας ότι πρέπει να μην χαθούν χρηματοδοτήσεις, οπότε στην αναθεώρηση θα αναζητηθούν άλλα έργα ή δράσεις ώριμες που θα μπορούν να υλοποιηθούν.
Ακόμη, είπε, κι αν μειωθεί η χρηματοδότηση στα Αστικά, ας προταχθούν έργα ώριμα που μπορούν να ενταχθούν στις άλλες οριζόντιες προσκλήσεις που γίνονται από την περιφέρεια, π.χ. αντιπλημμυρικά, σχολικά κτήρια, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ύδρευση, λέγοντας ότι η ενημέρωση που έχει από το Δήμο Χίου είναι ότι γι’αυτές τις "δεξαμενές" μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει αρκετές ώριμες προτάσεις.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Αστική Αρχή της Χίου εκτός του Δήμου, συμμετέχουν επίσης το Επιμελητήριο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ και το ΚΤΕΛ.
Στην παρούσα φάση και επιδιώκοντας μεγαλύτερες απορροφήσεις εξετάζεται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, να δοθεί έμφαση για τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος με στόχο την αναβάθμιση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη (κτηριακά, υποδομές κ.α.).
Παράλληλα ο κος Πλακωτάρης θεωρεί ότι και το REX έχει στοιχεία ωριμότητας για να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πακέτο Αστικών έργων, ενώ βέβαια έχουμε και ως συνεχιζόμενα το δημοτικό κήπο και την παρακαμπτήρια οδό Αγίας Ειρήνης, με την πορεία των οποίων δε δήλωσε ικανοποιημένος.
Δίνοντας τη στόχευση για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι τον Μάρτιο του 2025 θα πρέπει να είναι ενταγμένα κι άλλα έργα τουλάχιστον 7-8 εκατομμυρίων ευρώ, να βγαίνει στον "αέρα" το ίδιο διάστημα η δράση για την επιχειρηματικότητα (3 με 5 εκατομμύρια), να έχει ωριμάσει το έργο για την προσβασιμότητα στην πόλη της Χίου και τέλος να έχουν βγει οι προσκλήσεις για τις δύο μελέτες (παζάρι και πάρκα τσέπης)