Η ενεργειακή κατάσταση της Χίου σήμερα αλλά και... αύριο

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΑΛΗΘΕΙΑ TV" ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΗ ΤΣΙΛΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΩΤΗ
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 13/01/2020 - 12:27
Άγης Τσιλίμης και Απόστολος Τζιώτης μιλούν για την ενεργειακή κατάσταση της Χίου σήμερα αλλά και... αύριο

Οι πρόσφατες διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας “Ηφαιστίων” αλλά και οι συχνές - πυκνές βλάβες που παρουσιάζονται απασχολούν τη σημερινή εκπομπή της “Αλήθεια TV”, “Η επικαιρότητα με άλλο μάτι” -20.00 & 00.00, καθώς και 16.00 την Τρίτη- με καλεσμένους στο στούντιο τον πρώην γενικό Διευθυντή της ΔΕΗ στη Χίο, Άγη Τσιλίμη και τον πρώην υπεύθυνο λειτουργίας του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής (ΑΣΠ) Χίου, Απόστολο Τζιώτη.

Η άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση αποκαλύπτει ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας στην ηλεκτροδότηση, που δεν είναι άλλα από την έλλειψη προσωπικού αλλά και τις... ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Διευκρινίζουν πόσο απαραίτητες είναι οι προγραμματισμένες διακοπές για λόγους συντήρησης, την ώρα που το δίκτυο της Χίου αριθμεί 2 χιλιάδες χιλιόμετρα (!), αλλά παγκοσμίως, παρά την αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη, η διανομή του ρεύματος γίνεται με τον «κλασικό» τρόπο, δηλαδή μέσω στύλων και καλωδίων.

Δεν κρύβουν ότι και εκείνους τους ενοχλεί που το τηλεφωνικό κέντρο βλαβών μεταφέρθηκε πλέον στην Αθήνα, κάτι που μας αγανακτεί όλους όταν σε περίπτωση βλάβης ζητάμε να μάθουμε πληροφορίες και δεν μπορούμε, αν και όπως είπαν μετά από μία ζημιά δεν υπάρχει πιο αόριστο πράγμα από το πότε αυτή θα αποκατασταθεί, αφού είναι πολλοί οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, με πρωτεύουσα την ασφάλεια των τεχνικών.

Εξηγούν τι σημαίνει ενεργειακή διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, πώς κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε επαρκώς αέρα και ήλιο, αλλά και πόσο επιτακτικό θα είναι τότε να παραμείνει σε ψυχρή εφεδρεία το σημερινό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Το οποίο εργοστάσιο μπορεί να μετεξελιχθεί σε σταθμό καύσης αερίου αντί μαζούτ, ή ακόμα καλύτερα μπορεί να μετατραπεί σε υβριδικό, όπως αυτό που δημιουργήθηκε στην Ικαρία.

Πάντως και τώρα, οι κύριοι Τσιλίμης και Τζιώτης δηλώνουν κατηγορηματικά ότι μπλακ άουτ, δηλαδή ολικές διακοπές ρεύματος, συμβαίνουν σπάνια, αλλά και τότε οι τεχνικοί του ΑΣΠ Χίου επαναφέρουν σταδιακά την ηλεκτροδότηση, κάτι που δεν είναι ούτε τόσο απλό, ούτε συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Στα θετικά τέλος που αναδείχθηκαν από τη συζήτηση είναι ότι ο σταθμός μας δεν λειτουργεί πλέον ούτε και στις περιόδους αιχμής στο μέγιστο της δυναμικότητας λειτουργίας του, αφού η κατανάλωση ρεύματος έχει μειωθεί αισθητά -είτε με τα νέου τύπου κλιματιστικά, είτε με την αντικατάσταση των κλασικών λαμπτήρων με οικονομίας κ.λπ.

i_energeiaki_katastasi_tis_hioy_simera_kai_oi_diakopes_reymatos

Σχετικά Άρθρα