Χίος, Παρασκευή 10 Ιουλίου

Η ενεργειακή κατάσταση της Χίου σήμερα αλλά και... αύριο

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΑΛΗΘΕΙΑ TV" ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΗ ΤΣΙΛΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΩΤΗ
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 13/01/2020 - 12:27
Άγης Τσιλίμης και Απόστολος Τζιώτης μιλούν για την ενεργειακή κατάσταση της Χίου σήμερα αλλά και... αύριο

Οι πρόσφατες διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας “Ηφαιστίων” αλλά και οι συχνές - πυκνές βλάβες που παρουσιάζονται απασχολούν τη σημερινή εκπομπή της “Αλήθεια TV”, “Η επικαιρότητα με άλλο μάτι” -20.00 & 00.00, καθώς και 16.00 την Τρίτη- με καλεσμένους στο στούντιο τον πρώην γενικό Διευθυντή της ΔΕΗ στη Χίο, Άγη Τσιλίμη και τον πρώην υπεύθυνο λειτουργίας του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής (ΑΣΠ) Χίου, Απόστολο Τζιώτη.

Η άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση αποκαλύπτει ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας στην ηλεκτροδότηση, που δεν είναι άλλα από την έλλειψη προσωπικού αλλά και τις... ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Διευκρινίζουν πόσο απαραίτητες είναι οι προγραμματισμένες διακοπές για λόγους συντήρησης, την ώρα που το δίκτυο της Χίου αριθμεί 2 χιλιάδες χιλιόμετρα (!), αλλά παγκοσμίως, παρά την αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη, η διανομή του ρεύματος γίνεται με τον «κλασικό» τρόπο, δηλαδή μέσω στύλων και καλωδίων.

Δεν κρύβουν ότι και εκείνους τους ενοχλεί που το τηλεφωνικό κέντρο βλαβών μεταφέρθηκε πλέον στην Αθήνα, κάτι που μας αγανακτεί όλους όταν σε περίπτωση βλάβης ζητάμε να μάθουμε πληροφορίες και δεν μπορούμε, αν και όπως είπαν μετά από μία ζημιά δεν υπάρχει πιο αόριστο πράγμα από το πότε αυτή θα αποκατασταθεί, αφού είναι πολλοί οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, με πρωτεύουσα την ασφάλεια των τεχνικών.

Εξηγούν τι σημαίνει ενεργειακή διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, πώς κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε επαρκώς αέρα και ήλιο, αλλά και πόσο επιτακτικό θα είναι τότε να παραμείνει σε ψυχρή εφεδρεία το σημερινό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Το οποίο εργοστάσιο μπορεί να μετεξελιχθεί σε σταθμό καύσης αερίου αντί μαζούτ, ή ακόμα καλύτερα μπορεί να μετατραπεί σε υβριδικό, όπως αυτό που δημιουργήθηκε στην Ικαρία.

Πάντως και τώρα, οι κύριοι Τσιλίμης και Τζιώτης δηλώνουν κατηγορηματικά ότι μπλακ άουτ, δηλαδή ολικές διακοπές ρεύματος, συμβαίνουν σπάνια, αλλά και τότε οι τεχνικοί του ΑΣΠ Χίου επαναφέρουν σταδιακά την ηλεκτροδότηση, κάτι που δεν είναι ούτε τόσο απλό, ούτε συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Στα θετικά τέλος που αναδείχθηκαν από τη συζήτηση είναι ότι ο σταθμός μας δεν λειτουργεί πλέον ούτε και στις περιόδους αιχμής στο μέγιστο της δυναμικότητας λειτουργίας του, αφού η κατανάλωση ρεύματος έχει μειωθεί αισθητά -είτε με τα νέου τύπου κλιματιστικά, είτε με την αντικατάσταση των κλασικών λαμπτήρων με οικονομίας κ.λπ.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/07/2020 - 20:12

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το InvestGR Forum φέρνει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. H INTERAMERICAN είναι και φέτος μεταξύ των χορηγών, ενώ ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, θα συμμετάσχει σε πάνελ συνομιλητών με θέμα το ψηφιακό άλμα της Ελλάδος. Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την επενδυτική εστίαση του οργανισμού, παράλληλα, στην καινοτομία της ψηφιακής τεχνολογίας και σε ανθρώπινους πόρους με νέες, ψηφιακές δεξιότητες. Είναι τομείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού της εταιρικής στρατηγικής και της υλοποίησης του ψηφιακού και οργανωτικού - δομικού μετασχηματισμού της INTERAMERICAN, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου, αναπτυξιακά λειτουργικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη δημόσια υγεία, το 3rd InvestGR Forum 2020: «Greece in the Pole Position - η Ελλάδα σε προνομιακή θέση αφετηρίας για τις ξένες επενδύσεις» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και σε δύο περιόδους, στις 15-16 Ιουλίου και στις 8-9 Οκτωβρίου 2020. Στα τέσσερα πάνελ συζήτησης του Ιουλίου θα συμμετάσχουν πολιτικοί, CEOs εταιρειών, πανεπιστημιακοί και ειδικοί, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα όπως η ελκυστικότητα της Ελλάδος ως επενδυτικού προορισμού, το ψηφιακό άλμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ελληνική καινοτομία και η έννοια του Σκοπού (Purpose) για το κράτος και τις εταιρείες. Επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της ΕΥ Ελλάδος και του InvestGR Forum, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ, «Attractiveness Survey: Ελλάδα 2020». Στην έρευνα αναμένεται να αποτυπωθούν, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι απόψεις της επενδυτικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.

Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN, με τη συμμετοχή της και φέτος στο ιδιαίτερου χαρακτήρα διαδικτυακό συνέδριο, δημιουργεί μια παράδοση συνεχούς παρουσίας στο κέντρο του προβληματισμού για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο περυσινό InvestGR, ο κ. Καντώρος είχε υπογραμμίσει την υποσχόμενη δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «προσφέρεται για μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position οργανώνεται από την PUBLIC AFFAIRS AND NETWORKS και πραγματοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΕΒ, ενώ σημαντικά ΜΜΕ είναι χορηγοί Επικοινωνίας. Στρατηγικοί εταίροι του InvestGR Forum 2020 είναι οι EY Greece και JTI.

Για την παρακολούθηση του 3rd InvestGR Forum 2020, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: http://investgr.eu/en/home-conference-en