Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Η ενεργειακή κατάσταση της Χίου σήμερα αλλά και... αύριο

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΑΛΗΘΕΙΑ TV" ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΗ ΤΣΙΛΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΩΤΗ
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 13/01/2020 - 12:27
Άγης Τσιλίμης και Απόστολος Τζιώτης μιλούν για την ενεργειακή κατάσταση της Χίου σήμερα αλλά και... αύριο

Οι πρόσφατες διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας “Ηφαιστίων” αλλά και οι συχνές - πυκνές βλάβες που παρουσιάζονται απασχολούν τη σημερινή εκπομπή της “Αλήθεια TV”, “Η επικαιρότητα με άλλο μάτι” -20.00 & 00.00, καθώς και 16.00 την Τρίτη- με καλεσμένους στο στούντιο τον πρώην γενικό Διευθυντή της ΔΕΗ στη Χίο, Άγη Τσιλίμη και τον πρώην υπεύθυνο λειτουργίας του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής (ΑΣΠ) Χίου, Απόστολο Τζιώτη.

Η άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση αποκαλύπτει ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας στην ηλεκτροδότηση, που δεν είναι άλλα από την έλλειψη προσωπικού αλλά και τις... ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Διευκρινίζουν πόσο απαραίτητες είναι οι προγραμματισμένες διακοπές για λόγους συντήρησης, την ώρα που το δίκτυο της Χίου αριθμεί 2 χιλιάδες χιλιόμετρα (!), αλλά παγκοσμίως, παρά την αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη, η διανομή του ρεύματος γίνεται με τον «κλασικό» τρόπο, δηλαδή μέσω στύλων και καλωδίων.

Δεν κρύβουν ότι και εκείνους τους ενοχλεί που το τηλεφωνικό κέντρο βλαβών μεταφέρθηκε πλέον στην Αθήνα, κάτι που μας αγανακτεί όλους όταν σε περίπτωση βλάβης ζητάμε να μάθουμε πληροφορίες και δεν μπορούμε, αν και όπως είπαν μετά από μία ζημιά δεν υπάρχει πιο αόριστο πράγμα από το πότε αυτή θα αποκατασταθεί, αφού είναι πολλοί οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, με πρωτεύουσα την ασφάλεια των τεχνικών.

Εξηγούν τι σημαίνει ενεργειακή διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, πώς κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε επαρκώς αέρα και ήλιο, αλλά και πόσο επιτακτικό θα είναι τότε να παραμείνει σε ψυχρή εφεδρεία το σημερινό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Το οποίο εργοστάσιο μπορεί να μετεξελιχθεί σε σταθμό καύσης αερίου αντί μαζούτ, ή ακόμα καλύτερα μπορεί να μετατραπεί σε υβριδικό, όπως αυτό που δημιουργήθηκε στην Ικαρία.

Πάντως και τώρα, οι κύριοι Τσιλίμης και Τζιώτης δηλώνουν κατηγορηματικά ότι μπλακ άουτ, δηλαδή ολικές διακοπές ρεύματος, συμβαίνουν σπάνια, αλλά και τότε οι τεχνικοί του ΑΣΠ Χίου επαναφέρουν σταδιακά την ηλεκτροδότηση, κάτι που δεν είναι ούτε τόσο απλό, ούτε συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Στα θετικά τέλος που αναδείχθηκαν από τη συζήτηση είναι ότι ο σταθμός μας δεν λειτουργεί πλέον ούτε και στις περιόδους αιχμής στο μέγιστο της δυναμικότητας λειτουργίας του, αφού η κατανάλωση ρεύματος έχει μειωθεί αισθητά -είτε με τα νέου τύπου κλιματιστικά, είτε με την αντικατάσταση των κλασικών λαμπτήρων με οικονομίας κ.λπ.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 17/01/2020 - 20:53

 

Η INTERAMERICAN για ακόμα μια χρονιά υποστήριξε το πρωτοχρονιάτικο γεύμα του Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ. Η εταιρεία πρoσέφερε το καθιερωμένο γεύμα αλληλεγγύης σε 1.300, περίπου, άστεγους και άπορους πολίτες. Ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου (ΚΥΑΔΑ), Γρηγόρης Λέων, πέρα από τις ευχές, διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να ενισχύει τα ωφελούμενα άτομα, που φθάνουν τα 26.000.

Το ΚΥΑΔΑ είναι ένας φορέας που προσφέρει ουσιαστική στήριξη στους άστεγους και άπορους κατοίκους της πόλης, παρέχοντας βοήθεια ως προς τη σίτιση, τη στέγαση και την κοινωνική επανένταξη. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2005 και σήμερα, υποστηρίζει σε καθημερινή βάση χιλιάδες άτομα. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων που το ΚΥΑΔΑ υλοποιεί, περιλαμβάνεται και η διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι, με την ειδική ομάδα «Δράση στον δρόμο». Η ομάδα πραγματοποιεί προσεγγίσεις στους δρόμους της Αθήνας προσπαθώντας να κινητοποιήσει, να ενημερώσει και -όπου μπορεί- να εντάξει άστεγους σε δομές φιλοξενίας, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα άμεση, πρακτική βοήθεια (τρόφιμα, νερό, ζεστά ροφήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χυμούς, ρούχα, κλινοσκεπάσματα). Στις δομές του ΚΥΑΔΑ φιλοξενούνται, σήμερα, περί τα 200 άτομα.

Η INTERAMERICAN είναι αρωγός του έργου του ΚΥΑΔΑ από το 2012, με τακτική χορηγία των εορταστικών γευμάτων του Πάσχα και της Πρωτοχρονιάς και με προσφορά, κατά την περίοδο της κρίσης, σημαντικών ποσοτήτων τροφίμων από την εθελοντική συνεισφορά των εργαζομένων και συνεργατών της.

Αναφερόμενος στην υποστηρικτική συνεργασία της INTERAMERICAN, ο κ. Λέων υπογραμμίζει πως η αλληλεγγύη είναι μια συλλογική υπόθεση και η σταθερή συνεισφορά της εταιρείας συμβάλλει στην ποιότητα του κοινωνικού πολιτισμού στην Αθήνα. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την INTERAMERICAN, που στάθηκε για μια ακόμη φορά αρωγός μας, ως χορηγός του πρωτοχρονιάτικου γεύματος για συνανθρώπους μας.
Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να χαρίσει σε αυτούς τους ανθρώπους την αίσθηση της ζεστασιάς και της οικογενειακής θαλπωρής κατά τις γιορτινές ημέρες, είναι για εμάς σημαντική»
τονίζει ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ.