Η μαστίχα στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών

Δείτε το ΒίντεοΑκούστε το ηχιτικό
Τρί, 10/08/2021 - 14:40
Ηχητικό απόσπασμα: 

Στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, στο οποίο θα ενταχθεί και η μαστιχοκαλλιέργεια, σύμφωνα με τα όσα είπε στα πλαίσια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Χίο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια» σήμερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, επεσήμανε ότι τα στελέχη της ένωσης βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο, εν’ όψει του σχεδιασμού του προγράμματος, το οποία θα αντλήσεις 170 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, με στόχο οι δράσεις να υλοποιηθούν μέχρι το 2025.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε ανεκμετάλλευτη γεωργική γη για επέκταση της μαστιχοκαλλιέργειας», τόνισε ο κος Τούμπος λέγοντας ότι στην περίπτωσή μας δεν γίνεται λόγος για εκρίζωση υπαρχόντων σχίνων, που άλλωστε για να γίνουν παραγωγικοί χρειάζονται μια 10ετία, αλλά για φύτευση π.χ. καμένων από το παρελθόν εκτάσεων ή ακόμη και για αλλαγή χρήσης γης σε καλλιεργημένες εκτάσεις (π.χ. από ελαιοκαλλιέργειες σε μαστιχοκαλλιέργειες).

Στο πλαισίου του ανοιχτού -όπως φαίνεται- διαύλου επικοινωνίας με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης επίκειται επίσκεψη διοικητικών στελεχών της ΕΜΧ στο υπουργείο μέχρι το τέλος του Αυγούστου, τόνισε ο κος Τούμπος.

Από τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, εκτός από το μαστίχι οι καλλιέργειες που εξετάζονται για ένταξη είναι το επιτραπέζιο σταφύλι, η κορινθιακή σταφίδα, το ροδάκινο, το σύκο (για αποξήρανση) και το πoρτοκάλι.

Στόχος είναι να ενταχθούν νέοι και παλιοί καλλιεργητές που θέλουν να κάνουν αναδιάρθρωση, ενώ η επιδότηση θα δίνεται στο 80% του κόστους αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τον υφυπουργό οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και θα είναι 3.000 ευρώ ανά στρέμμα, έως 2.400 η ενίσχυση.

i_mastiha_sto_programma_anadiarthrosis_kalliergeion

Σχετικά Άρθρα