Χίος, Δευτέρα 30 Μαρτίου

Η. Σαββάκης: Θα κάνω αγώνα να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των παραβατών

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 21/02/2019 - 14:55

Δεν ήταν κεραυνός εν’ αιθρία η υπόθεση που “έσκασε” χθες αναφορικά με τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μετά από ελέγχους του Τελωνείου σε πρατηριούχους υγρών καυσίμων, τουλάχιστον για τον Πρόεδρο του Σωματείου τους, Ηλία Σαββάκη.

Χωρίς να γνωρίζει “πρόσωπα και πράγματα”, λόγω των προσωπικών δεδομένων καταρχήν συνιστά ψυχραιμία, λέγοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και η παράμετρος του λάθους, ειδικά όταν πρόκειται για ελλείψεις παραστατικών, χωρίς αυτό - όπως σημειώνει - να αφαιρεί την ευθύνη του βενζινοπώλη, παρόλο που πλέον για να είναι 100% εντάξει με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία απαιτείται οι συνάδελφοί του να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις.

Από την άλλη, ξεκάθαρα λέει ότι αν υπάρχει -όπως επισημαίνεται και στο ρεπορτάζ του alithia.gr- βυτιοφόρο με τρίοδη βάνα, τότε ξεκάθαρα μιλάμε για κλοπή, ενέργεια καταδικαστέα και απαράδεκτη με τον ίδιο να επισημαίνει ότι σ’αυτές τις αποδεδειγμένες περιπτώσεις, πρέπει να δημοσιοποιούνται ονόματα.

«Θα κάνω αγώνα να το δημοσιοποιήσω. Όλο αυτό μας κάνει τεράστια ζημιά και καλλιεργεί κλίμα καχυποψίας.», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το γεγονός ότι κρατούνται στο τελωνείο 6 βυτιοφόρα δεν σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες τους είναι “κλέφτες”. Σε κάποια ίσως η παραμονή να είναι ορισμένης διάρκειας, π.χ. λόγω παραβάσεων που αφορούν τα παραστατικά μεταφοράς καυσίμου.

«Οι καταναλωτές είναι εκείνοι που έχουν το “μαχαίρι και το πεπόνι” και μπορούν να ελέγξουν τόσο τις δεξαμενές τους πριν και μετά την λήψη του πετρελαίου θέρμανσης για να δουν αν υπάρχει απόκλιση από την ποσότητα του προϊόντος που πληρώνουν, ενώ ακόμα πιο εύκολα στο πρατήριο αγοράζοντας βενζίνη μπορούν να ελέγξουν την απόδειξη και παράλληλα να τσεκάρουν τα “χιλιόμετρα” από το ένα γέμισμα στο άλλο.» ανέφερε ο κ. Σαββάκης επισημαίνοντας ακόμη ότι σε κάποιες περιπτώσεις ίσως θα πρέπει να είναι πιο “υποψιασμένοι” όταν βλέπουν πιο χαμηλές τιμές.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι οι βενζινοπώλες, παρόλο που το προϊόν που πουλούν υπόκειται σε βαριά φορολόγηση, δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν με το σύστημα εισρροών - εκρροών, ενώ υποστήριξε ότι στη Χίο, υπάρχουν καλές αρχές που δεν έχουν αυτοσκοπό να «γράψουν» για να βεβαιώσουν πρόστιμα και παράλληλα κατά διαστήματα ενημερώνουν τους επαγγελματίες για τις αλλαγές στα ισχύοντα.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 28/03/2020 - 09:09
Φωτό: Marine Traffic

Θερμές ευχαριστίες και χαιρετισμούς απέστειλε η UNCTAD (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη) σε όλους τους ναυτικούς, από τον λογαριασμό της στο Facebook και στο Twitter, για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία, και ιδιαίτερα οι ναυτικοί, εργάζονται με αυτοθυσία, στις επτά θάλασσες του κόσμου, προκειμένου να μεταφερθούν εγκαίρως και με ασφάλεια τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης σε όλες τις χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.

Στο παρακάτω στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα της Marine Traffic, εμφανίζονται τα πλοία που αυτή τη στιγμή μεταφέρουν αγαθά σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα λιμάνια, αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης των ασθενειών εντός των πλοίων.

Σύμφωνα με την UNCTAD, το 90% όλων των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών, των τροφίμων και των καυσίμων, μεταφέρονται διά θαλάσσης, ενώ η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας και των Ελλήνων ναυτικών στο παγκόσμιο εμπόριο είναι εξαιρετικά σημαντική. Συγκεκριμένα, ο ελληνικών συμφερόντων στόλος μεταφέρει το 20% του παγκόσμιου, διά θαλάσσης μεταφερόμενου εμπορίου, παρότι η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως η Ελλάδα δεν διαθέτει εθνικά φορτία προς θαλάσσια μεταφορά, σε αντίθεση με την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλα παραδοσιακά ναυτιλιακά έθνη.

Όπως είναι επόμενο, τα πλοία δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά δίχως το έμψυχο δυναμικό τους: τους πολύτιμους ναυτικούς.

Προς όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες των θαλασσών μας, και ιδιαίτερα στους Έλληνες αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού, η Ιsalos.net και τα Ναυτικά Χρονικά εκφράζουν τις ευχαριστίες και τον σεβασμό τους.

www.isalos.net