Την ανάγκη ενδυνάμωσης της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς και της προσέλκυσης περισσότερων νέων στο ναυτικό επάγγελμα, υπογράμμισε ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, κατά την ευχαριστήρια ομιλία του για τη βράβευσή του στο πλαίσιο του 8ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής».
Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη, σε ένδειξη αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς του στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, εξέφρασε τη συγκίνησή του, αλλά και την ευγνωμοσύνη του προς την οικογένεια της «Ναυτεμπορικής».
«Να ευχηθούμε να τα χιλιάσει η Ναυτεμπορική τα 100 χρόνια της… Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή. Θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την αναγνώριση της σημασίας του έργου μας, της εκπαιδευτικής μας αποστολής και για το γεγονός οτι με αυτή τη βράβευση τιμάτε τις προσπάθειές μας, τιμάτε έναν μεγάλο αριθμό συνεργατών» ανέφερε ο ιδρυτής του ΕΠΑ.Λ. «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (T.E.E.N.S.) προσθέτοντας: «Ειναι τιμή για εμένα αυτή η αναγνώριση και σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδιάς».
Εστιάζοντας στη συνεισφορά του ιδρύματος στη ναυτική εκπαίδευση και στη διαδρομή του, ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, τόνισε πως είναι το πρώτο μη κρατι κό, μη κερδοσκοπικό ναυτιλιακό λύκειο άνευ διδάκτρων. Όπως είπε, το «ταξίδι» αυτό κρατάει έξι χρόνια και είναι «ένα ταξίδι όμορφο και συνεργατικό» που «δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ομαδική δουλεια όλων των συνεργατών».
«Τα νέα – υπό παραγγελία – πλοία χρειάζονται τουλάχιστον 10.000 Έλληνες αξιωματικούς»
Σημείωσε παράλληλα πως «αυτή η αποστολή μας έχει ακόμη πολλή δουλειά», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να προσελκύσουμε περισσότερα Ελληνόπουλα στα ελληνικά πλοία». «Έχουμε 500 νέα πλοία υπό παραγγελία, τα νέα αυτά πλοία χρειάζονται τουλάχιστον 10.000 Έλληνες αξιωματικούς» επισήμανε, συμπληρώνοντας παράλληλα πως κάθε χρόνο περίπου 1.000 Έλληνες ναυτικοί συνταξιοδοτούνται, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα της έλλειψης στελεχών.
«Να εμπνεύσουμε στις επόμενες γενιές να ακολουθήσουν τη σταδιοδρομία του ναυτικού»
«Είναι αναγκη να εμπνεύσουμε στις επόμενες γενιές να ακολουθήσουν τη σταδιοδρομία του ναυτικού. Η ναυτιλία είναι οι άνθρωποί της. Σε αυτούς τους ναυτικούς ανήκουμε και αυτή τη σκυτάλη πρέπει να περάσουμε σε νέους ανθρώπους» ανέφερε, προτρέποντας όλους τους ανθρώπους της ναυτιλίας και τους θεσμικούς φορείς «να υιοθετήσουν το όραμά μας και να ιδρύσουν περισσότερες ναυτιλιακές σχολές και ακαδημίες».
«Ας συνεχίσουμε μαζί να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας στον κλάδο μας για να συνεχίσουμε το καθήκον μας όπως έκαναν άλλοι πριν από εμάς. Είμαστε από τους πιο επιτυχημένες οντότητες της ελεύθερης οικονομίας της πατρίδας μας. Θα ήταν ασυγχώρητο να μην μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε άξιους συνεχιστές τους έργου μας» συνέχισε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος τόνισε πως «η ναυτοσύνη μαζί με τη γλώσσα μας είναι διαχρονικά οι βασικοί πυρήνες της εθνικής μας ταυτότητας και του μέλλοντός μας».