
Μετά τη μαστίχα, που «έχει πάρει το δρόμο της», τα στελέχη της Mediterra οραματίζονται κι άλλα προϊόντα της χιώτικης γης, τα οποία είναι σε αργία ή σε αδράνεια, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δ/νων Σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας της ΕΜΧ, Γ. Μανδάλας,να μπορέσουν να αναδειχθούν. Ανάμεσά τους το χιώτικο μανταρίνι, το χιώτικο πρόβατο, τα σύκα, η θρούμπα, τα τσίκουδα, αλλά και το αμύγδαλο.
Σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Αλήθεια", ο Γιάννης Μανδάλας, 20 χρόνια μετά τη δημιουργία της mediterra και έχοντας πλέον απτά αποτελέσματα από την υλοποίηση στόχων που είχαν θέσει, σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών για το μοναδικό προϊόν της μαστίχας ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για τα νέα πλάνα τους που αφορούν άλλα τοπικά προϊόντα, τα οποία θα υλοποιηθούν -όπως λέει χαρακτηριστικά- από την επόμενη γενιά. Σχέδια που περιλαμβάνουν δράσεις στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα επιδιώκοντας - όπως λέει- “μια κάθετη ανάπτυξη, διατομεακή, όπου η εταιρεία θα προσπαθήσει να βοηθήσει, όπως βοήθησε την Ένωση για την μαστίχα”.
Όπως προαναφέρθηκε ο παραπάνω σχεδιασμός απαιτεί η Mediterra να επιχειρήσει και στον πρωτογενή τομέα –γεωργία και κτηνοτροφία- γι’ αυτό άλλωστε άλλαξε το καταστατικό της πέρσι και έχει προχωρήσει στη μίσθωση από τη Νέα Μονή έκτασης στην πρώην Γεωργική Σχολή, στην Καρδαμάδα, δημιουργεί πιλοτικό μαστιχώνα στο Πυργί 60 στρεμμάτων, αγόρασε τα πρώτα 25 πρόβατα της χιακής φυλής και παράλληλα ερευνά την απόκτηση ενός περιβολιού στον Κάμπο.
Βλέποντας κάποιες δημόσιες αναφορές που θέτουν ερωτήματα για τις προθέσεις τους, ο Γιάννης Μανδάλας ξεκαθάρισε ότι όλα είναι στο φως.
«Αν είμαστε όλοι καλά κι αν η ομάδα συνεχίζει να έχει ενέργεια κι αν η Ένωση είναι πάντα πίσω μας να μας υποστηρίζει θα μπορέσουμε κάποια στιγμή, μετά από μερικά χρόνια από σήμερα, όπως έγινε με το Κέντρο Έρευνας, όπως έγινε με τη Mediterra να μπορούμε να πούμε πιο πολλά πράγματα και για άλλα χιώτικα προϊόντα», σημείωσε και συνέχισε:
«Η εταιρεία είναι θυγατρική εταιρεία της Ένωσης, το Κέντρο Έρευνας είναι θυγατρική εταιρεία της ΕΜΧ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Μέτοχοι στη Mediterra υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια, μέτοχοι στο Κέντρο Έρευνας υπάρχουν από την ίδρυσή του οπότε οι επενδυτές -μ’ αυτή την έννοια- έχουν μπει. Εγώ μιλάω για δραστηριότητες τις οποίες αναπτύσσει η εταιρεία.
Το κτήμα στο Πυργί είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού. Έχουμε νοικιάσει τα κτήματα στην Καρδαμάδα εδώ και πολύ καιρό από το μοναστήρι της Νέας Μονής και ήρθε η ώρα να κάνουμε και εκεί παρέμβαση. Έχουμε μπροστά μας κι ένα περιβόλι στον Κάμπο -το οποίο συζητάμε- οπότε η εταιρεία σχεδιάζει μία συνολικότερη παρέμβαση.
Ασχολείται ήδη με το χιώτικο μανταρίνι, με το χιώτικο πρόβατο, με την μαστίχα και έχει σκοπό να ασχοληθεί με το αμύγδαλο, τη θρούμπα, το σύκο και για όλα αυτά χρειάζεται γη για να δουλέψουμε, για να πειραματιστούμε, να μάθουμε και μετά να παράγουμε. Και αυτό αφορά τον πρωτογενή τομέα, αφορά το δευτερογενή, τη μεταποίηση και το εμπόριο και τις υπηρεσίες γύρω από αυτά. Οπότε μιλάμε για μία κάθετη ανάπτυξη, διατομεακή, όπου η εταιρεία θα προσπαθήσει να βοηθήσει, όπως βοήθησε την Ένωση για τη μαστίχα.
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία -δεν ξέρω αν ενοχλεί αυτό- είναι συνεταιριστική! Βασικός μέτοχος είναι ο συνεταιρισμός και όλα είναι στην υπηρεσία του παραγωγού. Αν αυτό ξενίζει, τι να κάνουμε; Εμείς θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο να προσφέρουμε στον τόπο. Όλα είναι στο φως δεν υπάρχει κάτι κρυφό. Σε κάθε περίπτωση εμείς περιγράφουμε ένα μεγαλύτερο πλάνο πρωτοβουλιών το οποίο αφορά μια συνολική παρέμβαση στο νησί μας, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε κι άλλους φυσικούς πόρους».
Ως παράδειγμα του τρόπου που δουλεύουν ο Γιάννης Μανδάλας θύμισε ότι η συζήτηση για την τεχνολογία της κρυοξήρανσης, που οδήγησε και στο γιαούρτι σε σκόνη αλλά και στο μανταρίνι σε σκόνη -προϊόντα που θα παρουσιαστούν τον προσεχή Σεπτέμβρη σε διεθνή εμπορική έκθεση στη Σαουδική Αραβία- ξεκίνησε από το 2014, ενώ το κέντρο έρευνας συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Mediterra το φθινόπωρο του 2012 και πλέον σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του.
«Αποκαλύπτονται τώρα σιγά – σιγά τα αποτελέσματα μιας δουλειάς που ξεκίνησε εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Αυτό δείχνει και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, δηλαδή η εταιρεία δουλεύει πάντα με σχέδιο και με πολύχρονη προετοιμασία».
Επιστρέφοντας στο... μέλλον ο Γιάννης Μανδάλας σημειώνει ότι εκτός από τα προϊόντα που αναφέρθηκαν θα ήθελαν να φυτέψουν και αρωματικά φυτά, να βάλουν μελίσσια, να κάνουν σταθμό παρατήρησης για άγρια πουλιά, να ασχοληθούν με το τσίκουδο, ενώ όσον αφορά το χιώτικο πρόβατο έχουν βάλει ένα χαμηλό στόχο -σε πρώτη φάση και εντός τριετίας- να κάνουν έναν στάβλο επίδειξης.
«Αποκαλύπτω πράγματα που δεν θα ‘θελα γιατί δεν τα έχουμε πει μεταξύ μας αλλά επειδή έχει ξεκινήσει αυτή η δημόσια συζήτηση, χωρίς εμάς προσκεκλημένους, μιας και μας δίνεται η ευκαιρία να τα πούμε…».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας - «παιδί» της ΕΜΧ εξηγεί ότι από τη... γέννησή της ακόμη και μέσω της ονομασίας που της δόθηκε, αποτυπώνεται η στόχευση να ασχοληθεί με όλα τα σημαντικά χιώτικα προϊόντα.
«Ξεκινήσαμε από την μαστίχα. Νομίζω ότι η μαστίχα πια -πολλοί από εμάς θα συμφωνήσουμε σ’ αυτό- είναι δρομολογημένη. Η Ένωση κάνει θαύματα, προχωράει, είναι ένας πολύ υγιής συνεταιρισμός. Νιώθουμε ότι έχουμε συνδράμει σ’ αυτή την πορεία και απελευθερωμένοι τώρα μπορούμε να ασχοληθούμε και με άλλα χιώτικα προϊόντα.»
«Το χιώτικο πρόβατο είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για το νησί μας. Δεν ξέρω αν θα εμείς είμαστε αυτοί που θα καταφέρουμε να το αναδείξουμε αλλά λέμε ότι θα προσπαθήσουμε», τόνισε ο Γιάννης Μανδάλας που εκτιμά ότι απ’ όλα όσα έχουν θέσει προς εξέταση η πιο δύσκολη περίπτωση είναι το μανταρίνι και λόγω του προβλήματος με το νερό αλλά και λόγω της αστικής ανάπτυξης του Κάμπου.
«Αν τα Mastihashop και η ΕΛΜΑ σημάδεψαν τα τελευταία 20 χρόνια την υπόθεση μαστίχα, για τα επόμενα 20 χρόνια θα τη σημαδέψουν το Μουσείο Μαστίχας και το Κέντρο Έρευνας. Κατ’ αναλογία κι αυτά που συζητάμε τώρα -παρεμβάσεις για τη θρούμπα, το μανταρίνι, το χιώτικο πρόβατα κ.λπ.- θεωρώ ότι εμείς κάνουμε την προετοιμασία για να απολαύσει τα αποτελέσματα η επόμενη γενιά», κατέληξε ο Δ/νων Σύμβουλος της Mediterra.