Μείωση του ΦΠΑ σε Ψαρά και Οινούσσες ΤΩΡΑ

Τρί, 07/12/2021 - 20:08

Τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση η πρόταση Οδηγίας που υιοθετήθηκε ομόφωνα στο Ecofin της Τρίτης. 

Παράλληλα, η Ελλάδα υποστήριξε και πέτυχε αλλαγή των κανόνων της Ε.Ε. ώστε να μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες που είναι σχετικές με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της υγείας και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η πρώτη φορά που η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου απεγκλωβίζεται από το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η Κυβέρνηση οφείλει τώρα την αποκατάσταση της αδικίας και σε ότι μας αφορά, για τα νησιά των Ψαρών και των Οινουσσών, όπου ο ΦΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στο 24%!

Μετά την αναφορά μας αυτή ο Δήμαρχος Ψαρών Κ. Βρατσάνος, τοποθετήθηκε σε ανάρτηση του ως εξής: 

"H πρόταση oδηγίας που υιοθετήθηκε ομόφωνα στο Ecofin, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας θεσμοθέτησης ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Μια είδηση που γεμίζει χαρά και ικανοποίηση όλους εμάς τους νησιώτες.

Η υλοποίησή της θα αποκαταστήσει μια μεγάλη αδικία εις βάρος, ιδιαίτερα των μικρών νησιών, θα δικαιώσει τον μεγάλο και δίκαιο αγώνα των νησιωτικών κοινωνιών υπέρ των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α όλα αυτά τα χρόνια, θα δώσει ανάσα στις χειμαζόμενες τοπικές οικονομίες και παράλληλα θα δώσει σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή τους πορεία.

Τα νησιά μας αξίζουν και δικαιούνται την επαναφορά αυτού του μέτρου".

Σχετικά Άρθρα