Μέσα στην εβδομάδα θα φανεί το ποσοστό της ζημιάς στην μαστιχοκαλλιέργεια

Αύριο στη Χίο υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΓΑ - Το μεσημέρι αποφάσεις από την ΕΜΧ για διάθεση ασπροχώματος
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 29/08/2022 - 12:19

Μέσα στην εβδομάδα θα φανεί στο μέγεθος  της ζημιάς στην φετινή παραγωγή μαστιχιού, λόγω των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών, εκτιμά ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και προτείνει στους πληγέντες να μην παραιτηθούν, να συνεχίσουν τη διαδικασία παραγωγής ελπίζοντας στις καλές καιρικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα στις 3 μ.μ. το Δ.Σ. της ΕΜΧ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τα της διάθεσης του ασπροχώματος, με συμβολική -όπως είπε ο Γιώργος Τούμπος- τιμή προκειμένου οι παραγωγοί να επιστρέψουν στο χωράφι, να καθαρίσουν όσα άφησε η κακοκαιρία πίσω της και να ασπροχωματίσουν εκ νέου.

Ήδη αναγγελία ζημιάς έγινε και για τα 24 μαστιχοχώρια, αφού το Σάββατο έβρεξε ακόμη και στο Λιθί, που μέχρι τότε ήταν αλώβητο, ενώ αύριο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΜΧ, έρχονται στη Χίο δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΓΑ από Αθήνα για να εκτιμήσουν την κατάσταση, επισκεπτόμενα αρχικά τα χωριά της Δ.Ε. Ιωνίας (την Τρίτη) και στη συνέχεια της Δ.Ε. Μαστιχοχωρίων (την Τετάρτη).

Θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που θα προβούν στους ελέγχους.

«Πρέπει οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν  στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς», τόνισε ο κος Τούμπος, που έκανε λόγο για μεγάλη ζημιά.

Στο ερώτημα αν η Ένωση αντιμετωπίσει πρόβλημα στη διάθεση προϊόντος στην αγορά εξαιτίας αυτού του γεγονότος, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου τα δεδομένα που είχαν υπόψιν τους έδειχναν ότι η παραγωγή πήγαινε για νέο ρεκόρ.

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα φανεί στο τέλος και από τις ποσότητες που θα καταλήξουν στην ΕΜΧ αλλά και από την ποιότητα του προϊόντος.

zimia_se_ola_ta_mastihohoria_-_xekinisan_oi_diadikasies_apozimiosis

Σχετικά Άρθρα