Χίος, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου

Οι κτηνίατροι εκτροφής στις μονάδες θα βοηθήσουν να βγούμε από την καραντίνα για τον μελιταίο

Ο Δ/ντής του Τμ. Κτηνιατρικής προσδοκά ότι η θεσμοθέτησή τους θα φέρει σταδιακή αλλαγή στη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων σε πιο επαγγελματική βάση
Παρ, 24/04/2015 - 14:57

Πολλαπλά θεωρεί ότι θα είναι τα οφέλη από την θέσπιση του κτηνιάτρου εκτροφής ο Σιδερής Αμέντας, Δ/ντής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» θεωρεί ότι η παρουσία των ιδιωτών κτηνιάτρων, με τους οποίους υποχρεούνται έως την 1η Αυγούστου να υπογράψουν συμβάσεις οι κτηνοτροφικές μονάδες της Χίου (αλλιώς θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους), θα συμβάλλει στο συνεχή έλεγχο των μονάδων για την εκρίζωση νόσων κ.α. που αυτή τη στιγμή και λόγω ελλείψεως προσωπικού δεν μπορεί να γίνεται εξ’ολοκλήρου από το Τμήμα Κτηνιατρικής.

«Είμαστε ο μόνος Νομός που δεν είμαστε σε καραντίνα για καταρροϊκό πυρετό και βρισκόμαστε στο παρά πέντε για να βγούμε από την καραντίνα για το μελιταίο πυρετό κι αυτό θα γίνει με τους ελέγχους στις μονάδες, αφού ο κάθε ιδιώτης κτηνίατρος οφείλει να εξετάσει το 25% των ζώων που υπάρχουν σ’αυτές και μετά εμείς να ελέγξουμε το 25% των ήδη ελεγχόμενων ζώων από τους ιδιώτες συναδέλφους», τόνισε ο Σ. Αμέντας.

Ήδη, όπως είπε, υπήρξε ενδιαφέρον από ιδιώτες κτηνιάτρους να καταχωρηθούν στα μητρώα του υπουργείου ώστε να μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με κτηνοτρόφους και δύο από αυτούς έχουν λάβει φιαλίδια αιμοληψίας, που σημαίνει ότι άμεσα θα ξεκινήσουν δουλειά.

Βέβαια μ’αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται, εν μέρει, και το εργασιακό πρόβλημα, ειδικά των νέων κτηνιάτρων, όπως εύστοχα σημείωσε ο κ. Αμέντας, όμως το κόστος επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους. Ωστόσο ο Δ/ντής του Τμ. Κτηνιατρικής θεωρεί ότι σε σχέση με τα οφέλη που θα έχουν το επόμενο διάστημα το όποιο κόστος θα καλυφθεί, επισημαίνοντας ότι στο διεθνές περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι λειτουργούν μια «επιχείρηση», την οποία διέπουν συγκεκριμένοι κανόνες και οι κτηνίατροι θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν ώστε να επιτύχουν μια καλύτερη οργάνωση.

«Το να βγούμε από την όποια καραντίνα βοηθά στις εξαγωγές προϊόντων μας, όπως είναι το γάλα ή το τυρί μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι επιχειρήθηκε εμπορικό άνοιγμα προς την Τουρκία, το οποίο προς το παρόν έχει κολλήσει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Χίο έχουμε 243 μονάδες με αιγοπρόβατα και 230 με βοοειδή, αφού ως μονάδα χαρακτηρίζεται ακόμη και αυτή που έχει ένα μόνο ζώο.

Σχετικά Άρθρα