Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Πιο ισχυρή η μαστίχα και στην αγορά της Κίνας

"Όσο μπαίνει σε τέτοια πλαίσια δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα", δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΜΧ
Τετ, 06/11/2019 - 13:15

"Όσο η μαστίχα Χίου μπαίνει σε τέτοια πλαίσια, εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα", είπε σήμερα από το Ράδιο "Α" ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος αναφερόμενος στην προστασία εκατό ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), μεταξύ των οποίων και η μαστίχα Χίου, στα πλαίσια της εμπορικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψουν σήμερα Ε.Ε. και Κίνα.

Ο κος Τούμπος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε στην αγορά της Κίνας με προϊόντα απομιμήσεις (κάτι που αφορά γενικά τα προϊόντα που κυκλοφορούν εκεί) θεωρώντας ότι με την απόφαση προστασίας των ΠΟΠ η μαστίχα Χίου πλέον δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ονομασία και ως σήμα από κανέναν μιμητή.

Ανάλογες εμπορικές συμφωνίες που προστατεύουν το προϊόν, είπε, υπάρχουν σε Καναδά, Νότια και Βόρεια Αμερική.

Η ΕΜΧ ποντάρει στην αγορά της Κίνας, με δεδομένη και τη διείσδυσή της στην αγορά της Νότιας Κορέας, κυρίως στο χώρο του φαρμάκου, θέλοντας να αξιοποιήσει και το γεγονός του ανταγωνισμού που αναπτύσσεται ανάμεσα σ'αυτές τις δύο αγορές.

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 14/12/2019 - 22:05

Δεκατρείς Ελληνες περιλαμβάνονται φέτος στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία, με βάση τη σχετική κατάταξη που καταρτίζει ετησίως η διεθνής ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List. Πρώτος Ελληνας είναι για άλλη μία χρονιά ο Γιάννης Αγγελικούσης, που βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης. Στην πρώτη θέση είναι ο πρόεδρος της Cosco China Siping Xu Lirong μαζί με τον Li Jianhong επικεφαλής της China Merchants Group.

Δύο κινεζικοί όμιλοι με παρουσία αμφότεροι στην Ελλάδα και ειδικότερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Στη 2η θέση φιγουράρει ο Νοτιοκορεάτης γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim, ενώ στην 3η, δύο Δανοί, ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller Holding, Robert Uggla και ο διευθύνων σύμβουλος της AP Moller-Maersk, Soren Skou.

Στην 4η εμφανίζονται δύο Κινέζοι τραπεζίτες, οι Zhao Jiong της Bocomm Financial Leasing και ο Zhao Guicai της ICBC Financial, ενώ στην 5η η Αμερικανίδα αξιωματούχος Andrea Gacki που ηγείται του OFAC, του οργανισμού που επιβάλλει τις αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες που παραβιάζουν τα εμπάργκο προς χώρες όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα.

Στην 6η έχει ανεβεί φέτος η οικογένεια Saade που ελέγχει την ναυτιλιακή CMA-CGM, η οποία μαζί με την Cosco και τη Maersk είναι οι τρεις μεγαλύτερες ναυτιλιακές τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Μετά τον Γιάννη Αγγελικούση της 7ης θέσης ο επόμενος Ελληνας στο Top 100 του Lloyd’s List έρχεται στη 13η  ο Γιώργος Προκοπίου της Dynacom/Dynagas. Ακολουθεί στη 19η ο Γιώργος Οικονόμου της TMS και στην 20ή η Αγγελική Φράγκου (Navios).

Ο Παναγιώτης Γ. Λιβανός της GasLog κατατάχθηκε στην 25η θέση, ενώ λίγο μετά, στην 29η, βρίσκεται ο Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης βρίσκεται στην 32η θέση και έπονται στην 59η ο Ευάγγελος Μαρινάκης, στην 61η ο επικεφαλής της Costamare, Κωστής Κωνσταντακόπουλος, στην 71η ο Γιώργος Λογοθέτης (Libra), στην 81η ο Νικόλας Τσάκος με την TEN και στην 82η ο πρόεδρος της Intercargo Δημήτρης Φαφαλιός.

Οι ελληνικές συμμετοχές ολοκληρώνονται στην 95η θέση με τη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, την πρόεδρο της Wista (Women’s International Shipping & Trading Association).

Έντυπη καθημερινή