Πως ο Γερμανός κάνει τα σκουπίδια του... ενέργεια

Πρωτοποριακή ημερίδα του Δήμου Χίου για τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 02/10/2018 - 17:38

Ημερίδα με θέμα την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, διεξήχθη στο αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ενημέρωση των πολιτών για τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων. Κατά την διάρκεια της ημερίδας τοποθετήθηκαν οι:

· Μανώλης Βουρνούς – Δήμαρχος Χίου

· Γιώργος Μπελέγρης – Αντιδήμαρχος καθαριότητας

· Παντελής Μπουγδάνος – Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

· Gerhard Bauer – Έπαρχος Schwabisch Hall (Σβέμπις Χαλ)

· Rezzo Schlauch – τ. Υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Γερμανίας, τ. Πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας Πρασίνων στο γερμανικό κοινοβούλιο

· Ulrich Storck – Διευθυντής γραφείου ιδρύματος Φρίντριχ-Έβερτ στην Αθήνα

· Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης – Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

· Δημήτριος Λέκκας – καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

· Δημήτριος Σωπίκης – Γραφείο Δημάρχων Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις επιλογές που υπάρχουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και για τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει ήδη στη Χίο με την ανακύκλωση. Στη Χίο υπάρχει μεγάλη αύξηση της ανακύκλωσης, μεγαλύτερη από 50% τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα της ύπαρξης πέντε ρευμάτων ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, ηλεκτρικές συσκευές και πλαστικό). Άμεσα αναμένεται και η ένταξη της κομποστοποίησης που θα συμβάλει και αυτή προς την ίδια κατεύθυνση. Ένα επιπλέον βήμα που μπορεί να γίνει για την μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή στο ΧΥΤΑ, συμπληρωματικά πάντα με την ανακύκλωση, είναι η ενεργειακή τους αξιοποίηση, δηλαδή η καύση τους και η παραγωγή ενέργειας που μπορεί να καταναλωθεί από τους δημότες. Είναι μία πρόταση πολύ λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον σε σύγκριση με την ταφή τους, αφού η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αυτό έχει αποδειχθεί από την λειτουργία τέτοιων εργοστασίων καύσης απορριμμάτων σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στη Βιέννη της Αυστρίας, στη Νορβηγία, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί την αρχή του διαλόγου που πρέπει να ξεκινήσει για να μπουν ρεαλιστικά οι βάσεις και οι προτεραιότητες για την μελλοντική προστασία του περιβάλλοντος από τη συνεχή αύξηση των απορριμμάτων μας που θα απασχολήσει τις επόμενες γενιές.

 

Σχετικά Άρθρα