Χίος, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Πώς βοηθά η μαστίχα Χίου στην οστεοπόρωση

Τρί, 10/09/2019 - 17:29

Σημαντικά προστατευτική δράση στην οστική πυκνότητα και κατά συνέπεια στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε πειραματόζωα είχε η χορήγηση μαστίχας Χίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έγινε στη χώρα μας σχετικά με την επίδραση της μαστίχας Χίου στον μεταβολισμό των οστών. Η μαστίχα Χίου είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως φυσικό φάρμακο από την Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και έχει γίνει αποδεκτή στην κατηγορία παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης με θεραπευτικές ενδείξεις για δυσπεπτικά προβλήματα, δερματικές φλεγμονές και για την επούλωση δερματικών πληγών.

Η Μελέτη δράσης της μαστίχας Χίου στην πρόληψη της οστεοπόρωσης στο πειραματικό πρότυπο του θήλεος ωοθηκεκτομημένου επίμυος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της τεχνολόγου-ακτινολόγου/ χημικού Αγγελικής Ειρήνης Πεπέ στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
«Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την οστεοπόρωση στο μοντέλο του ωοθηκεκτημένου επιμύος. Δεν είχε μελετηθεί ξανά η δράση της μαστίχας Χίου στον μεταβολισμό των οστών και αρχικά κάναμε κάποια βιβλιογραφική έρευνα. Είδαμε ότι ίσως να επηρεάσει κάποια μονοπάτια του οστικού μεταβολισμού και έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το διδακτορικό με αυτή την περίπτωση. Είμαστε μια ομάδα τριών ερευνητών και στο πείραμα χρησιμοποιήσαμε 30 θήλεις επίμυες που τις χωρίσαμε σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα ήταν η φυσιολογική, στην οποία δεν κάναμε καμία παρέμβαση και δεν δώσαμε τίποτα. Στις άλλες δύο ομάδες κάναμε ωοθηκεκτομή και προκαλέσαμε οστεοπενία, και στη μία δώσαμε μαστίχα Χίου, ενώ στην άλλη δεν δώσαμε. Τη μαστίχα Χίου τη βάλαμε σε μορφή σκόνης στην τροφή που δώσαμε στους επίμυες σε αναλογία 0,83 γραμμάρια ανά κιλό βάρους ανά ημέρα. Υπολογίσαμε με κάποιους ειδικούς τύπους ότι η αντιστοιχία στον άνθρωπο είναι δύο κουταλάκια του γλυκού για ένα άτομο 70 κιλών. Το πείραμα κράτησε έξι μήνες και έδειξε ότι και τα ζώα που έπαιρναν μαστίχα Χίου είχαν μείωση της οστικής πυκνότητας, αλλά η μείωση ήταν η μισή από ότι στα ζώα που δεν πήραν. Δηλαδή είδαμε ότι η μαστίχα Χίου έχει μία ευεργετική, μία προληπτική δράση καθώς μειώνει την οστική απώλεια, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει θεραπευτική δράση» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Πεπέ.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η χορήγηση μαστίχας Χίου έχει μια σημαντικά προστατευτική δράση στην οστική πυκνότητα της κνήμης στο πρότυπο του θήλεος ωοθηκετομημένου επίμυος τόσο στους τρεις όσο και σε έξι μήνες και ότι η μαστίχα Χίου δεν είχε οιστρογονική δράση στο κολπικό επιθήλιο και στο βάρος της μήτρας.

«Ευελπιστούμε στο μέλλον, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στον άνθρωπο. Η μελέτη στον άνθρωπο είναι λίγο πιο ιδιαίτερη, πρέπει να βρεθούν άνθρωποι που να θέλουν να συμμορφωθούν και να παίρνουν κάθε μέρα τη μαστίχα Χίου, πράγμα το οποίο θεωρείται λίγο δύσκολο. Να σημειωθεί ότι η χορήγηση μαστίχας Χίου δεν έχει παρενέργειες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα Χίου δεν έχει καμία τοξική δράση» πρόσθεσε η κ.Πεπέ.

Πηγή: iefimerida.gr 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 11/12/2019 - 09:33

Είκοσι ελληνικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, έλαβαν το βραβείο «Ελληνική Αξία» κατά τη χθεσινή 7η τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε από τον ΣΒΕ (Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος) παρουσία περισσότερων των 500 ατόμων, στο ξενοδοχείο The Met, στη Θεσσαλονίκη.

Ο θεσμός των Βραβείων «Ελληνική Αξία» πλέον έχει καθιερωθεί ως θεσμός επιβράβευσης και προβολής της υγιούς μεταποιητικής δραστηριότητας.

"Είναι κι αυτές οι στιγμές που αντιπροσωπεύοντας 4.000 και πλέον μαστιχοπαραγωγούς και 150 και πλέον Εργαζόμενους στον όμιλο της ΕΜΧ, νοιώθεις τόσο περήφανος για όλα αυτά που έχουμε καταφέρει μέσα από τον Συνεργατισμό.
Συγχαρητήρια στην Ένωση στην ΜΕΝΤΙΤΕΡΑ καθώς και σε όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα αξίας της Μαστίχας!!!

Η αριστεία αξίζει σε όλους μας κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε...!!!", σχολίασε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος που παρέλαβε το βραβείο, στην χθεσινή τελετή.

Μετά την ανακήρυξη του ΣΒΕ ως ενός εκ των έξι εθνικών κοινωνικών εταίρων, ο θεσμός αποκτά αυξημένο κύρος και διαφορετική σημασία. Η βράβευση δεν περιορίζεται στις τέσσερις περιφέρειες του Βορειοελλαδικού Τόξου, αλλά πλέον αφορά δυναμικές βιομηχανίες από ολόκληρη τη χώρα.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, είναι όλες: κερδοφόρες, αυξάνουν κάθε χρόνο τον αριθμό των απασχολούμενων σε αυτές, καινοτομούν και αναπτύσσουν αξιοζήλευτη διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ από το https://www.voria.gr/

Τα εφετινά βραβεία είναι δύο ειδών:

Βραβεία Περιφερειακής Αριστείας, και,

Ειδικά βραβεία

Ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, κατά την ομιλία του τόνισε ότι: «Απόψε ο ΣΒΕ εκπληρώνει το ελάχιστο καθήκον που έχει απέναντι στις υγιείς μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας μας: την ανάδειξη και την προβολή της δραστηριότητάς τους και όσων σπουδαίων πέτυχαν κατά την περυσινή χρονιά. Απόψε χειροκροτούμε τις βιομηχανίες που δημιουργούν «Αξία». Που δημιουργούν «Ελληνική Αξία». Εκείνες τις σύγχρονες επιχειρήσεις που αποτελούν παράδειγμα, στον τόπο που είναι εγκατεστημένες αφού: με τόλμη και με αποφασιστικότητα επενδύουν: πρώτα στον ανθρώπινο παράγοντα και ακολούθως σε νέες τεχνολογίες, καταφέρνοντας να παράξουν προϊόντα και υπηρεσίες διεθνώς ανταγωνιστικά» σημείωσε

Ο ΣΒΕ, είναι περήφανος για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται απόψε, αλλά και για όλες εκείνες τις υγιείς επιχειρήσεις που εκπροσωπεί» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είμαστε υπερήφανοι για τους οραματιστές συναδέλφους επιχειρηματίες, που στην κρίση αντιλήφθηκαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας. Είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτά τα ανήσυχα πνεύματα, που δεν επιδιώκουν προβολή, αλλά μόνο παραγωγικό αποτέλεσμα. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για το αθόρυβο παράδειγμά τους. Τους ευχαριστούμε διότι αποδέχονται τις προκλήσεις και ανταποκρίνονται με στρατηγική και σχέδιο Τους ευχαριστούμε γιατί μας στέλνουν το πιο σημαντικό μήνυμα: αυτό της εγκατάλειψης της παλιάς νοοτροπίας και των συνηθειών από το παρελθόν. Χαράζουν και προχωρούν σε νέους δρόμους ανάπτυξης, και μας προσκαλούν να τις ακολουθήσουμε. Τους υποσχόμαστε ότι θα τους μιμηθούμε».

α βραβεία του θεσμού «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ» έλαβαν κατά αλφαβητική σειρά οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

1 ALUMIL A.E. www.alumil.com

2 BETA CAE SYSTEMS A.Ε. www.beta-cae.com

3 EPEXYL www.epexyl.com

4 EURIMAC A.E. www.eurimac.gr

5 GIZELIS ROBOTICS A.B.E.E. https://grobotics.eu

6 PFIZER ΕΛΛΑΣ A.E. www.pfizer.gr

7 ROYAL MEDITERRANEAN ΑΦΟΙ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ Α.Β.Ε.Ε. https://tsatsoulis.gr

8 SEPTEM ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΦΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Ο.Ε. http://septem.gr

9 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Η ΠΙΝΔΟΣ www.pindos-apsi.gr

10 ΔΕΑΣ Α.Ε. www.deasolives.gr

11 ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ www.dodoni.eu

12 ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ ΣΥΝ.ΠΕ. https://www.gummastic.gr

13 ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ Α.Ε. http://www.eurochartiki.gr

14 ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. www.karatzis.gr

15 ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. https://kleemannlifts.com

16 ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. https://loux.gr

17 ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ www.pmi.com

18 ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. http://www.soyahellas.gr

19 ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ www.athexgroup.gr

20 ΧΡΥΣΑΦΗ Α.Β.Ε.Ε. http://www.xrisafi.gr

Πηγή: https://www.voria.gr