Χίος, Πέμπτη 16 Αυγούστου

Πρόγραμμα «Γνωριμία με την Kληρονομιά μας»: επίσκεψη και ξενάγηση εργαζομένων της INTERAMERICAN στο Μουσείο Θηβών και το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού

Τετ, 13/06/2018 - 19:49
Ομάδα εργαζομένων της INTERAMERICAN στον περίβολο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

 

Στο πλαίσιο του εταιρικού πολιτιστικού προγράμματος «Γνωριμία με την Κληρονομιά μας», που η INTERAMERICAN υλοποιεί από το 2013 για τους εργαζομένους της, πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου ημερήσια εκδρομή επίσκεψης και ξενάγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών και το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας. 50 εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία μιάς εναλλακτικής βιωματικής εμπειρίας, που υποστηρίζει με σχέδιο η εταιρεία για την ποιότητα της ζωής στην εργασία, την πρόσκτηση γνώσης και την ενίσχυση της συνοχής στην εταιρική κοινωνία.

 

Το Μουσείο Θηβών, όπου αναδεικνύεται η μακραίωνη βοιωτική ιστορία, έχει ανακατασκευαστεί με επέκταση του παλαιού κτηρίου, εκσυγχρονιστεί και εμπλουτιστεί μετά τις πρόσφατες ανασκαφές, φιλοξενώντας στους χώρους του συνολικής έκτασης 1.000 τ.μ. δεκαοκτώ θεματικές ενότητες εκθεμάτων. Ο συσσωρευμένος μουσειακός πλούτος του αναφέρεται σε ένα πολύ μεγάλο ιστορικό βάθος, με αντικείμενα αντιπροσωπευτικά των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία. Εκτίθενται ευρήματα και στοιχεία από την Παλαιολιθική περίοδο έως το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας και την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους (1830), με παρουσίαση του πολιτισμού, της καθημερινής ζωής, της πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης.

 

Στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Ορχομενού, στην ανατολική απόληξη του Ακοντίου όρους στις παρυφές της αποξηραμένης από τα μυκηναϊκά χρόνια λίμνης Κωπαΐδας, υλοποιείται ένα φιλόδοξο σχέδιο λειτουργικής ενοποίησης. Το Πάρκο περιλαμβάνει τρία χαρακτηριστικά μνημεία με απόσταση δύο περίπου χιλιετιών, από τον μνημειώδη θολωτό τάφο του 13ου αιώνα π.Χ., τον «Θησαυρό του Μινύου», μέχρι το Θέατρο των ελληνιστικών χρόνων του 4ου αιώνα π.Χ. και τη Μονή με τον βυζαντινό ναό της Παναγίας Σκριπούς, του 873-874 μ.Χ., που λειτουργεί και σήμερα ακόμη ως ενοριακός ναός.

 

Υπογραμμίζεται ότι οι βοιωτικοί αρχαιολογικοί χώροι Θηβών και Ορχομενού είναι εντεταγμένοι στην πολιτιστική διαδρομή της Στερεάς Ελλάδος, που έχει σχεδιαστεί με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ». Η INTERAMERICAN αποτελεί εταιρικό μέλος του σωματείου, ακολουθώντας και υποστηρίζοντας τα βήματά του για την ανάδειξη αρχαίων χώρων θέασης και δράσης -και όχι μόνο- και επιλέγοντας, για τη γνωριμία των εργαζομένων της εταιρείας με την πολιτιστική κληρονομιά, κομβικούς τόπους και μνημεία στις διαδρομές που το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει συνθέσει.

 

Έτσι, έχουν προηγηθεί επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου -κατ’ επανάληψη- και στους Δελφούς, καθώς και ξενάγηση εργαζομένων πρόσφατα στην έκθεση «Ελευσίνα, τα Μεγάλα Μυστήρια», εξ αφορμής της πρότασης που προωθεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την «Τριλογία της Αττικής», στον άξονα Ελευσίνας - Αθήνας - Λαυρίου. Σκοπός της πρότασης είναι η δημιουργία ενός διευρυμένου τουριστικού προϊόντος, που φέτος έφερε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το Αρχαιολογικό Πάρκο της Ελευσίνας - όπου πραγματοποιήθηκε και η 5η Συνάντηση των εταιρικών μελών του σωματείου.

 

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος της INTERAMERICAN «Γνωριμία με την Κληρονομιά μας», έχουν πραγματοποιηθεί ξεναγήσεις εργαζομένων και σε αρκετά Μουσεία: της Ακροπόλεως -κατ’ επανάληψη- στο Εθνικό Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό, το Μουσείο Μπενάκη, το Ισλαμικής Τέχνης, το Κυκλαδικής Τέχνης και το Νομισματικό. «Η Παιδεία και ο Πολιτισμός, σε πολλαπλή σύνδεση μεταξύ τους, αποτελούν τομείς εστιασμένης πρακτικής αναφοράς της INTERAMERICAN στο πεδίο της Εταιρικής Υπευθυνότητας, που η εταιρεία έχει εντάξει στην στρατηγική της για τη βιώσιμη ανάπτυξη» τονίζει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Υπευθυνότητας.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
Τρί, 14/08/2018 - 19:09
Με εξαίρεση το 2016, από το 2012 μέχρι σήμερα η ακτοπλοϊκή κίνηση παρουσιάζει μικρές αυξομειώσεις

Στα επίπεδα των 185 – 190 χιλιάδων επιβατών τείνει να σταθεροποιηθεί τα τελευταία 5 χρόνια η ακτοπλοϊκή κίνηση στο νησί, όσον αφορά τους αφιχθέντες με τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές εσωτερικού, με προορισμό το λιμάνι της Χίου.

Αν εξαιρέσει κανείς τους αφιχθέντες του 2016, που ήταν κατά 10.000 λιγότεροι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και παρουσίασε στην «Α» η Κεντρική Λιμενάρχης Χίου, Ειρήνη Αργύρη, τα υπόλοιπα χρόνια η κίνηση των αφιχθέντων κυμάνθηκε στον αριθμό που προαναφέρθηκε με εξαίρεση τα έτη 2009 και 2010 που είχαμε τη χειρότερη χρονιά της δεκαετίας (149.918 επιβάτες) και την καλύτερη χρονιά (213.478 επιβάτες), αντίστοιχα.

Όπως εκτιμά η κα Αργύρη, κρίνοντας από τα δεδομένα της ακτοπλοϊκής κίνησης το πρώτο επτάμηνο του 2018 που καταγράφει 102.822 αφιχθέντες, φέτος, εκτός απροόπτου, ο αριθμός των αφιχθέντων θα κλείσει στα ίδια με πέρσι επίπεδα.

Στα επίπεδα του 2015 επιστρέφουν τα δρομολόγια που εκτελούνται στις γραμμές εσωτερικού από και προς το λιμάνι της Χίου

 

Κι έρχεται για τη συνέχεια  της επεξεργασίας των δεδομένων το ερώτημα: τελικά τα δρομολόγια που μειώθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιβατικού κοινού, ή η μείωση των επιβατών οδήγησε στη μείωση των δρομολογίων, με τις εταιρείες να βάζουν περισσότερα το καλοκαίρι και να περιορίζουν τους πλόες την υπόλοιπη περίοδο;

Μένοντας μόνο στην αλήθεια των αριθμών και επικεντρώνοντας στο 1ο εξάμηνο των ετών από το 2015 έως το 2018 εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι τα δρομολόγια των πλοίων φέτος έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2015, είναι μειωμένα -μέχρι και 12,9%- σε σχέση με το 2016 και 2017, όμως δεν παρατηρείται ανάλογη μείωση επιβατών και μάλιστα σε σχέση με το 2016 το ’18 υπάρχει αύξηση κατά 1,2% (στα όρια του στατιστικού λάθους) στους αποβιβασθέντες.

Το «ακτοπλοϊκό τσουνάμι» των προσφύγων – μεταναστών

Η αναφορά στα στοιχεία επικεντρώθηκε κυρίως στους αφιχθέντες και όχι σε εκείνους που επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής από το λιμάνι της Χίου, με δεδομένο ότι για το 2015 και το 2017 δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1ο εξάμηνο του 2016 έφυγαν 87.774 επιβάτες, αλλά το ίδιο διάστημα οι μετανάστες που αναχώρησαν από τη Χίο έφτασαν στον αριθμό των 34.966, ενώ και το 2015 μέσα στους 82.774 επιβάτες που έφυγαν από Χίο ήταν και 12.826 πρόσφυγες – μετανάστες! Αν αφαιρεθούν λοιπόν από το επιβατικό κοινό οι μεταφορές των προσφύγων, τότε, κατ’ εκτίμηση, όπως φαίνεται στα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ειρήνη Αργύρη, το 2018 έχουμε μείωση επιβιβασθέντων κατά 2,2% σε σχέση με το ’17, κατά 6,3% σε σχέση με το 2015, και αύξηση 24% συγκριτικά με το 2016!