Στην ΕΤΑΧ ο Ιάκωβος Αμύγδαλος

Τρί, 03/02/2015 - 15:25

Στην ηλεκτρική καρέκλα του Προέδρου της ΕΤΑΧ ετοιμάζεται να καθίσει ο δημοτικός σύμβουλος, Ιάκωβος Αμύγδαλος, αναμένοντας μέσα στις επόμενες ημέρες την λήψη της σχετικής απόφασης από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Η αλήθεια είναι ότι για τη συγκεκριμένη θέση μόνο τυχαία δεν είναι η καθυστέρηση για τη διάδοχη κατάσταση, αφού δεν υπήρξε προσφορά συμβούλων για την ανάμειξή τους στα της εταιρείας, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή που και τα οικονομικά της είναι προβληματικά, ενώ υπάρχουν και νομικής φύσεως προβλήματα, λόγω των αρνητικών ισολογισμών της. Η βασική «ανάσα» της ΕΤΑΧ είναι η υλοποίηση, μαζί με την «Προμηθευτική» του Leader αλιείας, το οποίο όμως έχει χρόνο λήξης στο τέλος του 2015.

Από τα λεγόμενα του κου Αμύγδαλου σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» προέκυψε ότι ακόμη κι αν η δημοτική Αρχή ήθελε να κλείσει την εταιρεία δεν θα μπορούσε να το κάνει, αφού έτσι και ο δήμος θα έχανε τις εγγυήσεις που παρείχε στην ΕΤΑΧ (περίπου 100.000 ευρώ) αλλά και οι επενδυτές που έχουν ενταχθεί στο Leader θα βρίσκονταν στον αέρα.

Η εταιρεία έχει ένα άνοιγμα της τάξεως των 200.000 ευρώ, όμως ο κ. Αμύγδαλος εκτιμά ότι αυτό θα μικρύνει με τις προσδοκώμενες πιστώσεις της από την υλοποίηση του Leader. Ωστόσο πέρα από τα οικονομικά προβλήματα η νέα διοίκηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει – όπως προαναφέρθηκε - και τα νομικά αφού με βάση το νόμο για τις Α.Ε. του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις συνεπάγονται «λουκέτο» (αυτό ήταν και το κύριο επιχείρημα της περιφερειακής αρχής Γιακαλή για το κλείσιμο της ΕΝΑ), γι’αυτό – όπως είπε- πέρσι αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Ο επερχόμενος Πρόεδρος της ΕΤΑΧ θεωρεί ότι εκτός των αρνητικών που χρίζουν αντιμετώπισης, υπάρχει και η θετική πλευρά αξιοποίησης της εταιρείας ως πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Ως παράδειγμα ανέφερε την ΕΤΑΛ (είναι η αντίστοιχη εταιρεία της Λέσβου), λέγοντας ότι εκτός της υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης των λειτουργικών αναγκών της, προσφέρει κι άλλες υπηρεσίες – πληροφόρηση στους πολίτες και υποψήφιους επενδυτές.

 

Σπεύσατε για το Leader Αλιείας

Με την ευκαιρία ο Ιάκωβος Αμύγδαλος προέτρεψε πολίτες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε περιοχές όπως στη Δ.Ε. Ομηρούπολης, τα Καρδάμυλα, το Λιθί, τα Μεστά κ.λ.π. να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχει το Leader Αλιείας, το οποίο επιδοτεί διάφορες επιχειρήσεις (από εστιατόρια, καταλύματα, κομμωτήρια (!) και όχι κατ’ ανάγκη αλιείς), λέγοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα βγει η 2η πρόσκληση του προγράμματος. Μάλιστα επειδή οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα, γιατί το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2015, πρέπει όσοι έχουν έτοιμες προτάσεις να σπεύσουν, αφού σ’αυτήν την περίπτωση τελειώνοντας τα επενδυτικά σχέδιά τους θα τύχουν και άμεσης χρηματοδότησης.

Για το τελευταίο επισήμανε ότι και όσοι επενδυτές είχαν εγκριθεί στα πλαίσια της πρώτης πρόσκλησης εφόσον έχουν ολοκληρώσει την επένδυσή του θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να τους καταβληθεί το ποσό της επιδότησης, που στο Leader Αλιείας φτάνει μέχρι και στο 70%.

 

Σχετικά Άρθρα