Χίος, Παρασκευή 17 Αυγούστου

Συντονισμός μελισσοκόμων για την βαρροϊκή ακαρίαση των μελισσών

Πέμ, 19/07/2018 - 15:43

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου ο Μελισσοκομικός  Συνεταιρισμός Χίου συντονίζει τα  μέλη   του και τους  λοιπούς μελισσοκόμους  που  δραστηριοποιούνται  στη  Χίο  για  καθολική  παγχιακή  αντιμετώπιση  της βαρροϊκής ακαρίασης των μελισσών κατά το διάστημα από 25/7 έως 1/9/2018.

Για περισσότερες πληροφορίες κ. Βασίλης Βούκατας κιν. 6972711962.

Σύμφωνα με το gaiapedia.gr η βαρρροϊκή ακαρίαση των μελισσών είναι το µεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής µελισσοκοµίας και ένα από τα µεγαλύτερα της µελισσοκοµίας παγκοσµίως. Στη χώρα µας οφείλεται στο άκαρι Varroa destructor L., αν και παλαιότερα θεωρείτο ότι οφειλόταν στο V. jacobsoni Oudemans. Το άκαρι αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην ινδική µέλισσα Apis cerana το 1904 και µεταπήδησε στην Apis mellifera περίπου στα µέσα του προηγούµενου αιώνα. Στη χώρα µας πρωτοεµφανίστηκε το 1978 στην περιοχή του Έβρου και γρήγορα διαδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Η γρήγορη µετάδοσή του οφείλεται στη νοµαδική µελισσοκοµία, αλλά και στη διάδοση της µακεδονικής φυλής στον ελλαδικό χώρο, φυλή που είναι ευαίσθητη σε προσβολές από το εν λόγω άκαρι. Προσβάλλει όλα τα στάδια των µελισσών πλην του αυγού (προνύµφη, νύµφη) και όλες τις µορφές τους (εργάτρια, βασίλισσα, κηφήνας). Με τα στοµατικά του µόρια, µυζά την αιµολέµφο της µέλισσας.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 17/08/2018 - 15:11

Μπορεί το καλοκαίρι να φθάνει στο τέλος του και τα πλοία να αναχωρούν από το νησί μας γεμάτα από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, όμως υπάρχουν ακόμη εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα προσελκύσουν κόσμο στο νησί, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δημοτικός Σύμβουλος εντεταλμένος για τον τουρισμό Δημήτρης Καράλης.

Ειδικότερα αύριο, το Σάββατο 18/08/18 ανοίγει πανιά η Αegean Regatta, η οπόια θα πραγματοποιηθεί στα Λιμνιά της Χίου και στο κεντρικό Λιμάνι της Χίου, την Κυριακή 19/08/18 και την Τρίτη 21/08/18 αντίστοιχα, φέρνοντας μαζί της γύρω στα 900 άτομα όπου την Δευτέρα 20/08/18 και την Τετάρτη 22/08/18 θα έχουν «ελεύθερες» μέρες στη Χίο, ενώ ο ημιμαραθώνιος το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι, κατά παράδοση μια διοργάνωση που φέρνει αρκετούς επισκέπτες στο νησί (που μπορεί να φτάσει στον αριθμό μέχρι και τα 3.500 άτομα), στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

Και μπορεί η ισοτιμία τουρκικής λίρας και ευρώ να έχει δημιουργήσει αναταράξεις και προβλήματα στο τουριστικό ρεύμα από την γείτονα χώρα, ωστόσο το Μπαϊράμι την επομένη εβδομάδα αλλά και η τουρκική Regatta, με την συμμετοχή 54 σκαφών και με προσέγγιση στο λιμάνι της Χίου, θα αποτελέσουν δύο ακόμη λόγουε για να επισκεφτούν το νησί δεκάδες επισκέπτες.