Εκπλήξεις επιφυλάσσει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δεκαετούς έρευνας του Εργαστηρίου Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη σε ειδική ημερίδα, στις 6μ.μ. στο Ομήρειο, αφού μεταξύ άλλων αυτοί που θα την παρακολουθήσουν θα ακούσουν τον Βιολόγο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου, Γιώργο Νάκα, να αναφέρει ότι από τις φωτιές του 2012 και του 2016 στη Χίο ευνοήθηκαν οι πληθυσμοί εντόμων στη Χίο!
Ο κος Νάκας μας προϊδέασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο "Αλήθεια" επισημαίνοντας ότι από τα βασικά ζητούμενα, μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, είναι να αφεθεί για τουλάχιστον δύο χρόνια η καμένη έκταση αδιατάραχτη – με εξαίρεση για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά έργα που θα πρέπει να γίνουν- ώστε να αναπτυχθούν τα φυτά.
Αν συμβεί το αντίθετο και ειδικά αν έχουμε βόσκηση σ’αυτές τις περιοχές, το μέλλον θα είναι δυσοίωνο.
Στη Χίο, στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τη βόσκηση, ο καθηγητής, περιέλαβε τα Αυγώνυμα και τον Αγιο Γεώργιο, ενώ αντίθετα, όπως είπε, στο Πυργί, στους Ολύμπους ή στη Βέσσα η βιοποικιλότητα των επικονιαστών (κυρίως άγριων μελισσών και κοινής μέλισσας, αλλά και σκαθαριών, πεταλούδων, μυγών, σφηκών) και των σχέσεων των εντόμων αυτών με τα ανθοφόρα φυτά δεν παρουσίασε προβλήματα.
Η έρευνα του εργαστηρίου τους, όπως είπε ξεκίνησε αρχικά το 2012 μετά την καταστροφική πυρκαγιά και διήρκησε τρια χρόνια, ενώ ακολούθησε μια δεύτερη φάση ερευνών την περίοδο 2021 - 2022
Η ημερίδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, απευθύνεται προς όλους τους πολίτες της Χίου που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν μια πολύ σημαντική όψη του τόπου τους, ιδιαίτερα δε σε επαγγελματικές ομάδες, όπως οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι.