Χίος, Δευτέρα 30 Μαρτίου

Το τελευταίο καρφί στο… καπάκι. Καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ

Αυτονόητο ότι δεν πρέπει να τεθεί τέτοιο θέμα για τα νησιά μας, επισημαίνει η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου
Τρί, 04/10/2016 - 15:32

Μια ακόμη απόδειξη του πόσο μπορούμε να εμπιστευόμαστε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ειδικά οι ακρίτες του Βορείου Αιγαίου, που μέσα στην κρίση καλούνται να σηκώσουν και το βάρος του προσφυγικού - μεταναστευτικού, περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, από την Πρωτοχρονιά καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, κυρίως αυτά της άγονης γραμμής.

Τι κι αν όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν προφορικές διαβεβαιώσεις –και τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- ότι στα νησιά μας θα διατηρούνταν οι μειωμένοι συντελεστές; Έρχεται το προσχέδιο να τους διαψεύσει και κυρίως να βάλει ταφόπλακα στην τοπική οικονομία, με κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής.

Για το θέμα ρωτήθηκε χθες η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία με αφορμή τη σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή για το προσφυγικό, υπό τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι πάντα στις συναντήσεις της με τον κο Τσίπρα θέτει το ζήτημα του νησιωτικού ΦΠΑ, λέγοντας ότι είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να υπάρξει μετάβαση στους ενιαίους συντελεστές κι αυτό πρέπει να κατοχυρωθεί με νόμο.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 28/03/2020 - 09:09
Φωτό: Marine Traffic

Θερμές ευχαριστίες και χαιρετισμούς απέστειλε η UNCTAD (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη) σε όλους τους ναυτικούς, από τον λογαριασμό της στο Facebook και στο Twitter, για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία, και ιδιαίτερα οι ναυτικοί, εργάζονται με αυτοθυσία, στις επτά θάλασσες του κόσμου, προκειμένου να μεταφερθούν εγκαίρως και με ασφάλεια τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης σε όλες τις χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.

Στο παρακάτω στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα της Marine Traffic, εμφανίζονται τα πλοία που αυτή τη στιγμή μεταφέρουν αγαθά σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα λιμάνια, αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης των ασθενειών εντός των πλοίων.

Σύμφωνα με την UNCTAD, το 90% όλων των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών, των τροφίμων και των καυσίμων, μεταφέρονται διά θαλάσσης, ενώ η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας και των Ελλήνων ναυτικών στο παγκόσμιο εμπόριο είναι εξαιρετικά σημαντική. Συγκεκριμένα, ο ελληνικών συμφερόντων στόλος μεταφέρει το 20% του παγκόσμιου, διά θαλάσσης μεταφερόμενου εμπορίου, παρότι η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως η Ελλάδα δεν διαθέτει εθνικά φορτία προς θαλάσσια μεταφορά, σε αντίθεση με την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλα παραδοσιακά ναυτιλιακά έθνη.

Όπως είναι επόμενο, τα πλοία δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά δίχως το έμψυχο δυναμικό τους: τους πολύτιμους ναυτικούς.

Προς όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες των θαλασσών μας, και ιδιαίτερα στους Έλληνες αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού, η Ιsalos.net και τα Ναυτικά Χρονικά εκφράζουν τις ευχαριστίες και τον σεβασμό τους.

www.isalos.net