


60 και πλέον μόνιμοι κάτοικοι της Χίου που στο παρελθόν όμως έζησαν και δούλεψαν στην Αμερική επισκέφθηκαν σήμερα, Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025, το κλιμάκιο της Αμερικανικής Πρεσβείας που προσκλήθηκε από την Ένωση Ομογενών Χίου και βρέθηκε στο νησί μας, προκειμένου να διευθετήσει διάφορα ζητήματα, κυρίως συνταξιοδοτικά. Το κλιμάκιο αποτελούταν από τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, υπεύθυνο του social security number της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και τον κ. Roberto Pena, υπεύθυνο της ευρωπαϊκής περιφέρειας στην οποία ανήκουμε, ο οποίος ήρθε από την Ιταλία να επιβλέψει τις διαδικασίες.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου, Παντελής Μπουρνιάς, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους επισκέψεις στο νησί μας για ανθρώπους, ειδικά μεγάλης ηλικίας ή άτομα με αναπηρία, που δεν έχουν την ευχέρεια να μεταβούν στην πρωτεύουσα για να λύσουν τα θέματά τους, αν και το αμερικανικό κράτος σκέφτεται για λόγους οικονομίας να τις σταματήσει… O ίδιος πάντως, φρόντισε με την ιδιότητα και του αντιπεριφερειάρχη Απόδημου Ελληνισμού, το κλιμάκιο να μεταβεί αύριο στη γειτονική μας Λέσβο για την εξυπηρέτηση και των λεσβίων ομογενών, ενώ υποσχέθηκε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να έρχεται στα νησιά για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Όσον αφορά τώρα τα θέματα που απασχολούν τους ομογενείς είναι, όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, η συμπλήρωση ενός εντύπου, κάθε δύο χρόνια, με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του κάθε πολίτη, ειδάλλως η σύνταξη κόβεται -γι’ αυτό και κάλεσε τους ομογενείς να δηλώνουν την ελληνική διεύθυνση αλληλογραφίας τους ώστε να μην χάνονται στην Αμερική αυτά τα έντυπα-, η κατάργηση ενός νόμου που τους αφαιρούσε το 40 με 50% της αμερικανικής σύνταξης όταν υπήρχε και άλλη αυτούσια σύνταξη από την Ελλάδα, οπότε αιτούνται τώρα την επαναφορά της, και τέλος η έκδοση social security number, που απαιτεί αυτοπρόσωπη παρουσία του αιτούντα.