Χίος, Παρασκευή 10 Απριλίου

H πρωτοχρονιάτικη πίτα των Χιωτών της Αχαϊας

Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 07/02/2020 - 17:32

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Χίων Νομού Αχαΐας «Η Αγία Μαρκέλλα» για το 2020 που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου δημιούργησαν μιαν άκρως εορταστική και ζεστή ατμόσφαιρα, η οποία ενισχύθηκε από τα χαρούμενα μουσικά κομμάτια της Μπαντίνας του Δήμου Πατρέων και τους παραδοσιακούς χορούς του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων!

 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητής κ. Μιχάλης Κουκιάς έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου και των εκδηλώσεων του Συλλόγου για την χρονιά που πέρασε.

Ο Αντιδήμαρχος του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρέων κ. Θεόδωρος Τουλγαρίδης απηύθυνε χαιρετισμό και μας ευχήθηκε για το νέο έτος.

Πολλές ευχές δεχθήκαμε και από τον αιδεσιμότατο π. Αιμίλιο Τσικνή από την Χίο, ο οποίος ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας.

Κατόπιν, η κα Ευθαλία Κατσιγιάννη – Χάχαλη, Εικαστικός – Οικονομολόγος, παρέθεσε ομιλία με τίτλο: «Η Χίος στον καμβά του Ντελακρουά», αναλύοντας από εικαστικής και κοινωνικής απόψεως τα έργα του μεγάλου αυτού ζωγράφου σχετικά με την Επανάσταση εναντίον των Οθωμανών στην Χίο και γενικότερα στην Ελλάδα.

Εκτός από την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα, προσφέρθηκαν και φέτος στους καλεσμένους παραδοσιακά χιώτικα κεράσματα, καθώς και λικέρ Μαστίχα Κάστρο.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Δέσποινα Θεοφάνη, Μέλος του Συλλόγου.

Ο Σύλλογός μας εκφράζει δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωσή του, στη Μπαντίνα του Δήμου Πατρέων για τη φιλική συμμετοχή της και τον μαέστρο της κ. Χρήστο Λούκα, στο Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και τον δάσκαλο κ. Χρήστο Γιαννόπουλο, καθώς και στην χορηγό ποτοποιία ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ – ΧΑΧΑΛΗΣ.

 

Ο Σύλλογος Χίων Νομού Αχαΐας «Η Αγία Μαρκέλλα» ιδρύθηκε το έτος 2000 από Χιώτες της Αχαΐας, ώστε με εκδηλώσεις και δράσεις, οργανωμένα να γιορτάζουν τα μέλη του και να τιμούν επετείους σχετικές με την Χίο, να διατηρούν τους δεσμούς τους με αυτήν, να προωθούν τη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία της, τα δημιουργήματα των κατοίκων της, την πολιτιστική της παράδοση και να συνειδητοποιήσουν την ιστορική της εξέλιξη και συνέχεια.

 

Πάτρα, 6 Φεβρουαρίου 2020

Για το Σύλλογο Χίων Νομού Αχαΐας

«Η Αγία Μαρκέλλα»

 

Ο Πρόεδρος                            Η Γραμματέας

Μιχαήλ Κουκιάς                     Ευθαλία Κατσιγιάννη – Χάχαλη

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 06/04/2020 - 06:41

Αγαπητή Αλήθεια, σου στέλνω μια φωτογραφία από τη διάλεξη της αγαπημένης συμμαθήτριας και φίλης μου Σοφίας Καρασούλη για τους Έλληνες του Βανκούβερ τον Φεβρουάριο και μια φωτογραφία  του σχετικού άρθρου (στα Αγγλικά), που μόλις δημοσιεύθηκε στην τοπική Ελληνο-Καναδική
εφημερίδα Γνώμη.
Η αρθρογράφος Αφροδίτη Μπουικίδη έκανε πολύ καλή περίληψη της παρουσίασής της.
Η Σοφία με εξαιρετικές μεταπτυχιακέε σπουδές στην Κλασική Φιλολογία και τη Βιβλιοθηκονομία εργάζεται στη σπουδαία Κολομβιανή βιβλιοθήκη γύρω στα 30 χρόνια,ως γνωρίζεις.
Στηρίζει δε πάντα την ελληνική γλώσσα,τον ελληνικό πολιτισμό και μνήμη,ανοίγοντας καινοτόμους δρόμους.
Ως συγγραφέας και επιμελήτρια του αρχείου του αντιστασιακού πατέρα της + Παναγιώτη Καρασούλη τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων της τα διαθέτει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

'Ισως η διάλεξή της ενδιαφέρει τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού ή κάποιες από τις μορφωτικές επιτροπές της Βουλής.
 Ερρέσθω,
Αναστασία Μανδάλα