Χίος, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

H πρωτοχρονιάτικη πίτα των Χιωτών της Αχαϊας

Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 07/02/2020 - 17:32

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Χίων Νομού Αχαΐας «Η Αγία Μαρκέλλα» για το 2020 που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου δημιούργησαν μιαν άκρως εορταστική και ζεστή ατμόσφαιρα, η οποία ενισχύθηκε από τα χαρούμενα μουσικά κομμάτια της Μπαντίνας του Δήμου Πατρέων και τους παραδοσιακούς χορούς του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων!

 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητής κ. Μιχάλης Κουκιάς έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου και των εκδηλώσεων του Συλλόγου για την χρονιά που πέρασε.

Ο Αντιδήμαρχος του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρέων κ. Θεόδωρος Τουλγαρίδης απηύθυνε χαιρετισμό και μας ευχήθηκε για το νέο έτος.

Πολλές ευχές δεχθήκαμε και από τον αιδεσιμότατο π. Αιμίλιο Τσικνή από την Χίο, ο οποίος ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας.

Κατόπιν, η κα Ευθαλία Κατσιγιάννη – Χάχαλη, Εικαστικός – Οικονομολόγος, παρέθεσε ομιλία με τίτλο: «Η Χίος στον καμβά του Ντελακρουά», αναλύοντας από εικαστικής και κοινωνικής απόψεως τα έργα του μεγάλου αυτού ζωγράφου σχετικά με την Επανάσταση εναντίον των Οθωμανών στην Χίο και γενικότερα στην Ελλάδα.

Εκτός από την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα, προσφέρθηκαν και φέτος στους καλεσμένους παραδοσιακά χιώτικα κεράσματα, καθώς και λικέρ Μαστίχα Κάστρο.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Δέσποινα Θεοφάνη, Μέλος του Συλλόγου.

Ο Σύλλογός μας εκφράζει δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωσή του, στη Μπαντίνα του Δήμου Πατρέων για τη φιλική συμμετοχή της και τον μαέστρο της κ. Χρήστο Λούκα, στο Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και τον δάσκαλο κ. Χρήστο Γιαννόπουλο, καθώς και στην χορηγό ποτοποιία ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ – ΧΑΧΑΛΗΣ.

 

Ο Σύλλογος Χίων Νομού Αχαΐας «Η Αγία Μαρκέλλα» ιδρύθηκε το έτος 2000 από Χιώτες της Αχαΐας, ώστε με εκδηλώσεις και δράσεις, οργανωμένα να γιορτάζουν τα μέλη του και να τιμούν επετείους σχετικές με την Χίο, να διατηρούν τους δεσμούς τους με αυτήν, να προωθούν τη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία της, τα δημιουργήματα των κατοίκων της, την πολιτιστική της παράδοση και να συνειδητοποιήσουν την ιστορική της εξέλιξη και συνέχεια.

 

Πάτρα, 6 Φεβρουαρίου 2020

Για το Σύλλογο Χίων Νομού Αχαΐας

«Η Αγία Μαρκέλλα»

 

Ο Πρόεδρος                            Η Γραμματέας

Μιχαήλ Κουκιάς                     Ευθαλία Κατσιγιάννη – Χάχαλη

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 20/02/2020 - 07:06
Άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση προστέθηκε στο ενεργητικό του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ»,το Σάββατο βράδι 15 Φεβρουαρίου. 
 
Μέλη αλλά και πολλοί φίλοι, του δραστήριου Συλλόγου, παρευρέθηκαν στον ετήσιο χορό του,δημιουργώντας μια ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Στην έναρξη της εκδήλωσης η πρόεδρος κα Μαρία Μπρη  Παπαμακαρίου ,καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ειδικά την νεολαία που τίμησε την εκδήλωση και  τους κάλεσε να αναβιώσουν το έθιμο του «ΔΙΠΛΟΥ».  ΄Ετσι έπιασαν ένα τεράστιο διπλό…τραγουδώντας επαινετικά τραγούδια για το αγαπημένο τους χωριό και τα έθιμά του εντυπωσιάζοντας τους θεατέςΙ

 

Ας τραγουδήσουμε παιδιά πάλι κι αυτό το βράδυ

Και με τα μάτια της ψυχής θάμεστε στο λιβάδι!...   (ένα από τα δίστιχα της Προέδρου)

Ακολούθησε γλέντι ,με τον κόσμο να χορεύει με πολύ κέφι μέχρι τα ξημερώματα!΄Ολοι διασκέδασαν και χόρεψαν με την ψυχή τους,με την  εξαιρετική ορχήστρα των ΑΔΕΛΦΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗ (καταπληκτικοί όλοι τους,αϊδόνι η Στέλλα Δούκα) που ήρθε από την Χίο με έξοδα που κατέβαλλε ο κος Κώστας Λυμπουσάκης,που διασκέδασε μαζί με τους Πυργούσους και την οικογένειά του.  

Η πρόεδρος τον ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου,για την μεγάλη αυτή χορηγία και για την στήριξή του στις προσπάθεις του Συλλόγου.

Ο Πυργούσης στιχουργός Νίκος Νικολαϊδης,έκανε πάλι την έκπληξή του στους Πυργούσους,με τον Μιχάλη  Λυαγούρη  που με τη ξεχωριστή φωνή και ερμηνεία του καθώς και  την Ευαγγελία Βάλβη συνέβαλαν τραγουδώντας να συνεχίσει αμείωτο το κέφι των Πυργούσων.

Τον  ετήσιο χορό,τίμησαν με την παρουσία τους,ο Δήμαρχος  Χαιδαρίου κος Βαγγέλης Ντηνιακός και η δημοτική σύμβουλος κα Μέμη Κοντογιάννη, ο πρώην υπουργός  και βουλευτής  Μιχάλης Καχριμάκης,ο κος Απόστολος Ζέρμας εκπρόσωπος του Χιώτη Βουλευτή κου Νότη Μηταράκη κ.α