Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Πλούσια σε συγκινήσεις η απονομή του Ομήρειου Βραβείου στο Νικόλαο Μιχαλιό, στο ¨"Χιώτικο σπίτι" στη Ν. Υόρκη

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 23/11/2019 - 10:47

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια το βράδυ του Σαββάτου, 16 Νοεμβρίου 2019, είχε πλημμυρίσει από αγάπη και ευγνωμοσύνη για τον συνιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Χιακής Ομοσπονδίας Νικόλαο Μιχαλιό, τον αποδέκτη του 40ού Ομήρειου Βραβείου.

Στα πρόσωπα των ιδρυτών και των πρωτεργατών, καθώς επίσης και της πλειάδας των ηγετικών στελεχών της Χιακής Ομοσπονδίας διέκρινε κανείς την υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα και για τους αγώνες της Ομοσπονδίας.  

Η Αμαλία Μπουρνιά, η οποία ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία τον ρόλο της παρουσιάστριας της βραδιάς, καλωσόρισε τους Χιώτες και τους εκπροσώπους της ομογένειας και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η φετινή τελετή είναι μια από τις πιο συγκινητικές διότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Ομήρειο απονέμεται σε ένα ιδρυτικό στέλεχος και πρώην πρόεδρο και συγκεκριμένα τον Νικόλαο Μιχαλιό.

Στη συνέχεια κάλεσε την Κατερίνα Παντζίνη, εγγονή του συνιδρυτή της Χιακής Ομοσπονδίας, αειμνήστου Παντελή Σγουρού και όλοι μαζί έψαλαν τους εθνικούς ύμνους.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του τιμώμενου στην μεγαλώνυμη κοινότητα λέγοντας ότι τιμούμε έναν «φιλάνθρωπο, έναν άνθρωπο της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς».

«Τέτοιοι σπουδαίοι άνθρωποι χάνονται με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό κι νέα γενιά πρέπει να διδάσκεται, για να μην χαθούν οι παραδόσεις μας», τόνισε ο π. Νεκτάριος.

Η Αμαλία Μπουρνιά έκανε μια σύντομη αναδρομή στις φετινές εκδηλώσεις της Χιακής Ομοσπονδίας, στο φιλανθρωπικό της έργο και εστίασε την προσοχή της στις υποτροφίες που απονέμουν ένεκα της δωρεάς της Ελένη Χιώτη και άλλων ομογενών.

Η συμπρόεδρος της επιτροπής του «Ομήρειου Βραβείου», Κυριακή Καλογερά συνεχάρη τον τιμώμενο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την άψογη συνεργασία των μελών της επιτροπής με τα στελέχη του συμβουλίου και την επιτροπή του αναμνηστικού λευκώματος.

Το λεύκωμα ήταν καλαίσθητο και πλούσιο σε μηνύματα των ηγετών της ομογένειας και της γενέτειρας, καθώς επίσης και των αιρετών αντιπροσώπων της Χίου, τα οποία αν και διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, διότι ξεδίπλωναν διαφορετικές πτυχές της πολυσχιδούς προσφοράς του Νικολάου Μιχαλιού.

Ο κ. Μαρινάκης εξήρε την προσφορά του τιμωμένου και συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας συνεχάρη την Ομοσπονδία και τον τιμώμενο και ανέγνωσε το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη.

Η πολιτειακή βουλευτής του Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ και συνάμα υποψήφια ομοσπονδιακή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, εξήρε την κοινωνική προσφορά της Ομοσπονδίας και των Χιωτών της Αμερικής.

«Εμείς οι Ελληνοαμερικανοί έχουμε χωριστούς οργανισμούς γιατί θέλουμε να διατηρούμε τις χωριστές κουλτούρες των ιδιαίτερων πατρίδων μας και είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας», συμπλήρωσε.

Η πολιτειακή βουλευτής της Αστόριας Αραβέλλα Σιμωτά συνεχάρη τον τιμώμενο και τόνισε ότι ως μητέρα μιας επτάχρονης κόρης γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να θυμούνται πάντα πως είναι Έλληνες».

Ο δημοτικός σύμβουλος Ρίτζφιλντ Νέας Ιερσέης και πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων, Δημήτρης Κοντολιός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προ ημερών επανεκλογή του και συνεχάρη τον τιμώμενο και την Χιακή Ομοσπονδία που ανελλιπώς για τέσσερις και πλέον δεκαετίες τιμά ομογενείς και φιλέλληνες.

Η τέως διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ Αθηνά Τσόκου – Κρομμύδα, η οποία είχε τιμηθεί προ έξι ετών με το ίδιο βραβείο έπλεξε το εγκώμιο του τιμώμενου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι με τη ζωή και το έργο τιμά τα Καμπιά την ομογένεια και την Χίο.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Νίκος Παφίτης μετέφερε τα συγχαρητήρια του προέδρου Κυριάκου Παπαστυλιανού και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής παροικίας για τους αγώνες της Χιακής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό.  

 

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Ιωάννης Κοντολιός, ανέφερε ότι η Χιακή Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1974, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με στόχο την ένωση των χιακών σωματείων για να υπερασπιστούν το νησί τους, την Ελλάδα και την Κύπρο..

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της 45ετίας και εστίασε την προσοχή του στην αέναη προσφορά στην ομογένεια και στη γενέτειρα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο φιλανθρωπικό έργο της οργάνωσης και τόνισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έστειλαν στα νοσοκομεία της Χίου 2 κοντέινερ με ιατροφαρμακευτικό υλικό και τώρα ετοιμάζονται να στείλουν το τρίτο, καθώς επίσης και για τη δράση του ιδρύματος Help Chios που, όπως επεσήμανε έχει προσφέρει πάνω από 200.000 δολάρια για τα συσσίτια Μητροπόλεως Χίου.

Άκρως συγκινητική ήταν η ομιλία του δικηγόρου Γιώργου Μιχαλιού που κλήθηκε να παρουσιάσει τον πατέρα του. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προσφορά του πατέρα του στις δύο ηπείρους και στα βιώματά του από την παιδική ηλικία και τα διδάγματα μεταξύ των οποίων και το ότι «το νόημα της ζωής βρίσκεται στην φιλανθρωπία.

«Το κτίριο της Ομοσπονδίας αγοράστηκε μέσα σε πέντε χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η Χιακή Ομοσπονδία . Όλα αυτά έγιναν μέσα σε πέντε χρόνια. Κι όπου υπάρχει ενότητα, αγάπη και τιμιότητα προχωρούν μπροστά. Ο Έλληνας είναι ο πιο κουβαρντάς και φιλάνθρωπος, όταν δεν τον υποτιμήσεις. Πρέπει να τον σέβεσαι και να του δίδεις χρόνο για να αποδώσει αυτό που θέλει. Το κτήριο αγοράστηκε για 250.000 δολάρια και ξοδέψαμε άλλες 750.000 για ανακαινίσεις. Σήμερα δεν χρωστάμε ούτε ένα πένι», επεσήμανε.

«Αυτό πρέπει να κάνει όλους υπερήφανους» τόνισε μεταξύ άλλων και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά των πρωτοπόρων και ιδρυτών της Ομοσπονδίας, όπως του Νίκου Ψαρού, προέδρου του «Κοραή», του Παντελή Σγουρού, των αδελφών Μάρκου και Νίκου Μαρινάκη, του Γιάννη Γιαννακή, προέδρου του Πυργιού, Αντώνη Ψαρά προέδρου των Βρονταδουσίων και του αείμνηστου Γιώργη Λιβανού, μεγάλου ευεργέτη.

 

«Να σας αποκαλύψω ακόμη ένα πράγμα. Μόλις αγοράσαμε το κτήριο, ήλθαν οι μπογιατζήδες οι Χιώτες και εργάστηκαν εθελοντικά για να το βάψουν. Ήμασταν όλοι μία οικογένεια», κατέληξε.

Αμέσως μετά το χορευτικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας ερμήνευσε παραδοσιακούς χορούς της Χίου και των άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων της Ελλάδας.

Πηγή: Αναμνήσεις

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 16/01/2020 - 07:34

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ», έκοψε και φέτος την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του, σε μια κατάμεστη αίθουσα  του Δήμου Χαϊδαρίου, από μέλη, φίλους και φορείς,σε μια ιδιαίτερα  πετυχημένη εκδήλωση,το απόγευμα της Κυριακής 12 Ιανουαρίου, που στην κυριολεξία έγινε συνωστισμός και πολλοί αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όρθιοι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με  το καλωσόρισμα και τον χαιρετισμό της προέδρου Κας Μαρίας Μπρη-Παπαμακαρίου, η οποία αφού ευχαρίστησε  τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους  για την δυναμική τους παρουσία, τους ευχήθηκε υγεία , δύναμη για  το 2020 με την ευχή να  είναι χρονιά δημιουργίας και αλληλεγγύης και  έκανε τον πλούσιο απολογισμό της  χρονιάς που πέρασε και παρέθεσε προγραμματισμένες δράσεις της νέας χρονιάς.Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου έψαλλε τα κάλαντα  Πυργίου και το «Πάει ο παλιός ο χρόνος»,συνοδευόμενη μουσικά με ακορντεόν,(Κας Ντόρις Κούνη –Θεοτοκά)αρμόνιο,(Στεφ.Θεοτοκάς)και τουμπελέκι(Κώστας Θεοτοκάς)από το Ωδείο Χαϊδαρίου.Στη συνέχεια ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από την χορευτική Ομάδα του Συλλόγου,που ενθουσίασε τους πάντες με τις χορευτικές της επιδείξεις (χοροδιδάσκαλος ο Κος Στάθης Καραστέργιος)και τις όμορφες παραδοσιακές Πυργούσικες φορεσιές!

Η ευλογία της πρωτοχρονιάτικης πίτας  έγινε από τον Μητροπολίτη Χίου ,Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο ,παρόντος του πατέρα Γ. Φραγκιαδάκη (Κοίμησης Θεοτόκου Χαϊδαρίου), του πατέρα Μιχαήλ Μπιλάλη, Ευλόγησε τους παρευρισκόμενους και είπε ωραία λόγια για τον Σύλλογο, για τους Πυργούσους και για τους Μαστιχοπαραγωγούς.

Η Πρόεδρος Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου,του ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία και μακροημέρευση και δύναμη για να ποιμαίνει ακριβοδίκαια το ποίμνιο του Θεού. Ακολούθησε η βράβευση των παιδιών με καταγωγή από το Πυργί,που εισήχθησαν στα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της Χώρας μας από την Πρόεδρο, που τους  ευχήθηκε καλές σπουδές  και καλή σταδιοδρομία στο ξεκίνημα της νέας πορείας της ζωής τους!-«Να  είναι γεροί είπε  και να τους δούμε επιτυχημένους επιστήμονες και επαγγελματίες,κυρίως όμως σωστούς ανθρώπους»! 

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:Ο Υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Δημήτρης  Βίτσας, οι βουλευτές  Κώστας Ζαχαριάδης ,  Χαρά Καφαντάρη και Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Η Κα Μαριέττα Παππά εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Χίου Κο Σταμάτη Κάρμαντζη, ο Κος Βασ. Καλλέργης τον Βουλευτή Γιάννη Λοβέρδο,ο  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Τσατσαρώνης, οι Αντιδήμαρχοι:Σάββα Ευμορφία,Μάνος Πετούσης, Θεοδωρακόπουλος Φ.,Αργυρόπουλος Γ.,η Κα Μπέλα Ελένη, ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ  Αργύρης Κοκκινάκης ,οι Δημοτικοί Σύμβουλοι :ο πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, Θοδωρής Σπηλιόπουλος, Βασίλης Παντελάρος, Γιάννης Θεοτοκάς (εμπορικός Διευθυντής της REVOIL),Καρατζαφέρης Βασίλης ,Ζεβόλης Ευάγγελος, Βελέντζας Γεώργιος,Κα Γκανά-Ρηγάκη Αγ.,Θερμού Ελένη,Δούμουρα Δήμητρα, Χρονοπούλου Κων/α,Μοσχονας Παναγιώτης, Χουδελούδης Μόσχος, ο Μιχάλης Καχριμάκης(πρώην υπουργός),η κα Ελένη Σταύρου,ο Κος Νίκος Τσικής,ο ομότιμος καθηγητής  κ. Λαυρέντιος Δελασούδας,ο Πρώην Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας Κος Γιάννης Θεοτοκάς,ο κος Νίκος Τσικής,η Κα Σοφία Κορωναίου-Καμπά(Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αττικής) κ.α.

Από τους Χιακούς  Συλλόγους: η Μαρία Παντελάρου- Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου Πυργίου «Γεώργιος Θεοτοκάς»,Σταμάτης Χονδρογιωργάκης (Χαλκουσίων Αττικής) Ευάγγελος Μέλης(Δαφνουσίων Αττικής),Μαρία Μόρου(αδελφότητας Ψαριανών) ο Κος Κυριάκος Τσιπούρας (Χιακή Αδελφότης Αττικοβοιωτίας) Αυγουστής Πατατουκάκης (Μεστούσων Αττικής),η Κα Ελευθερία Κολίτα  (Ζυφιανούσων).Ο κ. Στ.Καμπάς (επιστημονικού Συλλόγου Αργώ),ο κ. Γ. Χριστοφοράκης(Χριστοδούλειο Ίδρυμα),ο κ. Γιάννης Βελέντζας(Σύνδεσμος Νεοφωκαέων),ο Γιώργος Καλογράνας (Κέντρο Λαογραφίας και πολιτισμού Δυτ.Αττικής),Κα Τζένη Μπέτση(Ηπειρωτών)ο Απόστολος Χριστοδουλάκης(Εστία Κρητών),Απόστολος Καραπέτρος(Μακεδόνων δυτ.Αττικής), Κος Αγαμέμνων Διαμαντογιάννης(Φίλοι Οικ. Πατριαρχείου)κ.α.

 Χαιρετισμούς με συγχαρητήριες ευχές και για Καλή Χρονιά,απέστειλλαν και διαβάστηκαν: Ο Δήμαρχος Χίου Κος Σταμάτης Κάρμαντης,ο Αντιδήμαρχος  Κος Γιάννης Ξενάκης και η πρόεδρος  της κοινότητας Πυργίου,κα Ειρήνη Βολάκη!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ»ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ» είχε τόση ανταπόκριση..που  αποδείχθηκε μικρή…η τεράστια Αίθουσα του Δημαρχείου,για να χωρέσει τα Μέλη και τους Φίλους του και απέδειξε ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τις προσπάθειές που κάνει…Και του χρόνου με υγεία!Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους!!!