Χίος, Σάββατο 4 Ιουλίου

Πλούσια σε συγκινήσεις η απονομή του Ομήρειου Βραβείου στο Νικόλαο Μιχαλιό, στο ¨"Χιώτικο σπίτι" στη Ν. Υόρκη

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 23/11/2019 - 10:47

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια το βράδυ του Σαββάτου, 16 Νοεμβρίου 2019, είχε πλημμυρίσει από αγάπη και ευγνωμοσύνη για τον συνιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Χιακής Ομοσπονδίας Νικόλαο Μιχαλιό, τον αποδέκτη του 40ού Ομήρειου Βραβείου.

Στα πρόσωπα των ιδρυτών και των πρωτεργατών, καθώς επίσης και της πλειάδας των ηγετικών στελεχών της Χιακής Ομοσπονδίας διέκρινε κανείς την υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα και για τους αγώνες της Ομοσπονδίας.  

Η Αμαλία Μπουρνιά, η οποία ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία τον ρόλο της παρουσιάστριας της βραδιάς, καλωσόρισε τους Χιώτες και τους εκπροσώπους της ομογένειας και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η φετινή τελετή είναι μια από τις πιο συγκινητικές διότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Ομήρειο απονέμεται σε ένα ιδρυτικό στέλεχος και πρώην πρόεδρο και συγκεκριμένα τον Νικόλαο Μιχαλιό.

Στη συνέχεια κάλεσε την Κατερίνα Παντζίνη, εγγονή του συνιδρυτή της Χιακής Ομοσπονδίας, αειμνήστου Παντελή Σγουρού και όλοι μαζί έψαλαν τους εθνικούς ύμνους.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του τιμώμενου στην μεγαλώνυμη κοινότητα λέγοντας ότι τιμούμε έναν «φιλάνθρωπο, έναν άνθρωπο της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς».

«Τέτοιοι σπουδαίοι άνθρωποι χάνονται με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό κι νέα γενιά πρέπει να διδάσκεται, για να μην χαθούν οι παραδόσεις μας», τόνισε ο π. Νεκτάριος.

Η Αμαλία Μπουρνιά έκανε μια σύντομη αναδρομή στις φετινές εκδηλώσεις της Χιακής Ομοσπονδίας, στο φιλανθρωπικό της έργο και εστίασε την προσοχή της στις υποτροφίες που απονέμουν ένεκα της δωρεάς της Ελένη Χιώτη και άλλων ομογενών.

Η συμπρόεδρος της επιτροπής του «Ομήρειου Βραβείου», Κυριακή Καλογερά συνεχάρη τον τιμώμενο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την άψογη συνεργασία των μελών της επιτροπής με τα στελέχη του συμβουλίου και την επιτροπή του αναμνηστικού λευκώματος.

Το λεύκωμα ήταν καλαίσθητο και πλούσιο σε μηνύματα των ηγετών της ομογένειας και της γενέτειρας, καθώς επίσης και των αιρετών αντιπροσώπων της Χίου, τα οποία αν και διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, διότι ξεδίπλωναν διαφορετικές πτυχές της πολυσχιδούς προσφοράς του Νικολάου Μιχαλιού.

Ο κ. Μαρινάκης εξήρε την προσφορά του τιμωμένου και συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας συνεχάρη την Ομοσπονδία και τον τιμώμενο και ανέγνωσε το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη.

Η πολιτειακή βουλευτής του Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ και συνάμα υποψήφια ομοσπονδιακή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, εξήρε την κοινωνική προσφορά της Ομοσπονδίας και των Χιωτών της Αμερικής.

«Εμείς οι Ελληνοαμερικανοί έχουμε χωριστούς οργανισμούς γιατί θέλουμε να διατηρούμε τις χωριστές κουλτούρες των ιδιαίτερων πατρίδων μας και είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας», συμπλήρωσε.

Η πολιτειακή βουλευτής της Αστόριας Αραβέλλα Σιμωτά συνεχάρη τον τιμώμενο και τόνισε ότι ως μητέρα μιας επτάχρονης κόρης γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να θυμούνται πάντα πως είναι Έλληνες».

Ο δημοτικός σύμβουλος Ρίτζφιλντ Νέας Ιερσέης και πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων, Δημήτρης Κοντολιός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προ ημερών επανεκλογή του και συνεχάρη τον τιμώμενο και την Χιακή Ομοσπονδία που ανελλιπώς για τέσσερις και πλέον δεκαετίες τιμά ομογενείς και φιλέλληνες.

Η τέως διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ Αθηνά Τσόκου – Κρομμύδα, η οποία είχε τιμηθεί προ έξι ετών με το ίδιο βραβείο έπλεξε το εγκώμιο του τιμώμενου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι με τη ζωή και το έργο τιμά τα Καμπιά την ομογένεια και την Χίο.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Νίκος Παφίτης μετέφερε τα συγχαρητήρια του προέδρου Κυριάκου Παπαστυλιανού και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής παροικίας για τους αγώνες της Χιακής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό.  

 

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Ιωάννης Κοντολιός, ανέφερε ότι η Χιακή Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1974, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με στόχο την ένωση των χιακών σωματείων για να υπερασπιστούν το νησί τους, την Ελλάδα και την Κύπρο..

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της 45ετίας και εστίασε την προσοχή του στην αέναη προσφορά στην ομογένεια και στη γενέτειρα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο φιλανθρωπικό έργο της οργάνωσης και τόνισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έστειλαν στα νοσοκομεία της Χίου 2 κοντέινερ με ιατροφαρμακευτικό υλικό και τώρα ετοιμάζονται να στείλουν το τρίτο, καθώς επίσης και για τη δράση του ιδρύματος Help Chios που, όπως επεσήμανε έχει προσφέρει πάνω από 200.000 δολάρια για τα συσσίτια Μητροπόλεως Χίου.

Άκρως συγκινητική ήταν η ομιλία του δικηγόρου Γιώργου Μιχαλιού που κλήθηκε να παρουσιάσει τον πατέρα του. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προσφορά του πατέρα του στις δύο ηπείρους και στα βιώματά του από την παιδική ηλικία και τα διδάγματα μεταξύ των οποίων και το ότι «το νόημα της ζωής βρίσκεται στην φιλανθρωπία.

«Το κτίριο της Ομοσπονδίας αγοράστηκε μέσα σε πέντε χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η Χιακή Ομοσπονδία . Όλα αυτά έγιναν μέσα σε πέντε χρόνια. Κι όπου υπάρχει ενότητα, αγάπη και τιμιότητα προχωρούν μπροστά. Ο Έλληνας είναι ο πιο κουβαρντάς και φιλάνθρωπος, όταν δεν τον υποτιμήσεις. Πρέπει να τον σέβεσαι και να του δίδεις χρόνο για να αποδώσει αυτό που θέλει. Το κτήριο αγοράστηκε για 250.000 δολάρια και ξοδέψαμε άλλες 750.000 για ανακαινίσεις. Σήμερα δεν χρωστάμε ούτε ένα πένι», επεσήμανε.

«Αυτό πρέπει να κάνει όλους υπερήφανους» τόνισε μεταξύ άλλων και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά των πρωτοπόρων και ιδρυτών της Ομοσπονδίας, όπως του Νίκου Ψαρού, προέδρου του «Κοραή», του Παντελή Σγουρού, των αδελφών Μάρκου και Νίκου Μαρινάκη, του Γιάννη Γιαννακή, προέδρου του Πυργιού, Αντώνη Ψαρά προέδρου των Βρονταδουσίων και του αείμνηστου Γιώργη Λιβανού, μεγάλου ευεργέτη.

 

«Να σας αποκαλύψω ακόμη ένα πράγμα. Μόλις αγοράσαμε το κτήριο, ήλθαν οι μπογιατζήδες οι Χιώτες και εργάστηκαν εθελοντικά για να το βάψουν. Ήμασταν όλοι μία οικογένεια», κατέληξε.

Αμέσως μετά το χορευτικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας ερμήνευσε παραδοσιακούς χορούς της Χίου και των άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων της Ελλάδας.

Πηγή: Αναμνήσεις

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 03/07/2020 - 17:00

Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΠΕΝ.

Εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και ο Οικονομικός Απολογισμός 2019. Κατόπιν διεξήχθησαν οι Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Αρχαιρεσιών της 23/06/2020 συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων ως εξής:

1. ΠΙΤΣΙΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Πρόεδρος 2. ΚΑΣΜΑΣ ΜΙΚΕΣ Αντιπρόεδρος 3. ΚΑΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γενικός Γραμματέας 4. ΤΡΙΠΟΛΙΤΗ ΜΑΡΙΑ Ειδικός Γραμματέας 5. ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ Ταμίας 6. ΤΣΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μέλος 7. ΜΠΑΝΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ Μέλος 8. ΚΑΜΑΡΑΔΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μέλος 9. ΒΑΡΙΑΣ ΣΙΜΟΣ Μέλος 10. ΒΟΥΡΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Μέλος 11. ΦΑΡΑΚΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Μέλος Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Αντώνης Πιτσιλός Νικόλαος Κακαλής