Ψήφισμα του Δ.Σ. του Συλλόγου Πυργουσών Αττικής, για τον θάνατο της κ. Λίλης (Μαρίας - Ελένης) Αλιβιζάτου - Θεοτοκά

Κυρ, 16/01/2022 - 19:22

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, με την αναγγελία του θανάτου της αξιοσέβαστης Λιλής Αλιβιζάτου Θεοτοκά , συνήλθε έκτακτα σήμερα το απόγευμα στις 14 Ιανουαρίου 2022 μετά από πρόσκληση της Προέδρου Μαρίας Μπρη - Παπαμακαρίου, και ομόφωνα αποφάσισε: Να εκδώσει το παρόν ψήφισμα σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής, για την εκλιπούσα, με καταγωγή από το Πυργί της Χίου» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Πυργουσών Αττικής "Το Πυργί Χίου".

Αναλυτικά σημειώνεται:

«Η κυρία Λιλή (Μαρία-Ελένη) Αλιβιζάτου - Θεοτοκά, ήταν κόρη του Πυργούση δικηγόρου Μιχαήλ Θεοτοκά, που διετέλεσε σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη της Λωζάνης, (γνωστή η αγάπη και τα έργα του για το Πυργί και τη Χίο) και σύζυγος του σπουδαίου γιατρού Κ. Αλιβιζάτου, μητέρα του διαπρεπούς συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου και της Δανάης Κουρέτα, μαθήτρια του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου... ήταν αδελφή του λογοτέχνη και σημαντικού διανοητή της γενιάς του ’30, Γιώργου Θεοτοκά, που σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκε πνευματικά από εκείνον και συναναστράφηκε προσωπικότητες του πνεύματος, της τέχνης, της επιστήμης, και διατηρούσε το αρχείο Θεοτοκά στο σπίτι της, στην οδό Σκουφά, ανοιχτό για τους νέους ερευνητές που ενδιαφέρονταν να το μελετήσουν.

Είχε αναπτύξει έντονη κοινωνική και εθελοντική δράση, περίθαλψε νοσούντες της κατοχής και συμπαραστάθηκε σε οικογένειες εκτελεσθέντων, βρέθηκε δίπλα στους φοιτητές στο Πολυτεχνείο, στους πρόσφυγες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στα προσφυγόπουλα της Χίου και στα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου... πλέκοντας ακόμα γι’ αυτά μέχρι το τέλος.

Αγαπούσε πολύ το Πυργί με ζωηρό ενδιαφέρον και τη Χίο και όποτε μπορούσε επισκεπτόταν το σπίτι τους στον Εμπορειό. Εργάστηκε για το βιβλίο “Ένα κειμήλιο το Πυργί της Χίου”, του συλλόγου μας, εκπονώντας ιστορικό μελέτημα για την πυργούσικη φορεσιά και την παρουσίαση του βιογραφικού του Πυργούση Μητροπολίτη και θείου του πατέρα της, Γερμανού Θεοτοκά, με αρχειακό υλικό από την συλλογή της, που πάντα με μεγάλη χαρά διέθετε για τον Σύλλογό μας!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρωτεργάτες και Ιδρυτές του συλλόγου Πυργούσων Αττικής “Το Πυργί Χίου” ήταν οι αείμνηστοι: πατέρας της Μιχαήλ Θεοτοκάς, και ο αδελφός της, ο Γεώργιος Θεοτοκάς... μαζί με όλο το θεοτοκάδικο και άλλους εξαίρετους συγχωριανούς!

Το Δ.Σ. καταθέτει τον ειλικρινή σεβασμό και την απεριόριστη εκτίμησή του στο πρόσωπο της εκλιπούσης, αποχαιρετά έναν άνθρωπο που τον διέκρινε η δημιουργικότητα, η ευαισθησία, η εντιμότητα, το ήθος η ευγένεια και το αγωνιστικό, καλλιτεχνικό - πολιτιστικό πνεύμα και αποφασίζει ομόφωνα:

• Να παραστεί  η πρόεδρος αύριο στην εξόδιο ακολουθία στο Α' Νεκροταφείο

• Να εκφραστούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στην οικογένεια της εκλιπούσης

• Να δοθεί αντί στεφάνου στη μνήμη της,χρηματικό ποσό στην “Κιβωτό του κόσμου” που νοιαζόταν βαθιά

• Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον Χιακό τύπο, στον τοπικό τύπο, την σελίδα του συλλόγου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εκ του Δικοικητικού Συμβουλίου - ΧαΙδάρι 14-1-2022».

Σχετικά Άρθρα