20 χρόνια του Μεταπτυχιακού Τμήματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 02/11/2019 - 06:15

Τα 20 χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε, με πολύ κόσμο και με την παρουσία και την εκπροσώπηση των Θρησκευτικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του νησιού μας, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τουρισμού στη Χίο, με μια εκδήλωση όμορφη, συγκινητική και με πολλά ακόμα ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Μιχάλειο Κτίριο (Τμήμα Επιστημών της Διοίκησης) την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019 στις 6μ.μ.

Αφού έγινε μια μικρή νοσταλγική αναδρομή με βίντεο και φωτογραφίες στα πρώτα χρόνια και σε παλαιότερες δραστηριότητες του τμήματος, ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τουρισμού Καθηγητής Ανδρέας Παπαθεοδώρου χαιρέτισε τις εορταστικές εκδηλώσεις και τόνισε την πρωτοπορία του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αφουγκραζόμενο τις ανάγκες και τις εξελίξεις της κοινωνίας και της οικονομίας, δημιούργησε στη Χίο ένα τόσο σπουδαίο και χρήσιμο Τμήμα, ήδη πριν από 20 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι το καινούργιο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο, αποτελεί τη μοναδική κοιτίδα Τουριστικών Σπουδών στην Ελλάδα, που προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διότι καλύπτει Προπτυχιακές Σπουδές, Μεταπτυχιακές Σπουδές, Διδακτορικές Σπουδές και επιπλέον έχει το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών που λειτουργεί στη Χίο εδώ και αρκετά χρόνια, διαθέτει άπειρες δυνατότητες συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση σε θέματα ανάπτυξης και αποτελεί ένα πρώτο βήμα επαγγελματικής απασχόλησης νέων τελειοφοίτων Επιστημόνων. 

Τέλος υπογράμμισε ότι ο καινοτόμος τρόπος που λειτουργεί το Πρόγραμμα Σπουδών τα τελευταία χρόνια, με την παρακολούθηση των μαθημάτων και με τηλέδιασκέψεις και με αναρτημένη εκπαιδευτική ύλη στο διαδίκτυο, δίνει τη δυνατότητα και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν και εργάζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας...να συνεχίσουν ή να επεκτείνουν τις σπουδές τους για καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση.

Ο Βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης τόνισε στο χαιρετισμό του ότι το σπουδαίο αυτό πρόγραμμα σπουδών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οφείλει η Πολιτεία να το στηρίζει ενεργά για να διατηρείται πάντα ζωντανό και ακμαίο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος υπογράμμισε ότι ο Τουρισμός είναι ένας τομέας '' κλειδί '' της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης που ανοίγει '' δρόμους '', γι' αυτό και η Περιφέρεια Β.Α. θα στέκεται πάντα στο πλευρό του Πανεπιστημίου για κάθε δυνατή υποστήριξη.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Μεταφορών Νικόλαος Νύχτας, πρόσθεσε, ότι ζητά και στοχεύει στην πολυεπίπεδη συνεργασία με την Επιστημονική Κοινότητα του Πανεπιστημίου, για την εύστοχη και αποτελεσματική επίτευξη του έργου που έχει αναλάβει στην Περιφέρεια.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου Παύλος Καλογεράκης μετέφερε τα συγχαρητήρια της Δημοτικής Αρχής για τους '' πολύ καλούς καρπούς '' του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τουρισμού στη Χίο με τα πολυποίκιλα οφέλη τους στην κοινωνία. 

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ακαδημαϊκή γνώση πολλαπλασιάζει την αξία της όταν είναι χρήσιμη για τη ζωή! Έκλεισε λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα είναι πάντα συμπαραστάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο έργο του.

Πρώτα ο Βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και στη συνέχεια  και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλος Καλογεράκης, τόνισαν την ανησυχία που δημιουργούν οι προθέσεις δημιουργίας παρόμοιου Μεταπτυχιακού Τμήματος Τουρισμού σε άλλη πόλη... και πρόσθεσαν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η υποστήριξη της Πολιτείας στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τουρισμού στη Χίο, που είναι πολύτιμο και μοναδικό στο είδος του, για να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι εξασθένησής του.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Τουρισμού στη Χίο χαιρέτισαν επίσης η Αντιπρυτάνισσα Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Μαύρη και η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης Μαρία Λεκάκου.

Ακολούθησαν σύντομες πολύ επίκαιρες διορατικές ομιλίες και των τριών προηγούμενων Διευθυντών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τουρισμού: Γεράσιμου Ζαχαράτου, Πάρι Τσάρτα και Δημητρίου Λαγού και μετά την απονομή τιμητικών πλακετών στους διατελέσαντες Διευθυντές του Τμήματος και σε ανθρώπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που το υπηρέτησαν με την ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα, ''Εξελικτικές δυναμικές στον Τουρισμό και επιδράσεις στη Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση. Αποτίμηση της προηγούμενης και εκτιμήσεις για την επόμενη εικοσαετία.''

Η συζήτηση αυτή, που συντόνισε η Δημοσιογράφος Νίκη Καρατζαφέρη, συμπερασματικά έδειξε...τη ραγδαία ανοδική τάση του Τουρισμού ανάμεσα στις νέες τεχνολογικές και παγκόσμιες κοινωνικές εξελίξεις...

Και επειδή γιορτή χωρίς τραγούδι και κέρασμα δε γίνεται, πριν τη μικρή δεξίωση στον επίλογο της επετειακής εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα 20 χρόνια του Μεταπτυχιακού Τμήματος Τουρισμού, εμφανίστηκε με τα ζωηρά χαρούμενα ''αστεράκια'' της η Παιδική Χορωδία της Αρμονίας, που έχει πάρει και το 1ο Βραβείο ΧΟΝ Πειραιά, με την Πρόεδρό της Γεωργία Μάντικα και τη Μαέστρο της Βίνα Αμπανούδη. 

 Η πιο γλυκιά και εύθυμη νότα της βραδιάς, που απογείωσε τη γιορτή για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τουρισμού στη Χίο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ήταν η καταπληκτική και υπέροχη Παιδική Χορωδία της Αρμονίας που με το συντονισμό της, τα εξαίσια σόλα, τις διφωνίες, τις ερμηνείες της και το εμπνευσμένο της ρεπερτόριο, έδωσε κέφι και χαρά στο κοινό και απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι παιδιά και μαέστρος αξίζουν πολλά καράτια!

Δημήτρης Ζαφείρης

20_hronia_toy_metaptyhiakoy_tmimatos_toyrismoy

Σχετικά Άρθρα