To 2o Γυμνάσιο Χίου στο Pozzalo της Σικελίας

Πέμ, 21/10/2021 - 16:22

Με ένα περίπου χρόνο καθυστέρηση και τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα covid19 πραγματοποιήθηκε η τρίτη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «ListenandRespect» (2019-1-CZ01-KA229-06116) στο Ποτσάλλο της Σικελίας στην Ιταλία από 11 μέχρι 15 Οκτωβρίου 2021 υπό την αιγίδα του ΙΚΥ.

Η ομάδα του σχολείου αποτελούνταν από τη Μηλιάδη Κυριακή (καθηγήτρια Αγγλικών, υπεύθυνη προγράμματος), τη Κουζίμπα Μαρία (υποδιευθύντρια) και τους μαθητές της Γ΄ τάξης Μπουλιού Αναστασία, Νικολαίδη Μιχαλία, Σιταρά Δημήτρη, Σταυρινούδη Μάριο και Φραγκιαδάκη Ελένη.

Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος εκτός από το 2ο Γυμνάσιο Χίου κι άλλα τέσσερα σχολεία. Συγκεκριμένα το FakultniZakladniSkolaαπό το Ούστι Ναντ Λάμπεμ - Τσεχία (βασικός συντονιστής), το InstitutodiIstruzioneSuperiore “G. LaPira” από το Ποτσάλλο - Σικελία (σχολείο υποδοχής), το CentrulScolardeEducatieIncluzivaBonitas από την Οραντέα - Ρουμανία και το ZakladnaSkolaNamestieMladeze από το Ζβόλεν - Σλοβακία.

Έχουν προηγηθεί δύο ακόμα κινητικότητες μαθητών και καθηγητών στο Ούστι ναντ Λάμπεμ με θέμα: «Politics–SchoolParliaments» και στο Ζβόλεν με θέμα: «FinancialLiteracy», καθώς και ένα σεμινάριο για τους συντονιστές και διευθυντές των σχολείων εταίρων στη Πράγα που διοργανώθηκε από το SkolaproDemokracii με θέμα: «Howtochooseclassrepresentativesandmakeagoodteam».

Το θέμα αυτής της συνάντησης στο Ποτσάλλο ήταν: «ArtsandCrafts». Κατά τη διάρκειά της οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου παρουσίασαν αντίγραφα έργων ζωγραφικής διάσημων Ελλήνων ζωγράφων που δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, καθώς και τα Βιογραφικά τους Σημειώματα.Το σχολείο υποδοχής στο Ποτσάλλο διοργάνωσε διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα της συνάντησης (εργαστήρια, δραστηριότητες σε προσομοιωτές γέφυρας και μηχανής πλοίου, επίσκεψη στοοικολογικό πάρκο TonnaraofVendicari, επίσκεψη σε φάρμα παραγωγής τυριού) στις οποίες συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από τις χώρες εταίρους.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο και συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλης. Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των Ιταλών στα πλαίσια των πολιτιστικών επισκέψεων λόγω της καθημερινής τους επαφής με τους εκεί καθηγητές  και μαθητές. Επίσης γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και των εξαιρετικών τους υποδομών.

Σε δελτίο Τύπου του σχολείου αναφέρεται:

«Επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο σοκολάτας στη Modica. Παρακολουθήσαμε τη παρασκευή αυτής της ιδιαίτερης σοκολάτας με τη τεχνική των Αζτέκων.

Επισκεφθήκαμε μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco: Το δήμο της Modica με ρίζες στη παλαιολιθική εποχή, όπου είδαμε το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο σοκολάταςκαι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη παρασκευή αυτής της ιδιαίτερης σοκολάτας με τη τεχνική των Αζτέκων. Τη πόληNoto δείγμα εξαιρετικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής και το γραφικό ψαροχώριMarzameni.

Αξίζει να τονιστεί ότι το ταξίδι στο Ποτσάλλο είχε ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, καθώς επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο και τη πόλη των Συρακουσών, πασίγνωστα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Επιστρέψαμε, μαθητές και καθηγητές γεμάτοι εμπειρίες, γνώσεις και όμορφες εικόνες. Ανυπομονούμε όλοι τη επόμενη συνάντηση του προγράμματος που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο στην Οραντέα της Ρουμανίας με θέμα: «Children’sRights».

Σχετικά Άρθρα