Δεν εγκρίθηκαν 2 νέες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ Χίου

Παρέμβαση στην Υπουργό Παιδείας από την Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 18/06/2021 - 15:20

Με επιστολή του στην Υπουργό Παιδείας ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Β.Α. Αιγαίου, Κών/νος Χατζησταμάτης της ζητά να επανεξετάσει το θέμα της δημιουργίας δύο ειδικοτήτων στα 1ο ΕΠΑΛ και Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου και συγκεκριμένα των θερμοϋδραυλικών και των νοσηλευτών.

Πρόκειται για ειδικότητες με ζήτηση, εξήγησε ο κος Χατζησταμάτης στο Ράδιο "Α", που μπορεί το υπουργείο να λειτουργήσει στα σχολεία της Χίου με χαμηλό κόστος έναντι της ωφέλειας που θα υπάρξει.

Σημειώνεται ότι από τις νέες ειδικότητες που προτάθηκαν από τη Χίο, μετά από θετική γνωμοδότηση - αίτημα πολλών φορέων (εκπαιδευτικών και δημοτικών) η μόνη που εγκρίθηκε είναι εκείνη της γεωπονίας στο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο, στο οποίο μάλιστα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για εγκατάσταση θερμοκηπίου.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του κου Χατηζσταμάτη στη Νίκη Κεραμέως:

«Μετά την δημοσιοποίηση του ΦΕΚ 2545/16-6-21 τ.Β΄, με θέμα: ¨Καθορισμός Τομέων και Ειδικοτήτων ανά Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) για το σχολικό έτος 2021-2022¨, διαπιστώνεται ότι για το σχολικό έτος 2021-2022 δεν εγκρίνονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της Χίου οι παρακάτω ειδικότητες:

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου:                                                                          

• Τεχνικού Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων – Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Γ΄τάξη) του Τομέα Μηχανολογίας

Στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χίου:

• Τεχνικού Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων - Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Γ΄τάξη) του Τομέα Μηχανολογίας

• Βοηθών Νοσηλευτών του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας

Οι λόγοι που προτάθηκαν οι παραπάνω ειδικότητες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (εκπαιδευτικούς και δημοτικούς) είναι:

• Η επιθυμία που εκφράζουν υποψήφιοι προς εγγραφή μαθητές και οι κηδεμόνες τους αλλά και η εκφρασμένη επιθυμία μαθητών που φοιτούν.

• Οι μεγάλες ανάγκες σήμερα και στο άμεσο μέλλον στην αγορά εργασίας της Χίου.

• Η μοναδικότητα σε ότι αφορά τη  λειτουργία τους στο πλαίσιο της παροχής τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης στη Χίο.

• Η λειτουργία των ειδικοτήτων μόνον στο Γ΄ έτος των ΕΠΑ.Λ.

• Η διασφάλιση ύπαρξης των απαραίτητων προϋποθέσεων λειτουργίας τους με ελάχιστο οικονομικό κόστος.

Το φαινόμενο της μη έγκρισης των προαναφερθέντων ειδικοτήτων στην Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά στη Χίο,  θα οδηγήσει σε:

• Σημαντικό περιορισμό των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση επαγγελματικών επιλογών με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας στους ενδιαφερόμενους προς φοίτηση μαθητές αλλά και ήδη υπάρχοντες μαθητές σε ένα νησί όπως η Χίος που είναι το 5ο σε έκταση νησί στην Ελλάδα ενώ συμβάλλει ευθέως και στην αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας.

• Πιθανή αύξηση της μαθητικής διαρροής και εγκατάλειψη σπουδών.

• Σε στρεβλή εκπαιδευτική και κατ’ επέκταση επαγγελματική επιλογή των ενδιαφερομένων προς φοίτηση μαθητών αλλά και των ήδη υπαρχόντων μαθητών, πόσο μάλλον του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Χίου που αποτελείται από ενήλικες και εργαζόμενους μαθητές με πολλές περιπτώσεις επαναπροσανατολισμού, αφού δεν λειτουργεί η ειδικότητα του θερμοϋδραυλικού σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, στο ΙΕΚ της Χίου η σε σχολή άλλου συναρμόδιου Υπουργείου.  Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα θερμοϋδραυλικού έχει να λειτουργήσει στην Χίο σε σχολείο του Υπουργείου Παιδείας από το 2014. Όσο για την ειδικότητα των Βοηθών Νοσηλευτών λόγω συνθηκών covid-19 οι ανάγκες στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες. 

Ως εκ τούτου και επειδή η λειτουργία των προαναφερθέντων ειδικοτήτων δεν επιφέρει ιδιαίτερα επιπρόσθετη οικονομική δαπάνη για το δημόσιο παρακαλούμε αρχικά επειδή συντρέχουν λόγοι νησιωτικοί, εκπαιδευτικοί, παιδαγωγικοί και κοινωνικοί να εγκριθεί η λειτουργία των προαναφερόμενων ειδικοτήτων.

Προτείνουμε τέλος:

Nα εξετασθεί το θέμα διευρυμένα σε Πανελλαδικό επίπεδο και στο πλαίσιο της νησιωτικότητας να εγκριθούν ειδικότητες σε όλα τα νησιά, ιδιαίτερα, όσα επιφορτίζονται από το μεταναστευτικό. 

Επειδή διακαής πόθος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, αποτελεί όμως και κυβερνητική εξαγγελία, η ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη χώρα μας, παρακαλούμε για την έγκαιρη υλοποίηση όλων των παραπάνω. 

Ευελπιστούμε σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας και για δικές σας ενέργειες».

 

 

Σχετικά Άρθρα