Χίος, Πέμπτη 18 Ιουλίου

Η  Σβετλάνα – Φωτεινή κατέκτησε την ελληνική γλώσσα και τώρα στοχεύει στη Νομική

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 02/07/2019 - 14:12

Η  Σβετλάνα – Φωτεινή Παλάντε γεννήθηκε στη Χίο, έφυγε μωρό στη Μολδαβία και επέστρεψε τεσσάρων χρονών στο νησί, χωρίς να γνωρίζει καθόλου την ελληνική γλώσσα. Συμμετείχε της ελληνικής παιδείας και κατάφερε, αν και αλλόφωνη, να γράψει πολύ καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, συγκεντρώνοντας 17.951 μόρια, στοχεύοντας πλέον στην είσοδό της στη Νομική.

Η Φωτεινή, όπως την φωνάζουν οι φίλοι της, αν και παιδί μεταναστών, δηλώνει ότι η ένταξή της στο κοινωνικό περιβάλλον της Χίου ήταν ομαλή.

Διάλεξε την κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών που περιλαμβάνει Αρχαία και Νέα Ελληνικά αλλά και Ιστορία γιατί τις αρέσουν καλύτερα αυτά τα μαθήματα από εκείνα που έχουν οι άλλες ομάδες. Το διάβασμά της, όπως είπε στο Ράδιο «Α»,  ήταν με μέτρο και δεν έκανε υπερβολές, γιατί πιστεύει ότι γενικά αυτό είναι το καλύτερο στη ζωή μας, και όσον αφορά τη δοκιμασία των πανελλαδικών ανέφερε ότι δυσκολεύτηκε λίγο στα Αρχαία, στα οποία πάντως κατάφερε να γράψει 17,8.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από το φροντιστήριο στο μάθημα των Αγγλικών (ο αρχικός στόχος της ήταν να εισαχθεί στην Αγγλική Φιλολογία), που ξεκίνησε όπως συνήθως γίνεται για όλα τα παιδιά από νωρίς, η πιο συστηματική φροντιστηριακή κάλυψή της ξεκίνησε λίγο στη 2α Λυκείου και περισσότερο στην 3η τάξη, με την ίδια όμως να πιστεύει ότι το σχολείο είναι πολύ καλός βοηθός σε ένα παιδί που θέλει να μάθει.

 

Σχετικά Άρθρα

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΙΛΟΤΟΣ ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Πέμ, 18/07/2019 - 15:19

Επίτιμη διδάκτορ του Τμήματος οικονομίας και διοίκησης τουρισμού αναγόρευσε το πανεπιστήμιο Αιγαίου την κυρία Αΐσα Μοχάμεντ Σαΐντ Φαντίλα Αλχαμελι,( Μόνιμη Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, πρώτη γυναίκα πιλότο στα Αραβικά Εμιράτα και υποψήφια για την Προεδρία του Συμβουλίου του ICAO, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικό έργο της στο διεθνή αεροπορικό χώρο και στις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη.

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της κ.Αϊσα Αλχαμελί, τονίζοντας ότι έδειξε από νωρίς τη σχέση της με ένα από τους  δυναμικότερους τομείς του τουρισμού που είναι οι αερομεταφορές, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος στα Αραβικά Εμιράτα.

Στην κ.Αϊσα Αλχμελί αναφέρθηκε εκτενώς ο Ανδρέας Παπαθεωδόρου, αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος, τονίζοντας ότι εγινε πιλότος σε ηλικία μόλις 16 ετών, ενώ ευχήθηκε να έχουν μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία.