Χίος, Σάββατο 23 Νοεμβρίου

Η  Σβετλάνα – Φωτεινή κατέκτησε την ελληνική γλώσσα και τώρα στοχεύει στη Νομική

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 02/07/2019 - 14:12

Η  Σβετλάνα – Φωτεινή Παλάντε γεννήθηκε στη Χίο, έφυγε μωρό στη Μολδαβία και επέστρεψε τεσσάρων χρονών στο νησί, χωρίς να γνωρίζει καθόλου την ελληνική γλώσσα. Συμμετείχε της ελληνικής παιδείας και κατάφερε, αν και αλλόφωνη, να γράψει πολύ καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, συγκεντρώνοντας 17.951 μόρια, στοχεύοντας πλέον στην είσοδό της στη Νομική.

Η Φωτεινή, όπως την φωνάζουν οι φίλοι της, αν και παιδί μεταναστών, δηλώνει ότι η ένταξή της στο κοινωνικό περιβάλλον της Χίου ήταν ομαλή.

Διάλεξε την κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών που περιλαμβάνει Αρχαία και Νέα Ελληνικά αλλά και Ιστορία γιατί τις αρέσουν καλύτερα αυτά τα μαθήματα από εκείνα που έχουν οι άλλες ομάδες. Το διάβασμά της, όπως είπε στο Ράδιο «Α»,  ήταν με μέτρο και δεν έκανε υπερβολές, γιατί πιστεύει ότι γενικά αυτό είναι το καλύτερο στη ζωή μας, και όσον αφορά τη δοκιμασία των πανελλαδικών ανέφερε ότι δυσκολεύτηκε λίγο στα Αρχαία, στα οποία πάντως κατάφερε να γράψει 17,8.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από το φροντιστήριο στο μάθημα των Αγγλικών (ο αρχικός στόχος της ήταν να εισαχθεί στην Αγγλική Φιλολογία), που ξεκίνησε όπως συνήθως γίνεται για όλα τα παιδιά από νωρίς, η πιο συστηματική φροντιστηριακή κάλυψή της ξεκίνησε λίγο στη 2α Λυκείου και περισσότερο στην 3η τάξη, με την ίδια όμως να πιστεύει ότι το σχολείο είναι πολύ καλός βοηθός σε ένα παιδί που θέλει να μάθει.

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 18/11/2019 - 18:30

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου συμμετέχει στο διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εrasmus + με τίτλο: “Be – Friend with nature” για τα έτη 2019-2021. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 4 ακόμα σχολεία από την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Η συνεργασία μεταξύ των σχολείων της Ευρώπης έχει συμβάλλει στη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και την επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και λαούς. Μέσα από την επικοινωνία και την ανταλλαγή ιδεών εκπαιδευτικοί και μαθητές ωφελούνται αναμφίβολα.

Σκοπός του προγράμματος “Be – Friend with nature’’ (Γίνε φίλος / βοήθησε τη φύση) είναι η βελτίωση της αντίληψης και ο εμπλουτισμός των γνώσεων τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών, σχετικά με τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Συγκεκριμένα η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση, η αποψίλωση των δασών και τα είδη υπό εξαφάνιση θα αποτελέσουν τα κυριότερα θέματα του προγράμματος. Εκτός από την ανάπτυξη ενεργητικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, οι εκπαιδευτικοί θα ανταλλάξουν καινοτόμες παιδαγωγικές τεχνικές και οι μαθητές θα βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, καθώς και στην Αγγλική γλώσσα, που θα είναι η επίσημη γλώσσα του προγράμματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε μια όμορφη "γωνία Erasmus" στο χώρο υποδοχής του σχολείου μας, όπου θα δημοσιεύονται οι εργασίες των μαθητών και θα αναρτούνται φωτογραφίες από τις δράσεις των συνεργαζόμενων σχολείων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).