Κλειστά σχολεία και… πάλι τηλεκπαίδευση λόγω χιονιά!

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου
Δευ, 15/02/2021 - 14:51

Αθωράκιστα σχολεία απέναντι σε φυσικά φαινόμενα και πανδημία!

Η τηλεκπαίδευση δεν είναι το φάρμακο δια πάσα νόσο!

Για άλλη μια φορά τα σχολεία στο νησί μας, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, κλείνουν και πάλι λόγω καιρικών συνθηκών. Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για μάθημα με ανοιχτά παράθυρα, αφού κανένα άλλο μέτρο δεν έλαβε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποδεικνύεται ανέκδοτο.

Πρώτα ο κορωνοϊός, τώρα ο καιρός! Τα σχολεία αθωράκιστα, με απαρχαιωμένες ή ανύπαρκτες υποδομές ακόμα και με κοντέινερ, με πολυπληθείς τάξεις, με ελλιπή καθαριότητα, χωρίς μαζικά τεστ, χωρίς εμβολιασμό των εκπαιδευτικών αδυνατούν, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των εκπαιδευτικών, να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε.

Για άλλη μια φορά Υπουργείο, Διεύθυνση Π.Ε. και Δήμος αιφνιδιάζουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές ανακοινώνοντας την τελευταία στιγμή το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς να έχει παρθεί κανένα άλλο μέτρο για τη λειτουργία τους με υγιεινή και ασφάλεια.

Το μόνο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι… τι άλλο; Τηλεκπαίδευση!

Δεν είναι δυνατόν, όποτε θέλει κάποιος, να σταματά τη δια ζώσης διδασκαλία και να επιβάλει… τηλεκπαίδευση η οποία πλέον με ευθύνη Υπουργείου και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης καθίσταται… μόνιμη. Η εκπαίδευση σε παιδιά μέσω μιας οθόνης μας βρίσκει αντίθετους!

Η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση», που ούτως ή άλλως κινείται σε «βαρομετρικά χαμηλά» σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της.

Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και χωρίς καμιά στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και στηρίξαμε τους μαθητές μας με όλους τους τρόπους.

Αξιοποιήσαμε την τηλεκπαίδευση στον αγώνα για να μείνει ανοιχτή η παιδαγωγική σχέση μας με τους μαθητές. Δε θα δεχτούμε, όμως, η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται λάστιχο και να εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση που καμία σχέση δεν έχει με τη δια ζώσης διδασκαλία! Δε θα δεχτούμε καμία προσπάθεια καθιέρωσης της τηλεκπαίδευσης εκτός πανδημίας στο όνομα των όποιων «έκτακτων συνθηκών». Σήμερα είναι ο καιρός, αύριο θα είναι η «αδυναμία» του κράτους να στείλει εκπαιδευτικούς σε μια σειρά περιοχές.

Τέλος, θέλουμε να ρωτήσουμε τους «φωστήρες» του Υπ. Παιδείας, τι θα γίνει με τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων που χρησιμοποιούσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί για την τηλεκπαίδευση; Πώς οι γονείς ειδικά των μικρότερων τάξεων, θα πάρουν άδεια από τη δουλειά τους για να στηρίξουν τα παιδιά τους;

Το Υπουργείο Παιδείας εδώ και τώρα να σταματήσει αυτές τις παλινωδίες. Να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών (μείωση των μαθητών ανά τάξη, καθαριότητα, κλπ), την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες, τους σεισμούς. Οι ευθύνες για τις ελλείψεις και τα κενά στη μόρφωση των μαθητών δεν κρύβονται πίσω από την τηλεκπαίδευση! Η εκπαίδευση και οι μαθητές δεν είναι κόστος, όπως μας λογαριάζουν.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας, στο όνομα των έκτακτων αναγκών. Να αποσύρει τις οδηγίες περί υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που κλείνουν λόγω καιρού. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίσουν για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών.

Απαιτούμε από τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν θέση για το σοβαρό αυτό ζήτημα!

 

 

Σχετικά Άρθρα