Χίος, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου

Μαθητές από Ψαρά, Οινούσσες, Βολισσό και Καρδάμυλα στην Βουλή

Παρ, 12/01/2018 - 11:02

Όπως ενημερώνει η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, μετά από αίτημα του Δ/ντή της, προς το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, επιλέχτηκε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα “Φιλοξενία” του Ιδρύματος της Βουλής.

Το πρόγραμμα “Φιλοξενία” δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Βουλή των Ελλήνων, τη λειτουργία και το έργο της, το κτίριο και να δούνε τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε αυτό. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθούν πολιτιστικούς και ιστορικούς τόπους της πρωτεύουσας και να έρθουν σε επαφή με το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της Αθήνας.

Στο πρόγραμμα φιλοξενίας συμμετέχουν:

Όλοι οι μαθητές των Γυμνασίων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα οποία λειτουργεί μόνο ένα Γυμνάσιο (Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά και Φούρνοι) μαζί με τους μαθητές των Λυκειακών τάξεων και τους προβλεπόμενους συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Μέχρι 47 μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου από το πιο απομακρυσμένο Γυμνάσιο των άλλων νησιών (Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), με τρεις συνοδούς εκπαιδευτικούς. Αν οι μαθητές της Γ΄ τάξης αυτών των σχολείων είναι πολύ λιγότεροι μπορεί να συμμετάσχουν και μαθητές από τις άλλες τάξεις του σχολείου ή από άλλο απομακρυσμένο Γυμνάσιο του νησιού. Από τα νησιά αυτά θα συμμετάσχουν οι μαθητές των εξής σχολείων:

Από τη Λέσβο τη Γυμνάσιο Άντισσας, από τη Λήμνο το Γυμνάσιο Μούδρου.

Από τη Σάμο το Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου, από την Ικαρία το Γυμνάσιο Ραχών.

Από τη Χίο το Γυμνάσιο Βολισσού και για να συμπληρωθεί ο αριθμός των μαθητών και οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Καρδαμύλων. Έτσι συνολικά δέκα Γυμνάσια θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Φιλοξενία”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαΐου. Η φιλοξενία των μαθητών θα ξεκινά, ανάλογα με τα συγκοινωνιακά δεδομένα, Πέμπτη και θα ολοκληρώνεται το Σάββατο.

Επισημαίνεται ότι το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων αναλαμβάνει πλήρως την οργάνωση της φιλοξενίας και καλύπτει όλα τα έξοδά της (μετακινήσεις, ξενοδοχείο, σίτιση, πολιτιστικές εκδηλώσεις).

Σχετικά Άρθρα

Κοινή επιστολή Γονέων
Τετ, 14/11/2018 - 18:48

Ως γονείς, που προβληματιζόμαστε για την κατάσταση στην εκπαίδευση, που κάθε χρόνο τα προβλήματα αυξάνονται, είμαστε παρόντες και στην σχολική χρονιά που διανύουμε. Η συνεχής υποχρηματοδότηση από τους κυβερνώντες, τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, τα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών, την κατάργηση τμημάτων στα ΕΠΑΛ, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό κ.λπ, θεωρούμε ότι οι "Σύλλογοι Γονέων" κai οι αντιπρόσωποί τους στα δευτεροβάθμια όργανα, έχουν πολύ σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η ζωντανή, σταθερή λειτουργία των συλλόγων, με μαζικές συνελεύσεις όπου θα μπαίνουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση των παιδιών μας, θα γίνεται συζήτηση επ’ αυτών και με τις νόμιμες διαδικασίες που έχει κατακτήσει το γονεϊκό κίνημα χρόνια τώρα, σ’ όλους τους συλλόγους της χώρας, να εκφράζεται η βούληση της πλειοψηφίας των γονιών με ψηφοφορία. Μέσα από τέτοιες διαφανείς διαδικασίες και μόνο, μπορούν να εκλεγούν κι οι αντιπρόσωποι του κάθε συλλόγου στο δευτεροβάθμιο όργανο που είναι η "Ένωση Γονέων Χίου".

 

Μας προβληματίζει λοιπόν ιδιαίτερα ο χρόνος και ο τρόπος που έχουν εξαγγελθεί για τις 14/11/2018 οι εκλογές, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της "Ένωσης Γονέων", χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και σε χρόνο που έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία που προβλέπει, οι εκλογές για την "Ένωση Γονέων" να γίνονται σε μονό έτος από 1 έως 31 Μαρτίου, εν προκειμένω από 1 έως 31 Μαρτίου 2019. Δεν έχουν κληθεί τα Δ.Σ. των "Συλλόγων Γονέων" να προκηρύξουν εκλογές για την ανάδειξη αντιπρόσωπων, τα οποία έχουν περιθώριο μέχρι τις 31.12.2018 για να ολοκληρώσουν τις γενικές συνελεύσεις και τις εκλογές τους. Δεν έχουν γίνει εκλογές στα περισσότερα σχολεία, με περιπτώσεις όπου τα Δ.Σ. αποφασίζουν μόνα τους και εντελώς αντικαταστατικά, ορίζουν αντιπρόσωπο για την ένωση. Και δυστυχώς αυτοί που κινούν τη διαδικασία με ανυπόγραφα email, δεν έχουν βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα απ’ το περασμένο καλοκαίρι, που το προηγούμενο Δ.Σ. της ένωσης, παραιτήθηκε λόγω των καταγγελιών, για την παρουσία μη νομιμοποιημένων αντιπροσώπων στην Γ.Σ. της Ένωσης.

 

Αυτή η βιασύνη προκαλεί ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτών των ενεργειών. Ποιος είναι ο στόχος τους; Να έχουμε πάλι μία απ’ τα ίδια, κόντρα στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των γονιών, χωρίς νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους; Πού το πάνε άραγε; Που οφείλεται το όψιμο ενδιαφέρον τους;

 

Απαιτείται να γίνουν πρώτα εκλογές σε όλους τους συλλόγους γονέων και να εκλεγούν οι αντιπρόσωποι μέσα από ψηφοφορία των γενικών συνελεύσεων και τον Μάρτιο του 2019 να γίνουν οι εκλογές, για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της "Ένωσης Γονέων".

 

Κάθε άλλη ενέργεια και διαδικασία είναι ενάντια στα συμφέροντα των γονέων και στο ρόλο που καλούμαστε να επιτελέσουμε ως γονεϊκό κίνημα, που μόνο στόχο έχει το καλό των παιδιών μας και να έχουν την εκπαίδευση που αξίζει σε κάθε παιδί.

 

 

 

Αριστείδου Βαγγέλης

Γατανά Σοφία

Γκαρμάτη Ευτυχία

Δημητρίεβτς Ράνια

Ηλιαδάκης Σταμάτης

Καραμουσλή Άννα

Κατσιόλα Λίνα

Κοτσάτου Ελένη

Κούνουπα Έλλη

Κουρτέση Μαρία

Κωνσταντινούδη Γιασεμή

Μισαηλίδου Άννα

Μπελόκας Παναγιώτης

Νικήτας Παναγιώτης

Ξυλάς Νέστορας

Παγούδης Γιώργος

Παϊδα Σέβη

Παμπουρτζή Ξένια

Νίκος Ρερρές

Σαχτούρη Καλλιόπη

Σκανδάλη Μαριέττα

Στεφανή Μαριάννα

Τσίγκος Στέφανος

Φαφαλιού Ασπασία

Ψαρούδης Γιώργος

Ψυχουλά Άννα