Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

''Ο θαλασσοσφυριχτής'' κατέπλευσε στο "Εκπαιδευτικό Λιμάνι" του Καπ. Παναγιώτη Τσάκου στα Καρδάμυλα

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο ''Σπίτι της Μαρίας'' στα Καρδάμυλα με μεγάλη διαδραστική επιτυχία!
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 12/01/2020 - 07:49

Μία υπέροχη, απολαυστική, πολύ αποτελεσματική και ωφέλιμη Εκπαιδευτική δράση, ένα Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, πραγματοποιήθηκε το πρωϊνό του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου 2020, στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων-''Το Σπίτι της Μαρίας'' του Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος''

Η δράση εξελίχθηκε με ''κινητήριο μοχλό'', τον Φιλόλογο Καθηγητή-Συγγραφέα και Δημοσιογράφο, Διονύση Λεϊμονή από το Αιτωλικό Μεσολογγίου και με δυναμικούς πρωταγωνιστές, παιδιά από όλη την Ελλάδα κι από τη Χίο, που φοιτούν στο Επαγγελματικό Λύκειο ''TEENS'' και στην Εκπαιδευτική Στέγη του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου στα Καρδάμυλα.

 Με βάση και εφαλτήριο, το τελευταίο βιβλίο του Διονύση Λεϊμονή ''Ο θαλασσοσφυριχτής'', μια συναρπαστική περιπέτεια στον ονειρικό κόσμο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγιού, που εξάπτει τη φαντασία και την κριτική σκέψη για να προχωρήσεις πιο πέρα από το προφανές, τα παιδιά εξασκήθηκαν στη δημιουργική γραφή και ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους στη λογοτεχνία, την ποίηση και τον διεισδυτικό λόγο, φτιάχνοντας αριστουργήματα της στιγμής γεμάτα ψυχή και τέχνη! 

  Ανάμεσα στα πολλά ουσιαστικά και ωφέλιμα που ανέφερε ο συγγραφέας, είπε, ότι η Λογοτεχνία είναι απόλαυση για το πνεύμα και την ψυχή μαθητών και Εκπαιδευτικών, διότι ξεκουράζει, απελευθερώνει και μας δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούμε. Πρόσθεσε ότι, κακώς αντιμετωπίζεται ως μάθημα, αφού όλοι έχουμε μέσα μας τα ''υλικά'', για να δημιουργήσουμε νέα λογοτεχνικά αριστουργήματα, τα οποία δεν είναι μετρήσιμα με τη σχολική βαθμολογία, που πάει μόνο ''ευθεία''... και φτάνει μόνο μέχρι το 20!...

 Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδραστική αποτελεσματικότητα στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του Σαββάτου στο ''Σπίτι της Μαρίας'' του Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος'' στα Καρδάμυλα, ήταν εμφανέστατη μέσα από τη χαρούμενη και αυθόρμητη λογοτεχνική συμμετοχή και την εύστοχη δημιουργία των μαθητών.

 Ένα επιπλέον δυναμικό χαρακτηριστικό του βιβλίου ''Ο θαλασσοσφυριχτής''-που χρησιμοποιήθηκε ως έναυσμα νέας δημιουργίας-είναι η εύγλωτη φωτεινή και πολύχρωμη γοητευτική εικονογράφηση της Δήμητρας Ψυχογυιού, που σαφώς συμπρωταγωνιστεί στις σελίδες μαζί με το κείμμενο του Διονύση Λεϊμονή! Ο Διονύσης Λεϊμονής, που μόλις μπήκε στη ''δεύτερη εφηβεία των 50 ετών'', έχει γράψει ήδη 8 πολύ ξεχωριστά και ενδιαφέροντα βιβλία για μικρούς και μεγάλους, με πραγματική φαντασία και προεκτάσεις και έχει βραβευθεί αρκετές φορές τόσο για τα βιβλία του, όσο και για τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες στον τομέα αυτόν, που καθώς φαίνεται τον αγαπά πολύ όπως και τα παιδιά. Παρ' όλο που είναι εν ενεργεία καθηγητής σε Γυμνάσιο του Βόλου, ταξιδεύει ολόκληρη την Ελλάδα μεταδίδοντας τα ''φώτα'' του, μέσα από Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής.

  Η Παρασκευή Γ. Λιαδή, Διευθύντρια στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων-''Το Σπίτι της Μαρίας'' τόνισε, όπως και ο συγγραφέας, ότι η Εκπαιδευτική αυτή δράση συμβάλλει στην εξοικείωση των παιδιών με τη Λογοτεχνία και στην ανάπτυξη της φαντασίας και της Δημιουργικότητας τους. Συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Διονύση Λεϊμονή για τη επίσκεψή του στη Χίο και για τη δημιουργική του συνάντηση με τα παιδιά. Ο συγγραφέας και Εκπαιδευτικός Διονύσης Λεϊμονής ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και την Εκπαιδευτική Στέγη των Καρδαμύλων, που φρόντισαν από την αρχή μέχρι το τέλος για την επίσκεψή του και για το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιήθηκε στο ''Σπίτι της Μαρίας'' στα Καρδάμυλα το πρωϊ του Σαββάτου.

   Ύστερα από όλα αυτά τα υπέροχα που συζητήσαμε, ακούσαμε και γράψαμε μαθητές και επισκέπτες στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο ''Σπίτι της Μαρίας'' στα Καρδάμυλα, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε έναν απολαυστικό περίπατο στους κήπους και τους χώρους άθλησης του Μαθητικού Ξενώνα, αφού η μέρα παρά το κρύο ήταν ηλιόλουστη. Ακολούθησε ένα υπέροχο μεσημεριανό γεύμα, με προσευχή πριν και μετά το φαγητό! Όλα ήταν φροντισμένα με την επιμέλεια και την αγάπη της Ζωής που είναι η Μαγείρισσα του Ξενώνα. Το γλυκό που ήρθε ως επιδόρπιο, το έφτιαξε με πολύ φαντασία, επιτυχία και τέχνη ο μαθητής ''καπετάν Χάρρης'' όπως μας πληροφόρησαν τα παιδιά!...   

             

Σχετικά Άρθρα

Οι έχοντες ακαδημαϊκά προσόντα υστερούν
Πέμ, 16/01/2020 - 15:36

Οι αναπληρωτές μηδενικής προϋπηρεσίας υποστηρίζουν ότι γίνεται υπερμοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού  και ζητούν άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας για να αρθεί η αδικία σε βάρος όσων διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα αλλά όχι μεγάλη προϋπηρεσία.

Σε επιστολή τους, την οποία καλούν να υπογράψουν συνάδελφοί τους, με αποδέκτη την Υπουργό Παιδείας αναφέρουν τα παρακάτω:

 Οι προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση αναμένονταν εδώ και πολλά χρόνια, καθώς από το ξέσπασμα της κρίσης 2009 και μετά δεν έγινε καμιά απόπειρα από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας να πληρωθούν τα πολλά κενά που -κατά κοινή ομολογία- υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μολονότι, η προκήρυξη εκδόθηκε και οι επικείμενες προσλήψεις θα δώσουν ανάσα σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, η παρούσα κυβέρνηση μάς εξέπληξε αρνητικά, ακολουθώντας μια πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις με την παρούσα προκήρυξη ευνοούνται όλοι εκείνοι που έχουν προϋπηρεσία ως 120 μήνες, ενώ αποκλείονται όλοι όσοι διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα.

Δεν ξέρουμε, φυσικά, πώς είναι δυνατόν η ΝΔ που στα αντιπολιτευτικά έδρανα κουνούσε το δάχτυλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, αυθαίρετα και χωρίς καμιά αιδώ, να φέρνει μια προκήρυξη διατηρώντας τους όρους εκείνους για τους οποίους κατέκρινε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Δεν μπορούμε, επίσης, να κατανοήσουμε πώς, εν μία κυριολεκτικά νυκτί, τα ακαδημαϊκά προσόντα υποσκελίστηκαν και παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχτηκαν προεκλογικά για τα «φωτεινά μυαλά» που δεν αξιοποιούνται και εγκαταλείπουν τη χώρα, μετεκλογικά –ως κυβέρνηση πια η ΝΔ της «αριστείας»–  να αποκλείει ανθρώπους ικανούς, νέους επιστήμονες από τους διορισμούς, εκδίδοντας μια προκήρυξη «φιάσκο», άδικη και πρόχειρη που μάς κάνει να σκεφτόμαστε πως για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας νομοθετεί στη βάση μικροκομματικών οφελών.

Εμείς, Οι Αναπληρωτές μηδενικής και ολιγόμηνης προϋπηρεσίας, λάβαμε εγγυήσεις ότι οι 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 θα εκδίδονταν τροποποιημένες, ωστόσο παρέμειναν ίδιες με αυτές που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κα Υπουργέ, σε πρόσφατη συνέντευξή σας για το ταξίδι σας στην Ουάσινγκτον, αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV(12/1/2020) αναφέρατε πως «Σταθερή μας στόχευση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο και θα αναβαθμιστεί συνολικά, προς όφελος ολόκληρης της Ελληνικής Ακαδημαϊκής κοινότητας». Και εμείς σάς ρωτούμε για τις πολλές αντιφάσεις που εμπεριέχονται σε μια τόση μικρή περίοδο: πώς είναι δυνατό να προσελκύσουμε φοιτητές από το εξωτερικό όταν στην Ελλάδα, το ίδιο το Υπουργείο, με τις αποφάσεις του, διώκει όλους τους νέους επιστήμονες; Πώς είναι δυνατό στην ελληνική εκπαίδευση να έχουν χώρο οι απόφοιτοι των κολεγίων αφού τα πτυχία τους αναγνωριστούν από τον ΔΟΑΤΑΠ, χωρίς όμως εγγυήσεις για την παιδαγωγική τους επάρκεια που αποτελεί προαπαιτούμενο για τον διορισμό εκπαιδευτικών, αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων; Τι γίνεται με όσους έχουν εργαστεί στο εξωτερικό; Γιατί δεν αναγνωρίζεται η δική τους προϋπηρεσία; Γιατί δεν ανοίγουν οι πίνακες της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης με κριτήρια αντίστοιχα της Γενικής Παιδείας;

Πολλά μέτρα, πολλά σταθμά, κα Υπουργέ! Οι Αναπληρωτές Μηδενικής Προϋπηρεσίας διαπιστώνουμε με λύπη πως η τακτική της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δεν αποσκοπεί να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για όλους, αλλά μάλλον προτίθεται να ικανοποιήσει αιτήματα ενός στενού κομματικού ακροατηρίου, παραβιάζοντας κατάφωρα το Άρθρο 4 εδ. 1 και αγνοώντας προφανώς το άρθρο 22 εδ. 1 του Συντάγματος της Ελλάδας. Η ίδια η κα Ν. Κεραμέως απέκλινε από τη θέση που αποτέλεσε τον πυρήνα της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης και επανέλαβε με δήλωσή της στις 30/12/2019. Της την υπενθυμίζουμε: «Εκεί που άλλοι καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό του 2020 και τους συνολικά 9.750 διορισμούς στην εκπαίδευση, εμείς υλοποιούμε μία προς μία τις δεσμεύσεις μας βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το δημόσιο σχολείο, τις νέες και τους νέους και τη χώρα μας». Τελικά, οι δεσμεύσεις σας μάλλον δεν υλοποιήθηκαν και οι δήθεν διαμάχες με την αντιπολίτευση αποδεικνύονται ψεύτικες, εφόσον αναμασήσατε όλα όσα παλαιότερα είχε πει ο κος Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα:

1. Διατηρήσατε την υπερμοριοδότηση της προϋπηρεσίας (120 μήνες αντί για 84), ανάγοντάς την στο απόλυτο προσόν για έναν εκπαιδευτικό, και καταργήσατε το πλαφόν της. Αναγνωρίζετε κοινώς το σύνολο της προϋπηρεσίας, αγνοώντας ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών, ανά κλάδο, με προϋπηρεσία άνω των 120 μηνών είναι ιδιαίτερα χαμηλό:

 

 
Εκπαιδευτικοί με 120 μήνες προϋπηρεσίας και άνω (πίνακας Β)
Ποσοστό %
Φιλόλογοι
159 στους 6778
2,3
Μαθηματικοί
68 στους 2456
2,7
Γυμναστές
72 στους 1903
3,7
Αγγλικής
18 στους 1670
1,0
Φυσικοί
35 στους 1356
2,5
Οικονομολόγοι
9 στους 657
1,3

Πίνακας Β αναπληρωτών 2018-2019

 

 Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι αδιαφορήσατε πλήρως για τους νέους συναδέλφους, επιστήμονες που πληρούν όλα τα προσόντα, τους οποίους και εσείς αποκλείετε από την όλη διαδικασία, ανοίγοντάς τους την πόρτα να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Τελικά, όχι μόνο δεν προτίθεστε να αποτρέψετε την όποια διαρροή ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά μάλλον την επιτείνετε.

2. Απουσιάζει ποσοστό % των θέσεων για τις οποίες δεν πριμοδοτείται η προϋπηρεσία, όπως προβλέπεται από τον Ν. 2190/94. Ακόμα και στην περίπτωση του πλαφόν των 84 μηνών, οι έχοντες προϋπηρεσία εκπαιδευτικοί πρόκειται να υπερκαλύψουν τα κενά, αν η εμπειρία λογίζεται σε όλες τις προς πλήρωση θέσεις,   γεγονός αδιαμφισβήτητο που αναδεικνύει το μέγεθος της αδικίας που συντελείται εις βάρος των εκπαιδευτικών με μηδενική προϋπηρεσία.

Προτείνουμε να υιοθετήσουν τα αιτήματά μας:

  • εφαρμογή του ν. 2190/94 για τους διαγωνισμούς με σειρά προτεραιότητας.
  • μείωση της προϋπηρεσίας στους 84 μήνες.
  • για το 50% των προς πλήρωση θέσεων να μη μοριοδοτείται η εμπειρία.
  • αύξηση της βαρύτητας των ακαδημαϊκών κριτηρίων.

καθώς θεωρούμε πως αυτά αποτελούν το θεμέλιο για δικαιότερη μεταχείριση όλων των νέων συναδέλφων, αλλά και όλων εκείνων που επί χρόνια αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού. Υπενθυμίζουμε, καταληκτικά, πως ακόμα και με την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, χωρίς την πρόβλεψη % θέσεων, όλοι εκείνοι που έχουν 84 μήνες προϋπηρεσίας έχουν προβάδισμα και για να αποδείξουμε του λόγου του αληθές δημοσιεύουμε τον παρακάτω πίνακα:

Μελέτη περίπτωσης 2 εκπαιδευτικών με βαθμό πτυχίου 7, μία ξένη γλώσσα και γνώση Η/Υ.

  • Ο εκπαιδευτικός Α έχει 84 μήνες προϋπηρεσίας
  • Ο εκπαιδευτικός Β έχει Διδακτορικό, 2 Μεταπτυχιακά και 2 Πτυχία.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Α
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Β
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ 7                            
17,5
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ 7                           
17,5
ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ
84
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
40
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
7
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Α
20
Η/Υ                                                                 
4
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Β
8
 
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ
7
 
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
7
 
Η/Υ                                                                
4
ΣΥΝΟΛΟ                                                   
112,5
ΣΥΝΟΛΟ                                                   
103,5

 

Κα Κεραμέως, σάς καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε την αδικία και να μάς συναντήσετε, για να ακούσετε τα δίκαια αιτήματά μας και για να εκθέσουμε τις απόψεις μας για τη σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση. 

Τέλος, καλούμε όλους εσάς, τους Αναπληρωτές Μηδενικής Προϋπηρεσίας, όσους έχετε ολιγόμηνη προϋπηρεσία, αλλά και τους πρόσφατα αποφοιτήσαντες συναδέλφους να συνυπογράψουν την καταγγελία μας και να αγωνιστούμε από κοινού για όσα αδίκως ως τώρα μάς στέρησαν όσοι επί χρόνια παρουσιάζονταν ως θεματοφύλακες του δικαιώματός μας στην εργασία.

 

 ΦΟΡΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Fforms%2Fd%2F1A45i02isZER5yYlFoPH-cq1RBZXQhU4h4C7gEx4C1Q0%2Fedit%3Ffbclid%3DIwAR1MOB-S19paOU9Hn4k9EP_zAeL-ogdAMHeldnn5RUiA_EgzVC_lTDgilLE&h=AT1IvijbQ6nCWd4o6Crh32q5lquEhIKQmRJngYLIM6WqWaXtvnbf8UJZVupxf18IiPo1hoxolidQsw4NaEWs9nKdVAqBmWmpeCIbyDZv_8gyiZBtLpuh8t6ALah0IJLo06m7hQ

 

Συντονιστικό

Αναπληρωτών Μηδενικής Προϋπηρεσίας

Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης