Περιμένουν από... Οκτώβρη να πάνε σχολείο τα προσφυγάκια

Μόλις 15 στο Δημοτικό και 23 στα Γυμνάσια και Λύκεια - Εκτός σχολείων τα παιδιά της ΒΙΑΛ
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 20/09/2017 - 15:20
Ηχητικό απόσπασμα: 

Στα 15 μόλις παιδιά περιορίστηκε ο αριθμός των προσφυγόπουλων που μέσα στις επόμενες ημέρες – πιθανόν μέχρι το τέλος της επόμενης ή τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας- θα πάνε σε ένα από τέσσερα δημοτικά σχολεία της Χίου στα οποία θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας».

Αντίστοιχα, στα σχολεία της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης ο αριθμός των παιδιών που έχει καταγραφεί είναι 23, από τα οποία τα 17 στο Λύκειο και τα υπόλοιπα στο Γυμνάσιο, εφόσον στη δεύτερη περίπτωση ξεπεραστεί ο σκόπελος του κατώτατου αριθμού των 9 μαθητών που απαιτείται για τη δημιουργία τμήματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται μόνο για τα προσφυγάκια που μένουν σε σπίτια, ξενοδοχεία και διαμερίσματα, που σημαίνει ότι τα περισσότερα που βρίσκονται στο νησί μας, ηλικίας από 6 έως 17 χρόνων, δεν θα μετέχουν της ελληνικής παιδείας. Σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρης ο συνολικός αριθμός τους έφτανε στα 261!

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αριστείδη Κελεπερτζής τα σχολεία που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα των ΖΕΠ είναι τα 3ο, 7ο και 8ο Χίου και το Δημοτικό Σχολείο των Θυμιανών, στα οποία μέσα από το ΕΣΠΑ έχει ήδη εξασφαλιστεί το επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού τα παιδιά θα κάνουν μόνα τους Γλώσσα και Μαθηματικά και στα υπόλοιπα μαθήματα θα είναι μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές της τάξης τους.

Λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με τη μεταφορά τους στις σχολικές μονάδες, η οποία θα καλυφθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το πιο πιθανό, όπως είπε ο κ. Κελεπερτζής, είναι τα προσφυγάκια να ξεκινήσουν τα μαθήματα στα δημοτικά τέλος της επόμενης εβδομάδας – αρχές της μεθεπόμενης... άρα καλό Οκτώβρη.

Όσο για εκείνα που πρέπει να πάνε Γυμνάσιο ή Λύκειο, εκτός των αριθμητικών δεδομένων που μας παρουσίασε η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευτυχία Βλυσίδου, αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σχετικά Άρθρα