Χίος, Παρασκευή 7 Αυγούστου

Πρώτοι και πανελλαδικά στον... Άρη οι μαθητές των Θυμιανών

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 04/03/2018 - 20:30
Πρώτοι στο διαγωνισμό ρομποτικής

Την πρωτιά απέσπασαν σήμερα πανελλαδικά οι μαθητές των Θυμιανών, που συμμετείχαν στην τελική φάση του πανελληνίου διαγωνισμού ρομποτικής, που έγινε στο γήπεδο Γαλατσίου. 

Ως γνωστόν τα παιδιά και για την ακρίβεια 6 μαθητές της ΣΤ' τάξης, με την πολύτιμη στήριξη του υπεύθυνου δασκάλου τους, Μάκη Σαμολαδά, έφτιαξαν μια ρομποτική μακέτα προκειμένου να ταξιδέψουν στον... Άρη.

Μάλιστα με υπηρηφάνεια πριν τρεις μέρες ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Θυμιανών, Στέλιος Καμπούρης, ο υπεύθυνος δάσκαλος πληροφορικής Μάκης Σαμολαδάς και η «space team» των Θυμιανών παρουσίασαν το έργο τους σε σχετικό ρεπορτάζ στην "ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV". Τα παιδιά έφτιαξαν ένα διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει τους γήινους στον Άρη, δημιουργώντας μάλιστα και το κατάλληλο γήινο περιβάλλον προκειμένου να  επιβιώσουν.

Μετά λοιπόν την πρόκρισή τους στην τελική φάση, αφού διακρίθηκαν σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, διαγωνίστηκαν ανάμεσα σε 82 ομάδες από ισάριθμα Δημοτικά Σχολεία και κατέλαβαν την πρώτη θέση στην κατηγορία "Εποικισμός του Άρη" κάνοντας τους εαυτούς τους, το Σχολείο τους και όλους τους Χιώτες υπερήφανους.

Να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Είχε άλλη μία κατηγορία για τα Δημοτικά με τίτλο "WeDo 2.0 Ποδόσφαιρο", μία για τα Γυμνάσια και μία για τα Λύκεια. Πήραν μέρος συνολικά, σε όλες τις κατηγορίες 265 ομάδες, με 1.230 μαθητές και 265 προπονητές.

Στην 1η θέση η Space Team των Θυμιανών στην κατηγορία Δημοτικών "εποικισμός του Άρη"
Στην 1η θέση η Space Team των Θυμιανών, με τον δάσκαλό τους Μάκη Σαμολαδά και τον Διευθυντή του Σχολείου Στέλιο Καμπούρη
Οι κριτές βλέπουν τι έφτιαξε η space team των Θυμιανών
Στην 1η θέση η Space Team των Θυμιανών στην κατηγορία Δημοτικών "εποικισμός του Άρη"

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ , ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πέμ, 06/08/2020 - 15:26

«Τα βήματα μας που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των παιδιών μας είναι συγκροτημένα  και αποτελεσματικά και μέσα από τον διάλογο θα είμαστε σε διαρκή επαφή και συζήτηση για όλα τα θέματα παιδείας», ανέφερε ο δήμαρχος  Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για θέματα που αφορούν τα σχολεία του νησιού.

Πλαισιωμένος από δυο αντιδημάρχους, Παιδείας Γιώργο Πατεριμό και Οικονομικών Χαρη Μπουρνιά, καθώς και τους προέδρους των σχολικών επιτρόπων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Κώστα Καρατζά και  Κων/νο –Βικτωρα Χατζησταμάτη αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Χίου υπογράμμισε  ότι «αρχίζει το απόλυτο νοικοκύρεμα».

«Μετά τα προβλήματα που εντοπιστήκαν, συσσωρευμένα  τόσα χρόνια, κάτσαμε κάτω για να δούμε πώς μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση και να λύσουμε εκκρεμότητες χρόνων, έτσι ώστε οι διευθυντές των σχολείων να μπορούν να λειτουργούν χωρίς άγχος», ανέφερε ο κ.Κάρμαντζης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου αλλά και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών αποφασίστηκε η δήμ.αρχή να αναλάβει τα χρέη των σχολείων προς την ΔΕΥΑΧ, ύψους περίπου 200.000, με δεκαετή διακανονισμό.

«Στόχος μας είναι να μηδενίσουμε το χρέος προς την ΔΕΥΑΧ με την προϋπόθεση ότι από δω και πέρα οι διευθυντές των σχολείων να ξέρουν ότι θα πληρώνουν κάθε φορά το νερό του  σχολείου», ανέφερε ο κ.Κάρμαντζης ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπουρνιάς τόνισε ότι έχει γίνει πρόταση προς την εταιρεία να γίνει δεκαετής διακανονισμός έτσι ώστε να αποπληρωθεί το χρέος και να εισπραχτεί το ποσό που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ΔΕΥΑΧ το έχει ανάγκη.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Χίου ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή θα «βάζει πλάτη» , όπως ανέφερε, κάθε φορά που θα χρειαστεί μια έκτακτη επιχορήγηση για νόμιμη δαπάνη, ενώ τόνισε ότι το επόμενο διάστημα όλα τα τμήματα που έχουν σχέση με την παιδεία θα μεταφερθούν και θα στεγαστούν σε ένα νέο χώρο.

Παράλληλα θα υπάρξει σταδιακή αντικατάσταση των 120  μπασκετών που ξηλώθηκαν, μετά το τραγικό δυστύχημα με τον 19χρονο στην Δασκαλόπετρα, με τον δήμαρχο Χίου να τονίζει ότι στόχος είναι σε βάθος ενός χρόνου να υπάρχουν νέες μπασκέτες.

Τέλος ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν για την βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων είναι και η ενίσχυση σε μηχανικούς και τεχνικό προσωπικό προκειμένου να γίνονται άμεσα παρεμβάσεις σε ότι πρόβλημα προκύπτει.

«Όταν μιλάμε για εκπαίδευση, μιλάμε για τα παιδιά μας» τόνισε ο Σταμάτης Κάρμαντζης.

«Με θετικό πνεύμα και ευαισθησία προσεγγίζουμε τα θέματα των σχολείων αλλά πρέπει να τα βάλουμε σε μια ορθολογική βάση έτσι ώστε να μην δημιουργούνται χρέη», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τονίζοντας ότι οι σχολικές επιτροπές δεν είναι «επί ξυλου κρεμάμενες», καθώς υπάρχει αποθεματικό που  σε συνδυασμό με τις επιχορηγήσεις μπορεί να καλύψει τις  ανάγκες.

Θετικά υποδέχθηκε τις εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Β/θμιας εκπαίδευσης Κων/νος –Βίκτωρας Χατζησταμάτης , συμπληρώνοντας ότι «Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν θέμα επιβίωσης καθώς διαθέτουν χρήματα, αλλά αυτό που έπρεπε είναι να ταχτοποιηθούν τα χρέη.

Θέμα καταγραφής και αξιοποίησης  της σχολικής περιουσίας προς όφελος των σχολείων, καθώς και τοποθετήσεις φυλάκων σε σχολικές αυλές, έθεσε ο πρόεδρος της Α/θμιας επιτροπής Κώστας Καρατζάς τονίζοντας ότι ακόμη υπάρχουν πολλά ζητήματα στο τραπέζι του διαλόγου.

 

 

 

 

 

 

oikonomika_zitimata_ton_sholeion_toy_nisioy_mas