Το υπ. Παιδείας καταγράφει άμεσα τους μαθητές που δεν έχουν εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ESOS
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 08/04/2020 - 07:44
Καταγράφει ανάγκες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση το υπ. Παιδείας

Εγκύκλιο με την ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας (σ.σ.: την οποία παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το esos.gr), με την οποία διατυπώνει την πρόθεση να προβεί στην προμήθεια και παροχή εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (laptop και tablet) στις σχολικές μονάδες Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης, προκειμένου να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ή/και μαθητές, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας.

Γι’ αυτό το υπουργείο Παιδείας, με την εγκύκλιο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες ενέργειες καλεί τους Διευθυντές όλων των σχολείων της χώρας όπως μεριμνήσουν άμεσα για την καταγραφή των αναγκών (εκπαιδευτικών και μαθητών) σε επίπεδο σχολικής μονάδας (σ.σ.: η εγκύκλιος δεν αναφέρει κριτήρια) και να αποστείλουν τα στοιχεία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έως την Πέμπτη 9/4/2020 και ώρα 12.00 μ.

Η καταγραφή, σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, θα γίνει αυστηρά με τη χρήση (συμπλήρωση) σχετικής φόρμας.

Η τήρηση της ανωτέρω προθεσμίας, υπογραμμίζει το Υπουργείο, είναι επιτακτική, δεδομένου ότι η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Παράλληλα, τονίζει, ότι η μη υποβολή των αναγκών εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας συνεπάγεται τη μη συμμετοχή στην πράξη.

Στόχος, είναι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, να υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού όσο και μετέπειτα στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων, για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της διδασκαλίας και των νέων μορφών μάθησης.

Παράλληλα, αναφέρει η εγκύκλιος, να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού.

Την κατάσταση αυτή, υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας, επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών για χρήση στο διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων/κηδεμόνων).

Επίσης η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή δύο διατάξεις, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να μπορεί να κάνει αφ’ ενός δεκτές δωρεές και αφ’ ετέρου να κάνει την προμήθεια των ηλεκτρονικών συσκευών που θα απαιτηθούν με απ’ ευθείας ανάθεση και με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά.

Η διάταξη για τις δωρεές
Η διάταξη για τον εξοπλισμό

Σχετικά Άρθρα