24ωρη απεργία την Πέμπτη στο Νοσοκομείο

Δευ, 19/02/2024 - 22:36

Το ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ  καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία και την κινητοποίηση την Πέμπτη 22/2, στη κεντρική πύλη του Νοσοκομείου στις 11.00πμ.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Σωματείου, οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

"• Αυξήσεις 20% στους μισθούς. Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 - 2017.

• Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.

• Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών)

• ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. 

• Όχι στο έγκλημα της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων  υγείας.

Η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας είναι τραγική. Το δημόσιο σύστημα λειτουργεί κάτω από το όριο ασφαλείας. Το 30% των χειρουργικών αιθουσών πανελλαδικά παραμένουν  κλειστές, γιατροί και νοσηλευτές καταρρέουν από τις συνεχόμενες βάρδιες, όταν πάνω από 90.000 είναι τα εκκρεμή χειρουργεία , τουλάχιστον 6.500 είναι τα οργανικά κενά στους γιατρούς, ενώ σύμφωνα ακόμα και με τα ανεπαρκή απαρχαιωμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων τα κενά σε όλους τους κλάδους και τις  ειδικότητες    ξεπερνούν  τις 40.000.

Απέναντι σε αυτό το «τσουνάμι» των προβλημάτων η  κυβέρνηση προτάσσει τα επι πληρωμή χειρουργεία, αναμασώντας συνεχώς κάποιες χιλιάδες προσλήψεις, που δεν γίνονται, αλλά εάν και οπότε συμβούν θα είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Όλοι μας είμαστε μάρτυρες της  συνεχιζόμενης υποβάθμισης του ενός και μοναδικού νοσοκομείου στο νησί μας, το οποίο σήμερα καλείτε να εξυπηρετήσει 52.000 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους καθώς και  3 χιλιάδες περίπου φοιτητές, ένστολους και μετανάστες με τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων, με μονήρεις θέσεις σε βασικές ειδικότητες, με ελλείψεις σε παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, με  υποβαθμισμένη  και επισφαλή τη λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος και την  παράδοση του  μέσω τηλε-διάγνωσης σε ιδιώτες στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, τα περιφερειακά και Αγροτικά ιατρεία των χωριών παραμένουν έρημα και με γιατρούς , που γυρίζουν από χωριό σε χωριό. Τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση, υποστελεχωμένα και χωρίς εξοπλισμό.

Η ανυπαρξία του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ οδηγεί τον κόσμο στο ένα και μοναδικό νοσοκομείο του νησιού, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο όγκο περιστατικών.  Ενώ και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχει ξεπεράσει  τα  όριά του, αφού εξαιτίας της υποστελέχωσης, της  εντατικοποίησης και της υπερεφημέρευσης οι γιατροί του οδηγούνται σε παραίτηση και έτσι η λειτουργία του είναι επισφαλής.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση της ΝΔ) ή σε παραρτήματα Ανωνύμων Εταιρειών (όπως μετέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το νοσοκομείο της Σαντορίνης)

Καλούμε σε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ κάθε εργαζόμενο, κάθε λαϊκή οικογένεια. Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων στην Περιφέρεια, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, εφαρμογή των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων,  επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα επιβεβαιώνουν ότι θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αναγκών των ασθενών.

Καλούμε όλους τους φορείς του Νησιού σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων που βρίσκονται στην μάχη για υπογραφές ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, οι φοιτητές ενάντια στο νόμο που ιδιωτικοποιεί τα δημόσια πανεπιστήμια, οι αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση τους.

Στεκόμαστε στο πλάι των συμβασιούχων που αγωνίζονται  για την μονιμοποίηση τους με μαζική συγκέντρωση και στο νοσοκομείο μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με μαζική συμμετοχή στην ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 28 Φεβρουαρίου".

Σχετικά Άρθρα