Χίος, Δευτέρα 10 Αυγούστου

Ανακοινώσεις των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και Συνταξιούχων για τις διαδηλώσεις

Τετ, 08/07/2020 - 06:39
ΠΑΜΕ

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στη διαδήλωση

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑΣ

ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΗ 2020 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:00.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΝΤ ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 19:30!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη διαδήλωση.

Το Σωματείο μας, στη συνεδρίαση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου, κάλεσε τη πλειοψηφία να πάρουν απόφαση για κινητοποίηση στις 9 Ιούλη 2020. Αρκέστηκαν μόνο σε μια απλή ανακοίνωση για το τόσο σοβαρό θέμα. Για το λόγο αυτό παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε όλα τα Σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Χίου, να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του ν/σ και να συμμετέχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση στην είσοδο της Απλωταριάς στις 9/7/2020 στις 19:30, ξεκινώντας με προσυγκέντρωση  από το Εργατικό Κέντρο στις 19:00.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δυναμώνει την καταστολή φέρνοντας νομοσχέδιο για την ουσιαστική απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων. Κλιμακώνει την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Μετά το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και τη λειτουργία των συνδικάτων, που ξεκίνησε με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε από το νόμο Βρούτση επιχειρεί να βάλει του αγώνες κυριολεκτικά στο «γύψο».

Αυτό που δεν πέτυχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, ώστε να κλείσει το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες.

Η κυβέρνηση, με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο του 1971, φέρνει νέα μέτρα περιορισμού και καταστολής του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος της διαδήλωσης. Βάζει το χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις! Η αστυνομία ορίζεται ως ανώτατη αρχή, με διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα “ερμηνείας του νόμου”. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται.

Με βάση το “νέο” χουντικό νομοσχέδιο:

• “Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης” (άρθρο 3).
  • Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον αστυνομικό διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης” (άρθρο 4).
  • Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί “η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης” (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής” (άρθρο 8).

Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

• “Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη» (άρθρο 14).
  • “Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…”. Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες (άρθρο 14).
  • Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης (άρθρο 7, παρ. 4).
  • “Εξουσιοδοτείται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες (άρθρο 15).
  • Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν «ήρθε» τυχαία ούτε αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό “πόθο” των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθείται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο. Άλλωστε η ένταση της καταστολής και το νέο νομοσχέδιο έρχονται ως συνέχεια των αντιλαϊκών νομοσχεδίων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ!

Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

Είναι ανυπόστατο ψέμα ότι οι εργατικές-λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων όπως με ευκολία ακούγεται προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το τερατούργημα. Κλειστά μαγαζιά υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πόλη της χώρας χωρίς να γίνονται διαδηλώσεις. Για τα λουκέτα των μαγαζιών και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης που κομμάτι του αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή.

Δε θα γίνουν οι διαδηλώσεις βόλτες του «νόμου» και του «αστυνόμου»!

Οι αγώνες μας, οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις μας είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους.

Οι εμπνευστές αυτού του τερατουργήματος να γνωρίζουν πως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω! Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές οργανώσεις της χώρας δεν πρόκειται να βάλουν δοσομετρητή στη μορφή και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Δε θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν απέναντι τους.

Όλοι και όλες σε ετοιμότητα!

Οι αγώνες μας δεν θα μπουν στο γύψο!

Να ματαιώσουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να μας βάλει φίμωτρο, να μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα. Είμαστε σε ετοιμότητα γιατί είναι αδίστακτοι, δεν θα διστάσουν να φέρουν σε ψήφιση ένα τέτοιο νομοσχέδιο τέλος Ιούλη ή και τον Αύγουστο. Το έργο το έχουμε ξαναδεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η καλύτερη απάντηση είναι η ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του σωματείου μας! Με νέες εγγραφές σε κάθε χώρο δουλειάς, μικρό ή μεγάλο! Καλούμε κάθε συνάδελφο να έρθει σε επαφή με το σωματείο, να γίνει μέλος του!

Έχουμε πλούσια πείρα πως εκεί που υπάρχουν μέλη του σωματείου μας έχουμε κατακτήσεις, βάζουμε εμπόδια στην εργοδοτική επίθεση, που με τις ευχές της κυβέρνησης, δεχόμαστε!

Οργανωμένοι είμαστε πιο δυνατοί!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ _ ΕΦΚΑ

Το σωματείο μας συμμετέχει και καλεί όλους τους συνταξιούχους στην κινητοποίηση για το νομοσχέδιο-έκτρωμα που αφορά στον περιορισμό των διαδηλώσεων ,που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ προς ψήφιση, την Πέμπτη,θέλοντας να βάλει στο γύψο τους αγώνες του λαού ,για να μπορεί ανενόχλητη να περέχει αφιδώς οικονομική στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους,όπως συμβαίνει πάντα και από όλες τις κυβερνήσεις.

Θα ακυρώσουμε στην πράξη αυτό το τερατούργημα!Οι κοινωνικοί –λαϊκοί αγώνες δεν σταματούν με καμμία απόφαση,ούτε ποινικοποιούνται.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΩΡΑ 19.30

ΤΟ Δ.Σ

ΧΙΟΣ 7/7/20