Aνακοίνωση της ΛΑΣ για τις βλάβες στο νερό

Τετ, 12/06/2024 - 17:51

Μια «προδιαγεγραμμένη» βλάβη στο σύστημα αφαλάτωσης, οδήγησε εν μέσω καύσωνα, να μην έχουν νερό ως και 4 μέρες αρκετές οικογένειες στο νησί μας και κυρίως στο Βροντάδο, μέχρι και σήμερα!

Αυτές είναι οι δαπανηρές "λύσεις" διαχείρισης του νερού της Δημοτικής αρχής σε συνέχεια των προηγούμενων. Μπούκωμα με χρήμα στους ιδιώτες προμηθευτές  με τις αφαλατώσεις από τη μια, υποσυντήρησή τους από την άλλη, που οδηγούν σε συνεχείς βλάβες.

Την ίδια ώρα, λόγω εγκληματικής αμέλειας στο δίκτυο, άγνωστο πως και γιατί, πέφτουν παράνομα βοθρολύματα μέσα στα όμβρια από διάφορους ασυνείδητους, όπως στο χείμαρρο "Καντήλα" (έξω από το ΙΚΑ) και η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ, σπαταλά το νερό, όπως μας καταγγέλθηκε, για να καθαρίσουν την περιοχή από τα λύματα, αντί να βρουν και να καθίσουν στο σκαμνί τους υπεύθυνους.

Η στρεβλή  λογική εδώ και χρόνια,  διαχείρισης του νερού με προτεραιότητα τις αφαλατώσεις, οδηγεί εν μέσω καύσωνα σε κόψιμο του νερού στις βρύσες, στερώντας το αδιακρίτως, ακόμα και σε σπίτια Ατόμων με Αναπηρίες και χρόνια νοσήματα, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν νερό...!

Εδώ και τώρα η Δημοτική αρχή και όσοι συνειδητά δεν φροντίζουν με κατάλληλα έργα να διαχειριστούν το νερό μας προς όφελος των κατοίκων, να πάρουν τις ευθύνες τους!

- Κανένα σπίτι χωρίς νερό φέτος το καλοκαίρι. Η επάρκεια σε νερό δεν είναι πρωτίστως υπόθεση ατομικής ευθύνης.

- Δεν μπορούν να μιλούν για "οικονομία" στο νερό και πρόστιμα, όπως έχουν δηλώσει επίσημα, την ώρα που σπαταλούν οι ίδιοι το νερό για να μπαλώσουν τις ευθύνες τους στα προβλήματα του δικτύου με τα λύματα ή τις όποιες διαρροές.

- Εδώ και τώρα αποπεράτωση του φράγματος κόρη - γεφύρι, μελέτη - σχεδιασμός-υλοποίηση για το φράγμα Κοντού, αποπεράτωση του Σαραπιού, επιδιόρθωση του Φυρόλακα και άλλων ταμιευτήρων. Στροφή στην συλλογή και εκμετάλλευση του φυσικού νερού.

Αυτές είναι φθηνές επί της ουσίας και αξιόπιστες λύσεις και ας πάψουν να κάνουν την "πάπια" γιατί η Ε.Ε., οι κυβερνήσεις της και πρόθυμες δημοτικές και περιφερειακές αρχές παλιές και νέες, σιγοντάρουν το «φαγοπότι» με τις αφαλατώσεις που το πλήρώνουμε αδρά από τις τσέπες μας.

- Να ελεγχθεί η ποιότητα του νερού σε βαρέα μέταλλα , αρσενικό κλπ ειδικά στις γεωτρήσεις, όπως στο Στενοχώνι στα νοτιόχωρα, όπου ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες το πρόβλημα οξύνεται με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας. Η κυρίαρχη λογική διοικήσεων της ΔΕΥΑ, κυβερνητικών παραγόντων, όλων των κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης και στων δύο βαθμών να σιωπούν ένοχα γι αυτό το ζήτημα, συνιστά λογική του «πάμε και όπου βγει» λογική που σκοτώνει το λαό μας.

Ως Λαϊκή συσπείρωση Χίου τα έχουμε πει χιλιάδες φορές, έχουμε προκαλέσεις δημοτικά συμβούλια, ερωτήσεις, έχουμε κάνει δύο φορές ημερίδες πάνω στο θέμα.

Όσο δεν υπάρχει ξεσηκωμός στο  ζωτικό θέμα του νερού, τόσο θα αναλωνόμαστε στα ίδια και στα ίδια, πληρώνοντας το μάρμαρο και ψάχνοντας «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε»!

Σχετικά Άρθρα