Χίος, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Ανακοίνωση της Ταξικής Ενότητας Οικοδόμων

Παρ, 15/11/2019 - 06:08
ΠΑΜΕ

"Περάστε κόσμε" έχει καταντήσει η πλειοψηφία τις αρχαιρεσίες του Σωματείου Οικοδόμων.

Έχουν επιστρατεύσει όλους τους τρόπους η παράταξη «Οικοδομικός Ενωτικός Συνδυασμός» (πρόσκεινται σε ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ), για να κρατήσουν την πλειοψηφία και τις καρέκλες τους, στις εκλογές του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χίου «Ο Άγιος Ιωάννης».

Ενώ το προηγούμενο διάστημα διαμήνυαν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχτούν συναδέλφους που έχουν απομακρυνθεί από τις οικοδομές, οι ίδιοι έχουν φέρει για να ψηφίσουν από όποιο κλάδο βρουν: ζαχαροπλάστη, ψαρά, οδηγούς, μαραγκό, εργαζόμενους σε μεταφορικές, σουβλατζή(!!!).  Μέχρι φοιτητές επιστράτευσαν!

Είναι οι ίδιοι που απειλούσαν ότι θα βγάλουν το Σωματείο από την Ομοσπονδία Οικοδόμων (τόσο ενωτικοί!).  Οι ίδιοι που καλούσαν τους συναδέλφους στις εκλογές για «να μην πάρουν το Σωματείο οι Αλβανοί» εργάτες, χωρίζοντας την εργατική τάξη σε έλληνες και ξένους. Οι ίδιοι που δεν έκαναν τίποτα για να ενημερώσουν, να κάνουν Γενική Συνέλευση, να οργανώσουν και να συσπειρώσουν τους οικοδόμους ενάντια στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το μεροκάματα, το ένσημο κλπ.

Μπροστά στις εκλογές, για να εξασφαλίσουν τις καρέκλες τους, τα πόδια τους έβγαλαν φτερά!!!

Καλούμε τους συναδέλφους οικοδόμους να απαντήσουν μαζικά σήμερα τελευταία ημέρα των εκλογών με αγωνιστική ψήφο στην «Ταξική Ενότητα Οικοδόμων»!

Παλεύουμε για Σωματείο ταξικό όχι εργοδοτικό!

Οι συνάδελφοι να ξεπεράσουν το φόβο και τα ταξίματα. Στο παραβάν είναι ο καθένας μόνος του.

Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γύρνα, μπορούμε χωρίς αφεντικά!

Εισήγηση Νότη Μηταράκη στο διεθνές συνέδριο του Economist
Πέμ, 12/12/2019 - 19:35

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τη νούμερο ένα πρόκληση που αντιμετωπίζουν ως έθνος, το δημογραφικό.

Μια πρόκληση μου επηρεάζει το κράτος πρόνοιας, τις δαπάνες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μια πρόκληση που καταφανώς επηρεάζει τα διανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως εφαρμόζεται σήμερα στην χώρα μας, και στην κύρια και στην επικουρική ασφάλιση.

Βέβαια να τονίσουμε ότι το δημογραφικό είναι δημιούργημα ενός ευτυχούς και ενός δυστυχούς γεγονότος.

Το ευτυχές είναι ότι ζούμε περισσότερο. Και όπως συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στον ΟΑΣΑ στο Παρίσι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να γιορτάζουμε.

To 2005 ένας άντρας 65 ετών θα ζούσε ακόμα 17 χρόνια και μια γυναίκα 20. Σήμερα ένας αντίστοιχος 65αρης θα ζήσει ακόμα 18,5 χρόνια και μια γυναίκα 22, ενώ το 2070 θα έχουμε φτάσει τα 24 χρόνια για τους άντρες και τα 27 για τις γυναίκες.

Το δυστυχές είναι ότι γεννάμε λιγότερο. Το 2007 είχαμε 112.000 γεννήσεις και το 2018 μόλις 86.500. Αντιστοιχούν μόλις 1,38 παιδιά ανά γυναίκα, όταν ο δείκτης διατήρησης του πληθυσμού είναι στα 2,1.

Ένα σύστημα διανεμητικό όπως έχουμε σήμερα χρειάζεται περίπου 4 εργαζόμενους για 1 συνταξιούχο για να είναι βιώσιμο.

Εμείς σήμερα έχουμε  περίπου 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και το 2070 θα έχουμε 1,25.

Εξαιτίας του δημογραφικού, με το σημερινό συνταξιοδοτικό, ο συντελεστής αναπλήρωσης εισοδήματος από 70% το 2019 θα πέσει στο 56% το 2070 σύμφωνα με τις ισχύουσες μελέτες.

Άρα, από δημογραφικής πλευράς, το σύστημα πιέζεται.

Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, όχι αύριο, ή σε 10 χρόνια, αλλά σήμερα.

Όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι ένα διακύβευμα σχεδόν υπαρξιακό.

Καταρχάς να καθησυχάσω ότι δεν έρχομαι να εξαγγείλω σήμερα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ήδη με μέση ηλικία συνταξιοδότησης το 2030 στα 65 έτη, η Ελλάδα βρίσκεται ελαφρώς πιο ψηλά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι στα 64,7 έτη.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ήδη στο Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουμε μια σειρά από δράσεις με θετικό αντίκτυπο.

Πρώτον σταματάμε να βλέπουμε τιμωρητικά την εργασία των ήδη συνταξιούχων, μειώνοντας την περικοπή των συντάξεών τους.

Δεύτερον εργαζόμαστε για την ανάσχεση του brain drain.

Ταυτόχρονα με κίνητρα και ελέγχους στηρίζουμε την πλήρη απασχόληση και τις τυπικές μορφές εργασίας, άρα και την εισφοροδότηση.

Ωστόσο, όλα αυτά τα μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και πυροσβεστικά.

Δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος, δηλαδή το ότι τα διανεμητικά συστήματα δε μπορούν να σηκώσουν αποτελεσματικά το βάρος του δημογραφικού.

Χρειαζόμαστε συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, μεικτά. Στα οποία θα υπάρχει στάθμιση των διαφορετικών κινδύνων (δημοσιονομικός, δημογραφικός, επενδυτικός).

Μεικτό σύστημα συνεπάγεται την εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποίησης παράλληλα με το Pay-as-you go σύστημα.

Ταυτόχρονα, πρέπει και το ίδιο το κράτος να αναπροσαρμόσει το ρόλο του και τις πολιτικές του ως θεματοφύλακας και διαχειριστής της κοινωνικής ασφάλισης.

Η αποκλειστική στροφή προς ιδιωτικά ή αμιγώς προαιρετικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης έχει αποδειχτεί διεθνώς, ανεπαρκής.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο που πρέπει να προχωρήσουμε από την απλή διαπίστωση στο σχεδιασμό και την πράξη.

Ανοίγουμε το διάλογο και προχωράμε αποφασιστικά σε συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί το μέλλον είναι ήδη εδώ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Σας ευχαριστώ.