Aνακοίνωση του ΚΚΕ για τα κενά της υγείας στα νησιά

Πέμ, 20/05/2021 - 17:56
ΠΑΜΕ

Η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις της (12/6/2020), ισχυρίστηκε ότι “θωράκισε” τα νησιά από την επιδημία του κορονοϊού με «ενιαία υγειονομική κάλυψη» και ότι οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, αεροδρόμια και σε άλλους κλάδους πρέπει να αισθάνονται προστατευμένοι.

Η πραγματικότητα όμως για τους κατοίκους των νησιών και ειδικότερα Χίου, Ψαρών και Οινουσσών είναι σκληρή. Η επιχείρηση εφησυχασμού στους νησιώτες γίνεται με διακηρύξεις, που δεν έχουν αντίκρισμα, με μέτρα “μπαλώματα”, που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που έχουν οι δημόσιες  δομές της Υγείας στα νησιά. Ο κίνδυνος να διασπαρεί η επιδημία του κορονοϊού στα  νησιά μας  είναι πολύ μεγάλος με την πιθανότητα ακόμα και μαζικών εισαγόμενων  κρουσμάτων.

Ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που θα έρθουν από το εξωτερικό (μεταξύ αυτών και ομογενείς από Καναδά, Αυστραλία καθώς και εκατοντάδες από την Ευρώπη) δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο, παρά μόνο δειγματοληπτικό. Θα έρχονται χωρίς την εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και καθολικών μέτρων σε αεροπλάνα και πλοία. Στη Χίο, δεν πραγματοποιείται ακόμα μοριακός έλεγχος. Τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης στα νησιά παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. Η λεγόμενη “ενδυνάμωση” των υγειονομικών μονάδων με προσλήψεις που λέει ότι προχώρησε η κυβέρνηση, είναι όχι μόνο προσωρινές αλλά και ελάχιστες. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη όπως το χειμώνα, πόσο μάλλον με τις αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι.

Στο Νοσοκομείο έγιναν περίπου 20 νέες προσλήψεις επικουρικού Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού λόγω Covid-19 (με μια Νοσηλεύτρια σε κύηση), αριθμός ελάχιστος, που δεν καλύπτει ούτε το σημαντικό κενό από την αναγκαστική άδεια ειδικού σκοπού, που έχει δοθεί στο προσωπικό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Είναι χρόνια η άρνηση των κυβερνήσεων να αντιστοιχίσουν τον οργανισμό λειτουργίας της Νοσηλευτικής υπηρεσίας με τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό των κλινικών και τμημάτων. Τα 175 συνολικά άτομα της Νοσηλευτικής υπηρεσίας (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου κ.α.), είναι σε μεγάλο ποσοστό εργαζόμενοι ελαστικής απασχόλησης. Ακόμα, 25 άτομα από τους μόνιμους είναι ήδη σε αναρρωτική άδεια μακροχρόνια ή κύησης. Τέλος, δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη Ιατρικού προσωπικού λόγω covid-19.

Ο αριθμός των ΜΕΘ και ΜΑΦ στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο υπολογίζονται από την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) σε 6 κλίνες. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 3 με δυνατότητα να λειτουργήσουν ως 4 λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα.  Οι υπόλοιπες 2, είναι Μονάδες Μεταναισθητικής Νοσηλείας (ΜΜΑΝ), όπου σε περίπτωση που νοσηλεύσουν περιστατικά covid στερούν τα κρεβάτια από τη μεταναισθητική νοσηλεία. Είναι προφανές ότι  δεν αρκούν. Ο αριθμός των  απλών κλινών covid-19, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε, δεν είναι νέες, αλλά κρεβάτια που αφαιρεί στην προκειμένη περίπτωση από άλλες ανάγκες όπως γίνεται και με τις ΜΜΑΝ στη Χίο!

Στις υπόλοιπες μονάδες υγείας η κατάσταση είναι διαχρονικά γνωστή: Υποστελέχωση, έως και διάλυση. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση στο «Σχέδιο Πρωτοκόλλων και ενιαίας Υγειονομικής Κάλυψης των νησιών της χώρας» που έχει εκδώσει, όσον αφορά την 24ωρη κάλυψη, δεν κάνει καν αναφορά στα Κέντρα Υγείας  (ΚΥ) Πυργίου - (πρώην ΙΚΑ), στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο (ΠΠΙ) Βολισσού και Καρδαμύλων.

Το ΚΥ Πυργίου (2 γιατροί και 1 αγροτικός) καλύπτει τα 22 χωριά των Μαστιχοχώρων και είναι το μόνο που λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Το ΠΠΙ Βολισσού (1 γιατρός, 1 νοσοκόμος και ένας γενικός γιατρός κάθε μήνα!), καλύπτει ουσιαστικά τον ορεινό όγκο της Αμανής με 19 χωριά. Οι αφίξεις τουριστών στις περιοχές αυτές υπολογίζονται στις 4.000.

Το ΠΠΙ Καρδαμύλων (2 γιατροί και 1 αγροτικός), καλύπτει τον ορεινό όγκο του Πελιναίου με 7 χωριά ενώ στην περιοχή υπάρχει ένα ασθενοφόρο χωρίς οδηγό.

Οι περιοχές αυτές, ως επί το πλείστον, είναι δυσπρόσιτες με δύσκολο οδικό δίκτυο.

Ενδεικτικό της κατάστασης της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι επίσης και το ΚΥ Χίου, που βρίσκεται στα όρια του κλεισίματος με κρίσιμες ειδικότητες να λείπουν (παιδίατρος, πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος, παθολόγος, μικροβιολόγος!).

Η αναφορά που γίνεται στις Οινούσσες και τα Ψαρά μόλις 1 γιατρό και 1 Νοσηλευτή στο κάθε νησί για 500 κατοίκους περίπου στο καθένα.

Σε ότι αφορά τις αεροδιακομιδές, αντί να ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΚΑΒ σε στόλο και προσωπικό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ιδιωτών με ότι κινδύνους και προβλήματα αυτό θα έχει. Αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό δεν θα γίνεται από τα μικρά νησιά, αλλά από τα μεγάλα αφού πρώτα μετακινηθούν με πλωτά μέσα!

Τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, αποτελούν ένα ακόμα δώρο προς τους μεγαλοξενοδόχους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ορίζουν τον υπεύθυνο ο οποίος θα απαιτεί από τον εργαζόμενο να υπογράψει δήλωση ότι έχει εκπαιδευτεί για να αποποιούνται αυτοί την ευθύνη τους. Κάθε ξενοδοχείο θα έχει σύμβαση με έναν ιδιώτη γιατρό όπως γίνεται έως τώρα με τους λεγόμενους τουριστογιατρούς - “τροχονόμους” στέλνοντας τους πελάτες των ξενοδοχείων που ασθενούν στο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί καμιά άλλη δομή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά.

Το ΚΚΕ απαιτεί:

• Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας των νησιών μας, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες το νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα Ιατρεία, το ίδιο και τα ιατρεία Ψαρών και Οινουσσών, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο.

• Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους της χώρας, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ - θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο "έλεγχος" να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.

• Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ και να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών από όλα τα νησιά προς τις μονάδες αναφοράς.

• Να προχωρήσει, εδώ και τώρα, ο μαζικός απεγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στα hot spots των νησιών. Να κλείσει το Χοτ Σποτ της ΒΙΑΛ και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο ανοικτό ή κλειστό. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας σε όλα τα ΚΥΤ, να υπάρχουν σταθεροί προληπτικοί έλεγχοι, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με την παροχή επαρκούς νερού και των αναγκαίων μέσων για καθαριότητα και προστασία.

Το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη δράση του, στέκεται με ευθύνη δίπλα στους κατοίκους, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους των νησιών μας, γι' αυτό βρίσκεται σταθερά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και τις επιλογές της ΕΕ.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει  και στη βουλή  να στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού των νησιών για την εξασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα καλεί  το λαό των νησιών, τα σωματεία, τους φορείς να δυναμώσουν τώρα αποφασιστικά την δράση και την πάλη τους για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά  δικαιώματα  στον βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Σχετικά Άρθρα