Χίος, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Ανδρ. Μιχαηλίδης: 380.000 ευρώ για εξειδικευμένο έλεγχο στο φράγμα «Κόρης Γεφύρι»

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του έργου, σημείωσε ο Βουλευτής σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Α"
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Πέμ, 21/03/2019 - 14:04
Ηχητικό απόσπασμα: 

Το σίγουρο είναι ότι κάτι κινείται με το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι» αφού όπως είπε πριν λίγο από το Ράδιο «Α» ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και συνεργάτες του ενημερώθηκε ότι το υπουργείο έχει εξασφαλίσει ποσό 380.000 ευρώ για να γίνει ο συμπληρωματικός εξειδικευμένος τεχνικός έλεγχος στο έργο, τον οποίο θα εποπτεύει καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ώστε μετά από αυτόν να καταλήξουν οριστικά για το μέλλον του έργου.

«Από τον έλεγχο θα προκύψει εάν θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και να ολοκληρωθεί το έργο, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό. Απ’ ότι φαίνεται το χρονοδιάγραμμα θα είναι οι επόμενοι 2-3 μήνες, μιας και  είναι πολύπλοκες και ενδελεχείς οι τεχνικές που θα ακολουθηθούν και από εκεί και πέρα θα έχουμε τη σχετική απόφαση για το εάν θα συνεχιστεί και πως το συγκεκριμένο έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Μιχαηλίδης.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν κι άλλες εξασφαλισμένες πιστώσεις από το υπουργείο για να γίνει και το έργο στο μανδύα, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης και όπως ενημέρωσε ο τεχνικός του σύμβουλος, Δήμης Μυλωνάδης, λέγοντας ότι είναι εργασίες  της τάξεως των 600.000 ευρώ, ο Βουλευτής απάντησε:

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τα αναφερόμενα ποσά  ..

...Δεν θέλω να επιβεβαιώσω τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί».

Από την πλευρά του σε παρέμβασή του στο Ραδιόφωνο της "Α" ο κ. Μυλωνάδης, μετά την συνέντευξη του Βουλευτή, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν παράλληλα και οι εργασίες στο μανδύα και να μην αναμένεται η ολοκλήρωση του ελέγχου, χάνοντας έτσι κι άλλο χρόνο, εκτιμώντας ότι ούτως ή άλλως το έργο - μετά από τις όποιες τεχνικές υποδείξεις υπάρξουν- θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος σε επιστολή του προς της Περιφερειάρχη  και άλλους αποδέκτες, αναφέρει:

"Θέμα: «Έγκριση συμπληρωματικής πίστωσης ύψους 50.000,00 € για την αμοιβή των Τεχνικών Συμβούλων της Π.Ε. Χίου για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος Στατικής Επάρκειας και η κατασκευή των Συνοδών έργων του Φράγματος Κόρης Γεφύρι Χίου»

 

 

 

 

Κυρία Περιφερειάρχη,

Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες-Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

   Υπηρεσιακοί Παράγοντες,

 

Με την παρούσα σας ενημερώνω ένα έκαστο και συνολικά όλους, για το περιεχόμενο των διπλών επαφών που πραγματοποίησα το τελευταίο διάστημα στην Δ/νση Μελετών-Κατασκευών του Υπουργείου κατόπιν εντολών του Αντιπεριφερειάρχη Χίου με τον Δ/ντη Μελετών-Κατασκευών κ. Θαν. Πετρογιάννη.

Το αντικείμενο των συζητήσεων και η ανταλλαγή απόψεων, αφορούσαν τις επί μέρους ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο και την Περιφέρεια ώστε να ολοκληρωθούν τόσο οι απαιτούμενες έρευνες και μελέτες που θα διασφαλίσουν την στατική επάρκεια του σώματος του φράγματος, όσο και οι εργασίες καθαίρεσης και επανακατασκευής του μανδύα που κατασκευάστηκε από τον αρχικό εργολήπτη.

Σύμφωνα με όσα μου εξέθεσε ο κ. Πετρογιάννης το Υπουργείο έχει καταλήξει στα εξής:

  1.  Στην διάνοιξη και διερεύνηση (3) τριών ακόμη γεωτρήσεων στο σώμα του φράγματος.
  2. Στην εισαγωγή οργάνων περαιτέρω ελέγχου και διερεύνησης της πυκνότητας και αντοχής του σώματος του φράγματος.
  3. Στην μελέτη των ευρημάτων και σύνταξη ειδικής τεχνικής έκθεσης-μελέτης από τον κ. Γ. Γκαζέτα, Καθηγητή Ε.Μ.Π. εδαφομηχανικό, ο οποίος και θα υποδείξει τον τρόπο που θα καταστήσει το σώμα του φράγματος ασφαλές για να πληρωθεί με νερό και να αρχίσει την λειτουργία του.
  4. Τις δαπάνες για όλα τα προηγούμενα θα καλύψει το Υπουργείο με συμπληρωματικές συμβάσεις με τους Αναδόχους (P&C DEVELOPMENT), οι οποίοι θα αναλάβουν την πληρωμή του κ. Γκαζέτα.

 

Το Υπουργείο επίσης θα χρηματοδοτήσει την καθαίρεση και ανακατασκευή του αρχικού μανδύα σε συνεργασία με τους αναδόχους του έργου και τους Τεχνικούς Συμβούλους. Οι δαπάνες προϋπολογίζονται στο ποσό των 850.000,00 έως 900.000,00 €.

Το Υπουργείο ζητεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να εγκρίνει συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 50.000,00 € από την οποία θα αμείβονται βάσει πινάκων, οι Τεχνικοί Σύμβουλοι της Διευθύνουσας-Επιβλέπουσας Υπηρεσίας της Δ/νσης Τεχνικών Έργων την παρουσία των οποίων θεωρεί απαραίτητη.

Το Υπουργείο αναμένει την ψήφιση και γνωστοποίηση της άνω πίστωσης, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στις δικές του άνω δεσμεύσεις, πιθανά και υπογραφή προγραμματικής σύμβασης Υπουργείου και Περιφέρειας, για να ολοκληρωθεί ένα έργο που σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 81 χρόνια, δημοπρατήθηκε πριν 14 χρόνια και παραμένει ημιτελές, με κίνδυνο να ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά των τόκων τους λόγω έλλειψης συνεννόησης και αδυναμίας ανταπόκρισης του Ελληνικού Δημοσίου και της Τοπικής-Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

 Το έργο προορίζεται να αντιμετωπίσει το αρδευτικό πρόβλημα της κεντρικής Χίου, (Περιοχές Κάμπου – Καμποχώρων κ.λπ.) και το πρόβλημα της διάλυσης-εμφάνισης του Υδραργύρου στα νερά του συμπλέγματος των υδρολεκανών του Κατράρη.

Δηλώθηκε πρόσθετα ότι το Υπουργείο έχει καταρτίσει ειδική επιτροπή η οποία θα επισκεφθεί ΑΜΕΣΑ το έργο προκειμένου να εκκινήσουν οι άνω εργασίες.

Αναμένω τυχόν πρόσθετες εντολές και ενημέρωση."

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 05/12/2019 - 18:26

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (χαρτοφυλάκιο στο οποίο υπάγονται και τα ζητήματα μετανάστευσης), Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο και την επίτροπο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και επέμεινε στην ανάγκη ενός λογικού επιμερισμού των βαρών.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε, τόσο στις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όσο και στο νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζεται από την Ε.Ε. Επιπροσθέτως, η κ. Γιόχανσον αναγνώρισε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αμέσως μετά την κατ' ιδίαν που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Σχοινά και την κ. Γιόχανσον, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος του Γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος, και η εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

O πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το θεωρώ πολύ σημαντικό ότι επιλέξατε την Αθήνα για την πρώτη σας επίσκεψη, δεδομένου του πλαισίου με τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό ότι πηγαίνετε στην Άγκυρα αύριο και, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας γι' αυτό».

Απαντώντας στην κ. Γιόχανσον σημείωσε: «Θέλουμε να είμαστε σημαντικός εταίρος διότι έχουμε σημαντική πρόσθετη αξία να προσφέρουμε. Έχουμε ήδη αρχίσει, παρουσιάζοντας κάποιες ιδέες για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Φυσικά, θα ζητάμε πολύ συστηματικά την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και έναν λογικό επιμερισμό των βαρών, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας, με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως «πρέπει να αρχίσουμε από εκεί όπου βρίσκεται το πρόβλημα, και το πρόβλημα αυτή την εποχή εντοπίζεται σε αυτό το τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσέθεσε: «Επομένως, είναι χαρά μας να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εσάς και (τον υπουργό Εσωτερικών) την κατάσταση ως έχει, αλλά και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζουμε. Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε τρία ζητήματα: Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και -φυσικά- τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη - οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση και είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή να ξεμπλοκάρουμε τις μπλοκαρισμένες καταστάσεις, να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Κάθε βδομάδα που δεν το έχουμε αυτό, πληρώνουμε υψηλό τίμημα, ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δέχεται μεγάλη πίεση καθότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, κι όχι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα». Η επίτροπος τόνισε επίσης ότι «οι πρόσφυγες υποφέρουν και [κλονίζεται] η κοινή εμπιστοσύνη στην Ένωση. Επομένως, είναι πολύ επείγον θέμα να βρούμε νέο τρόπο να πάμε μπροστά. Οφείλω να πω πως είμαι πολύ χαρούμενη που η νέα κυβέρνηση κάνει πολλά σημαντικά βήματα για τους μετανάστες, για τη νομοθεσία, και για την παρουσίαση των προτάσεών της. Άρα, γνωρίζω πως η Ελλάδα θα είναι σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου συμφώνου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ