Χίος, Πέμπτη 23 Μαΐου

Ανδρ. Μιχαηλίδης: 380.000 ευρώ για εξειδικευμένο έλεγχο στο φράγμα «Κόρης Γεφύρι»

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του έργου, σημείωσε ο Βουλευτής σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Α"
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Πέμ, 21/03/2019 - 14:04
Ηχητικό απόσπασμα: 

Το σίγουρο είναι ότι κάτι κινείται με το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι» αφού όπως είπε πριν λίγο από το Ράδιο «Α» ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και συνεργάτες του ενημερώθηκε ότι το υπουργείο έχει εξασφαλίσει ποσό 380.000 ευρώ για να γίνει ο συμπληρωματικός εξειδικευμένος τεχνικός έλεγχος στο έργο, τον οποίο θα εποπτεύει καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ώστε μετά από αυτόν να καταλήξουν οριστικά για το μέλλον του έργου.

«Από τον έλεγχο θα προκύψει εάν θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και να ολοκληρωθεί το έργο, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό. Απ’ ότι φαίνεται το χρονοδιάγραμμα θα είναι οι επόμενοι 2-3 μήνες, μιας και  είναι πολύπλοκες και ενδελεχείς οι τεχνικές που θα ακολουθηθούν και από εκεί και πέρα θα έχουμε τη σχετική απόφαση για το εάν θα συνεχιστεί και πως το συγκεκριμένο έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Μιχαηλίδης.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν κι άλλες εξασφαλισμένες πιστώσεις από το υπουργείο για να γίνει και το έργο στο μανδύα, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης και όπως ενημέρωσε ο τεχνικός του σύμβουλος, Δήμης Μυλωνάδης, λέγοντας ότι είναι εργασίες  της τάξεως των 600.000 ευρώ, ο Βουλευτής απάντησε:

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τα αναφερόμενα ποσά  ..

...Δεν θέλω να επιβεβαιώσω τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί».

Από την πλευρά του σε παρέμβασή του στο Ραδιόφωνο της "Α" ο κ. Μυλωνάδης, μετά την συνέντευξη του Βουλευτή, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν παράλληλα και οι εργασίες στο μανδύα και να μην αναμένεται η ολοκλήρωση του ελέγχου, χάνοντας έτσι κι άλλο χρόνο, εκτιμώντας ότι ούτως ή άλλως το έργο - μετά από τις όποιες τεχνικές υποδείξεις υπάρξουν- θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος σε επιστολή του προς της Περιφερειάρχη  και άλλους αποδέκτες, αναφέρει:

"Θέμα: «Έγκριση συμπληρωματικής πίστωσης ύψους 50.000,00 € για την αμοιβή των Τεχνικών Συμβούλων της Π.Ε. Χίου για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος Στατικής Επάρκειας και η κατασκευή των Συνοδών έργων του Φράγματος Κόρης Γεφύρι Χίου»

 

 

 

 

Κυρία Περιφερειάρχη,

Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες-Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

   Υπηρεσιακοί Παράγοντες,

 

Με την παρούσα σας ενημερώνω ένα έκαστο και συνολικά όλους, για το περιεχόμενο των διπλών επαφών που πραγματοποίησα το τελευταίο διάστημα στην Δ/νση Μελετών-Κατασκευών του Υπουργείου κατόπιν εντολών του Αντιπεριφερειάρχη Χίου με τον Δ/ντη Μελετών-Κατασκευών κ. Θαν. Πετρογιάννη.

Το αντικείμενο των συζητήσεων και η ανταλλαγή απόψεων, αφορούσαν τις επί μέρους ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο και την Περιφέρεια ώστε να ολοκληρωθούν τόσο οι απαιτούμενες έρευνες και μελέτες που θα διασφαλίσουν την στατική επάρκεια του σώματος του φράγματος, όσο και οι εργασίες καθαίρεσης και επανακατασκευής του μανδύα που κατασκευάστηκε από τον αρχικό εργολήπτη.

Σύμφωνα με όσα μου εξέθεσε ο κ. Πετρογιάννης το Υπουργείο έχει καταλήξει στα εξής:

  1.  Στην διάνοιξη και διερεύνηση (3) τριών ακόμη γεωτρήσεων στο σώμα του φράγματος.
  2. Στην εισαγωγή οργάνων περαιτέρω ελέγχου και διερεύνησης της πυκνότητας και αντοχής του σώματος του φράγματος.
  3. Στην μελέτη των ευρημάτων και σύνταξη ειδικής τεχνικής έκθεσης-μελέτης από τον κ. Γ. Γκαζέτα, Καθηγητή Ε.Μ.Π. εδαφομηχανικό, ο οποίος και θα υποδείξει τον τρόπο που θα καταστήσει το σώμα του φράγματος ασφαλές για να πληρωθεί με νερό και να αρχίσει την λειτουργία του.
  4. Τις δαπάνες για όλα τα προηγούμενα θα καλύψει το Υπουργείο με συμπληρωματικές συμβάσεις με τους Αναδόχους (P&C DEVELOPMENT), οι οποίοι θα αναλάβουν την πληρωμή του κ. Γκαζέτα.

 

Το Υπουργείο επίσης θα χρηματοδοτήσει την καθαίρεση και ανακατασκευή του αρχικού μανδύα σε συνεργασία με τους αναδόχους του έργου και τους Τεχνικούς Συμβούλους. Οι δαπάνες προϋπολογίζονται στο ποσό των 850.000,00 έως 900.000,00 €.

Το Υπουργείο ζητεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να εγκρίνει συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 50.000,00 € από την οποία θα αμείβονται βάσει πινάκων, οι Τεχνικοί Σύμβουλοι της Διευθύνουσας-Επιβλέπουσας Υπηρεσίας της Δ/νσης Τεχνικών Έργων την παρουσία των οποίων θεωρεί απαραίτητη.

Το Υπουργείο αναμένει την ψήφιση και γνωστοποίηση της άνω πίστωσης, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στις δικές του άνω δεσμεύσεις, πιθανά και υπογραφή προγραμματικής σύμβασης Υπουργείου και Περιφέρειας, για να ολοκληρωθεί ένα έργο που σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 81 χρόνια, δημοπρατήθηκε πριν 14 χρόνια και παραμένει ημιτελές, με κίνδυνο να ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά των τόκων τους λόγω έλλειψης συνεννόησης και αδυναμίας ανταπόκρισης του Ελληνικού Δημοσίου και της Τοπικής-Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

 Το έργο προορίζεται να αντιμετωπίσει το αρδευτικό πρόβλημα της κεντρικής Χίου, (Περιοχές Κάμπου – Καμποχώρων κ.λπ.) και το πρόβλημα της διάλυσης-εμφάνισης του Υδραργύρου στα νερά του συμπλέγματος των υδρολεκανών του Κατράρη.

Δηλώθηκε πρόσθετα ότι το Υπουργείο έχει καταρτίσει ειδική επιτροπή η οποία θα επισκεφθεί ΑΜΕΣΑ το έργο προκειμένου να εκκινήσουν οι άνω εργασίες.

Αναμένω τυχόν πρόσθετες εντολές και ενημέρωση."

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 23/05/2019 - 09:04

48ώρη προειδοποιητική αναστολή εκτέλεσης παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογός τους οι φυσικοθεραπευτές από το 2013 ,όταν επιβλήθηκαν τα ́ ́καταναγκαστικά ́ ́ μέτρα των μνημονίων, δεν έχουν πληρωθεί για υπηρεσίες αξίας 125.000.000 ευρώ, που προσέφεραν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

«Η τιμή αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας των 15 ευρώ, που αναγράφεται στο παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας, είναι εικονική», σημειώνει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Η πραγματική αμοιβή του φυσικοθεραπευτή είναι 6 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 5 μήνες το χρόνο εργάζεται ΔΩΡΕΑΝ χωρίς αμοιβή.

Το εργαστήριο φυσικοθεραπείας κινδυνεύει με οριστικό λουκέτο και οι φυσικοθεραπευτές με ανεργία και μετανάστευση.

Είναι γνωστό ότι οι γνωματεύσεις φυσικοθεραπείας συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, όταν υπάρχει ανάγκη και εκτελούνται υποχρεωτικά από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, δηλαδή οι γνωματεύσεις φυσικοθεραπείας δεν συνταγογραφούνται από τον φυσικοθεραπευτή.

Όμως φορτώνεται στις πλάτες μας η λεγόμενη ́ ́υπέρβαση ́ ́ του προϋπολογισμού λες και ευθύνονται οι φυσικοθεραπευτές αν αυξηθούν οι ασθενείς κάθε χρόνο.

Η Ελλάδα έχει εξέλθει των μνημονίων, γι ́ αυτό και ζητάμε την άρση της εξωφρενικής επιβολής αυτόματων επιστροφών clawback και rebate, για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Ζητάμε αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του Κράτους, για τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων Πολιτών.

Διεκδικούμε την Υγεία που αξίζει στους Έλληνες.»